Her iki golden retreiver’dan biri maalesef kanserden ölüyor. Labradorlarda obezite, Alman kurtları ve rottweilerlarda kalça displazisi ve artrit sıkça rastlanan sağlık sorunlarından. Konuya dair istatistik Türkiye’de yok. Kuzey Amerika ve Avrupa araştırmalarına dayanarak belli hastalıklara eğilimli ırklardan bahsedebiliyoruz.
Bu yazımın konusu hastalık ve ölümler, ve bunların köpek ırklarına göre dağılımı. Peşinen bu tablo için üzgün olduğumu belirtmek isterim. Bir önceki yazımda, köpek ırklarını insanlarla eşleştirmeye çalışmış, ve size en uygununu bulmanıza yardımcı olmak istemiştim. Ancak cins bir köpek sahibi olarak, bilmeniz gereken risklerden de bahsetmek gerekecek.
Amerika’da 20 yıl süresinde (1984-2004) 82 değişik ırkta 75 bin köpeğin verileri değerlendirerek yapılan bir araştırmaya göre, iri ırklar, kas ve iskeletle ilgili hastalıklardan (musculoskeletal) veya mide ve bağırsak hastalıklarından (gastroentestinal) veya en çok da kanserden ölüyorlar. Daha küçük ırklarda ise diyabet ve cushing gibi metabolik hastalıklardan ölme oranı yüksek. Aynı araştırmaya göre, chihuahua ve malta teriyeri gibi toy ırklarda kardiyovasküler hastalıklardan ölüm oranı yüzde 20. Kanser, golden retrieverlarda yüzde 50, bouvier des Flandres köpeklerinde yüzde 47, boxerlarda yüzde 44 ölüm sebebi.
Bu tür bilgiler ırk köpek sahiplerinin, olası sağlık risklerine karşı köpeklerini daha yakın takipte olmalarına yardımcı olabilir. Her ne kadar uzmanlar arasında değişik görüşler olsa da karma ırkların daha sağlıklı yaşadığını söyleyebiliriz.
Irklarına göre köpeklerin değişik sağlık sorunlarına ilişkin hazırlanmış bir sunuyu WebMD’nin sitesinde buldum. Buradan kısa kısa aktarmak isterim:
Golden retriever: deri alerjileri goldenların zayıf noktası. Sürekli kaşınma ve aşırı yalama durumu daha da kötü yapabiliyor. Yulaf özlü şampuanla bir banyo iyi gelebilir. Ayrıca diyetine omega-3 takviyesi yapabilirsiniz.
Sibirya kurdu (Haski): özellikle deriyi etkileyen çeşitli bağışlıklık sistemi bozuklukları yaşıyorlar. Bu bozuklukların bir kısmı gözde glakom ve katarakta sebep olabiliyor. Tedavide bağışıklık sistemini bastırmaya yönelik kortikosteroidler kullanılıyor.
Buldog: tüm basık burunlu köpekler (pug, pekinese gibi) için olduğu gibi, buldoglar da nefes almada sorunlar yaşıyorlar. Horlamalarının sebebi de bu. Aşırı yorgunluk veya aşırı sıcakta bu sorun ölümcül olabiliyor.
Pug: onların sorunu basık suratları ve çıkık gözleri. Gözler her hangi bir çarpma, dövüşte özellikle risk altında oluyor. Maalesef, gözün yuvasından çıkması da görülebiliyor.
Alman kurdu (Alman çoban köpeği): pek çok iri ırk gibi, Alman kurtları da kalça displazisi (femür başının pelvik yuvaya rahatça oturmaması) riski ile karşı karşıyalar. Kalça displazisi olmayan anne-babadan sağlıklı bir yavru elde etme şansı daha fazla, ancak garanti değil. Çevresel faktörler de en az genler kadar önemli.
Labrador retreiver: fazla kilolar ve hatta obezite labradorların en büyük derdi. Eğer labradorunuz sürekli yemek için dileniyorsa, ona taze havuç, yeşil fasülye veya elma vermeyi deneyin.
Beagle: epilepsi diğer pek çok köpek ırkından daha fazla beaglelarda görülüyor. ilk kriz genelde 6 ay ile 3 yaş arasında görülebiliyor.
Shih Tzu: tüm toy ırklarında diz kapağı çıkması yaygın bir sorun. Bazen kendi kendine yerine otursa da, müdahe gerektiği durumlar olabiliyor.
Boxer: Lenfoma (lenf bezi kanseri) ve mast hücre tümörü (bir tür cilt kanseri) başta olmak üzere bazı kanser türlerine karşı yüksek risk altındalar.
Dachshund: uzun gövdelerinden dolayı sırt ve omurga sorunları yaşıyorlar. Kiloyu kontrol altında tutmak önlem olabilir.
Yorkshire Teriyeri: Portosistemik Şant (PSS) adı verilen kalıtsal gastroentestinal sistem hastalığı Yorkshire’larda yaygın görülüyor. Normalde karaciğerin görevi toksinleri temizlemek ve sindirimle elde edilen proteinleri kana taşımakken, PSS’de toksinler kandan temizlenmiyor ve dolaşımda kalıyor. Cerrahi müdahale gerekebiliyor.
Doberman Pinscher: Dilate kardiyomiyopati adı verilen bir tür kalp yetmezliği dobermanlarda sık görülüyor.
Cocker Spaniel: sarkık kulaklı tüm ırklar gibi kulak enfeksiyonlarına karşı eğilimliler. Kulak içini temiz tutmak, arada kulakları arkaya kıvırarak havalandırmak, kulak içlerindeki tüyleri kesmek enfeksiyonları önleyici olabilir.
Kaniş: Glakom ve benzeri göz sorunları kanişlerin başlıca derdi. Glakom ilaçla tedavi olabiliyor, ancak ileri vakalarda operasyon ve hatta gözün alınması gerekebilir.
Rottweiller: diğer tüm iri ırklar gibi eklem sorunlarıyla karşı karşıyalar. Bunlar arasında kalça ve dirsek displazisi, artirit ve osteokondiritis dissekans (eklem kıkırdağı yangısı) en başta geleni.
Chihuahua: diğer toy ırklarda olduğu gibi nefes borusunda daralma chihuahualar için de önemli bir sorun.
Pomeranian: Alopecia X olarakta bilinen bir hastalık tüy dökülmelerine sebep oluyor. Alopecia cinsiyet hormonları ile ilgili olduğundan kısırlaştırma bazen çözüm olabilir. Melatonin katkısı da yardımcı olabilir.
Alman kısa tüylü pointer: Aortik stenosis (aort kapaklarında darlık) bu ırkın en sık rastlanan hastalığı. Zamanla bu sorun düzensiz kalp ritmine sebep oluyor. Ağır vakalarda, köpek güçten düşüyor ve kolay yoruluyor.
Danua: Gastrik dilatasyon (midenin gazla gerginliği), volvulus (mide rotasyonu) danualarda ölümcül olabilen bir risk.
Maltez teriyer (maltese): titrek beyaz köpek sendromu maltezlerde görülen sık rahatsızlıklardan. Özellikle küçük ırk beyaz köpeklerde rastlanan bu hastalığın tedavisinde kortikosteroidler kullanılıyor.
Cavalier King Charles Spanyeli (kavalyer): yaşlı küçük ırk köpeklerde rastlanan mitral kapak yetmezliği (kalp hastalığı) kavalyerlerde daha erken yaşlarda görülebiliyor.
Köpek secere sistemine ve secereli köpeklerin sağlık sorunlarına ilişkin yazım için lütfen tıklayın.
Daha kapsamlı bilgiye Dog Breed Health sitesinden de ulaşabilirsiniz.
Dilerim bunlar sadece istatistik olarak kalır, ve köpeğiniz sizinle uzun yıllar sağlıkla yaşar.
basakpirtini
29 Mayıs 2012
Irklarına göre güzel bir bilgi olmuş. Köpekleri dış görünüşüne göre bakarak almak yerine olası hastalıklarını ve spor, aktivite, eğitilebilirlik, zeka, dış bakım gibi özelliklerini de birlikte değerlendirmek ona göre seçim yapmak bence en doğrusu. Sonuçta hiç koşmayan bir husky mutsuz olur, evde tıkılıp kalmış bir beagle evden kaçar çünkü o da aslında atlı avlarda kilometrelerce koşmayı sever. Bir de olası genetik hastalıkları ortaya çıkaran fakörleri incelemek gerekiyor. Bunlar arasında cinsin ihtiyaçlarına göre doğru beslenme, zarar veren ilaç kullanımı en önemlisi. Ben de bu konularda siteye eklemeler yapacağım. Çünkü koruyucu olarak nitelendirdiğimiz pek çok standart uygulama aslında hayvanlarımızın sağlığını bozan sonuçlara yol açabiliyor. Ör. çok sayıda ve tekrarda uygulanan aşılar, antibiyotikler, hazır mamalar
basakpirtini
29 Mayıs 2012
Tamamen bağışıklığı bozulmamış olası hastalıklardan temiz bir yavru köpek almak istesem seçimimi şöyle yapardım: anne babasını görürüm (sağlıklı ve mutlu olmalı), ilk 4 ay anne ve babası ile kalmış (sosyalleşme için önemli), beslenmesine dikkat edilmiş (bol anne sütü almış, hemen kesilmemiş, hazır mamalarla yavrunun sindirim sitemine müdahale edilmemiş, mümkünse çiğ ev tipi beslenmiş), ilaç ve aşı uygulaması az (rutin tüm aşılarını olması yerine, bağışıklığının kuvvetlenmesi beklenmiş, beslenme ile bu desteklenmiş, köpek hastalıklarına karşı hastalık durumunda holistik ve bitkisel ilaçlarla tedavi edilmiş, ilaçla karaciğerine müdahale edilmemiş)
basakpirtini
30 Mayıs 2012
3. bir yorumum ilk kez yavru edineyim diyenlerin dışındaki köpek severlere hitaben… tüm köpeklerle yaşanan anlar çok özeldir, her ne cins ve hastalığa sahip bir köpek alırsanız alın siz onu değil, o sizi seçer ve hayatınıza bir anlam katmak için girer. Yeniden sahiplenmeye çok inanıyorum çünkü o yavrular da büyük sevgiyle alındılar, her köpek sevgisini vermek için deli olur, bir köpek kaybettiğinizde o bağımlı olduğunuz sevgiyi tekrar yaşamak için bir daha üzülme pahasına yeniden sahiplenirsiniz. Bence blogda Coffie gibi tekrar sahiplendirilen köpeklerle ilgili hikayesi olan varsa lütfen atsın koyalım. Sevgiyle.
Ufuk
05 Nisan 2013
Dogo arjantino ?
zeynepbilgi
05 Nisan 2013
Ufuk, Dogo Argentino’larda en sık rastlanılan sağlık sorunları sağırlık (yüzde 10’unda), kalça displazisi (diğer iri ırklarda olduğu gibi), epilepsi. Açık renk kısa tüyler ve pembe derisi güneşe karşı çok hassastır.
Mehmet can Bıçak
07 Haziran 2013
Av Köpeği ? yavru
zeynepbilgi
08 Haziran 2013
Selamlar Mehmet Can, av köpeği sınıfı geniş bir ırk çeşitliliğini kapsıyor aslında.. Örneğin golden retriever da bir av köpeği, setterler de, pointer’lar da, terrierler de… Buna göre, sizin av köpeği acaba hangi ırk?
Ancak şunu ekleyeyim, şekilsel özelliklerinden çok, halen işlev üzerinden üretimleri süregelen (örneğin avcılık, koruma, kızak çekme, koşu vs) ırklarda yapısal sorunların daha az olduğunu söyleyebiliriz.
Mehmet can Bıçak
08 Haziran 2013
İngiliz Pointer ?
zeynepbilgi
08 Haziran 2013
Genel olarak pointer’larla ilgili şu kaynaktan akarabilirim:
http://www.dogbreedhealth.com/pointer/
Buna göre, özellikle şovlarda tercih edilen derin/geniş gögüs kafesli pointerlarda mide dönmesi gibi sorunlar yaşanabiliyor.
Ayrıca pointerlarda kalça displazisine (kalça eklemlerinde ağrı ve hareket zorluğu yaratan anormallik) rastlanma olasılığı yüzde 9,3. Ileri kalça displazisi olan bir pointer’ın videosunu şu linkte bulabilirsiniz:
Ayrıca, gözlerde ilerleyici retinal tembellik (ilerleyen görme kaybı – PRA) olabiliyor.
Bunlar elbette sadece pointerlarda olan rahatsızlıklar değil… Pekçok köpekte, diğer canlılarda ve insanlarda da olan rahatsızlıklar. Önemli olan, bunlar hakkında bilgi sahibi olarak, eğer ki ihtiyaç olursa bilgili ve tedbirli olabilmek.
Sağlıklı ve güzel günler dileriz.
edanur
31 Ağustos 2013
Benim birden fazla var.5 ten fazla
Pomeryan
Sivava
Pincher
Chowchow
Amerikan cocker
Cavalier king charles
Tibet spaniel
Golden i aciklamissiniz
Bu kadar irk fazla evet cunku ben kopek alacagim 5 yildir arastiriyorum ve cok kararsizim. ama saglik sorunlarini pek onemsememistim bu forumu okumadan once bu aylarda ve ben bu arkadasin cevaplarina gore secmeye calisacagim tabi secebilirsem
zeynepbilgi
12 Eylül 2013
Edanur, aslında bizden yönlendirme bekleyip beklemediğini tam anlayamadım. Bir kaç kere okuduktan sonra, “belki” dedim.
Öncelikle, bir cins önermek bizim için doğru değil. Aslında tüm köpek cinslerinin (saf kan olanların) sağlık sorunları olabiliyor. Karma olanlar biraz daha şanslı çünkü gen havuzları daha geniş. Ancak önemli olan bu sorunları bilerek, köpeğinizin ihtiyaçlarını karşılamak.
Yukarda her cinse yer vermemiş olabiliriz. Ancak ufak ırkların sorunları, iri ırkların sorunları gibi genellenebilecek bazı şeylerden bahsettik. Belki bunlar yönlendirici olur.
Dilerim seçiminiz ne olursa olsun, sağlıklı, uzun ömürlü, mutlu bir köpek dostunuz olur.
zeynepbilgi
12 Eylül 2013
Edanur, bir de blog içinde iki yazıyı önerebilirim:
https://kopeklerveinsanlari.com/2012/09/19/kopek-secereleri-ne-kadar-masum/
ve
https://kopeklerveinsanlari.com/2012/08/30/saglikli-yavru-nasil-secilir/
serpil
25 Aralık 2013
golden larda cok sicaklarda bir deri problemi oluyomus dogrumudur acaba , su an yasadigim yer yazin 45 50 dereceleri buluyor ve bir goden sahiplenmek istiyorum.
zeynepbilgi
25 Aralık 2013
Serpil Hanım, evet doğru; Golden’ların ciltlerinin hassas olduğu biliniyor. Özellikle ciltleri allerjik olabiliyorlar ve yaz sıcaklarında kaşıntılarda artış olabiliyor.
Sıcaklara karşı önlem alabilirsiniz belki. Örneğin yazın dışarıya sadece sabah çok erken saatlerde veya akşam serin saatlerde çıkmakta fayda olabilir. Diğer zamanlar sizin de tercih ettiğiniz serinletilen yerler onun için de uygun olacaktır.
Bulunduğu yere ıslak bir havlu sererek, onun üzerine yatmasını sağlayabilir ve biraz olsun serinlemesine yardımcı olabilirsiniz. Köpekler özellikle dil ve patilerinden serinlerler. Bu yüzden tüylerini traş etmek yerine, her zaman içebileceği soğuk su temin edebilir, ve patilerini sokabileceği gibi havuzcuklar sağlayabilirsiniz.
Bilal
15 Nisan 2014
Sibirya kurdu ve şuana bir tür bağırsak hasyalığı geçiriyor veterinere gidemiyorum oysaki karma aşısını yaptırdım
zeynepbilgi
15 Nisan 2014
Bilal bey çok geçmiş olsun. Karma aşı, bir defada birkaç hastalığa karşı bağışık kılınması anlamına geliyor. Genellikle sıkça karşılaşılan köpek hastalıklarına karşı (distemper/ gençlik hastalığı gibi) oluyor. Dolayısı ile karma aşı her hastalığa tarşı tek çözüm değil.
Bağırsak hastalığı derken acaba hangi tür birşeyden bahsediyorsunuz. Eğer uzun süren bir ishal, kanlı ishal vs gibi bir durum varsa sanırım en iyisi en yakın zamanda bir veterinere görünmek iyi olur.
Tekrar geçmiş olsun
fatih
03 Aralık 2014
köpeğim 15 yaşında yattığı yerde ağlıyor 3 gündür yemek yemiyor şişeyle süt içiriyorum idrarında kan var aşırı halsiz neredeyse hiç kıpırdamıyor adım dahi atamıyor veterinere götürmek istiyorum ama kaldırmaya çalıştığımda acı çekiyor ağlıyor ne yapmalıyım yada neyi var yardımcı olun lütfen.(cinsi: pitbull kurt melezi)
zeynepbilgi
04 Aralık 2014
Ah çok üzgünüm. Yaşla ilgili herhangi bir sorun olabilir. İdrardaki kan endişe verici. Ne olursa olsun, ilk fırsatta lütfen veterinerize danışın ve ziyaret ayarlayın. Geçmiş olsun.
Elif
04 Aralık 2014
Köpeğim golden ve 3 yaşında, ayakta duramakta zorlanıyor, normalde böyle bir şey yoktu ama bir kaç gündür böyle. görüşleriniz neler?
zeynepbilgi
04 Aralık 2014
Çok geçmiş olsun. Halsizlik olabilir, eklemlerde bir sorun olabilir. Söylediğiklerinizden birşey çıkarmak çok zor.
Elif
04 Aralık 2014
Demek istediğim topallıyor, fazla yürümek istemiyor. Çok enerjili bir köpekti fakat son zamanlarda bunlar oldu.
mertcan
15 Şubat 2015
shiahua (şivava) cinsi köpeğim var her korku anında işiyo ne yapmalıyım
zeynepbilgi
15 Şubat 2015
Korku anında işiyor olması ile ilgili birşey yapamayabilirsiniz. Bu doğal bir tepki. Ancak yapabileceğiniz korktuğu şeyleri azaltabilirsiniz. Korktuğu şeyler neler ise, en basitinden başlayarak tek tek ele alın. Her biriyle ilgili olumlu şartlama yapmanız gerekiyor. Örneğin hızla geçen arabalardan korkuyor diyelim (misal, doğru olmayabilir)… Bu durumda, arabaların olduğu yerlerde onun dikkatini başka şeylere çekmeye çalışın (bu sevdiği bir yiyecek olabilir) ve dikkatini arabalardan size yönelttiği durumda bu şeyi ona ödül olarak verin. Yavaş yavaş korktuğu durumlarla ilgili olumlu şeyler hissetmeye başlayacak ve azalan korkular ile sorunlar da azalacaktır. Kolaylıklar dilerim.
mehmet
13 Mart 2015
golden retriever cinsi köpeğim var.köpeğim erkek ve dişi köpekler için kaçıyor.en son kaçtığında dövmüşler galiba ağzının kenarında yara oluşmuş ve köpeğimin sürekli salyası akıyor ayrıca boğazı şişmiş ne yapmam gerekiyor.yardımcı olursanız sevinirim
zeynepbilgi
14 Nisan 2015
Dişi için kaçmaları durdurmak için kısırlaştırmayı öneririm. Ancak önce iyileşmiş olması gerek. Onu bir veterinere götürdünüz mü? Geçmiş olsun.
Eren
08 Nisan 2015
Babası dogo argentino annesi av köpeği bunun erkek yavrusu aynı Büyüyünce hakiki dogolar gibi olurmu
zeynepbilgi
14 Nisan 2015
Bir kısım yavrular anneye, bir kısım yavrular babaya, bir kısım yavrular da ortaya karışık birşey olabilir. Beklemek ve görmek gerek. Melez iyidir 🙂
Cagdas
14 Temmuz 2015
Bir pug mops sahibi olmak istiyorum ama saglık problemlerinden bayaa korkuyorum. Gercekten veterinerin yolunu aşındırmam gerekir mi ? Internetten arastırdıgım yorumlara dayanarak soruyorum ve naçizane fikrinizi almak istedim 😦
zeynepbilgi
14 Temmuz 2015
Açıkcası ben de bilmiyorum. Cins köpeklerin riskleri yukarıda da bahsettimiz gibi olabiliyor. Ancak bu riskler her köpekte olacak diye birşey yok.
Müstakbel köpeğinizle sağlıklı güzel günler dilerim.
Gamze Onar
09 Ekim 2015
Merhaba .. Bi Amerikan Eskimo dostuna sahibim. Kendisi henüz 2 yaşında . Maalesef uyuz oldu . Veteriner önemli bi şey olmadığını söyledi ve bazı ilaçlar verdi . Ama ben biraz endişeliyim açıkçası . Sizce ne yapmamız gerekmekte ? Yardımcı olursanız sevinirim . Teşekkürler ..
zeynepbilgi
09 Ekim 2015
Çok geçmiş olsun. Kaşınma ve uyuz ile ilgili bir yazımız vardı. Görmemiş olma ihtimalinize karşı kopyalıyorum: https://kopeklerveinsanlari.com/2012/07/29/eyvah-kopegim-kasiniyor/
Hasan yildiz
16 Ekim 2015
Bir kopek sahiplencem dunyadaki bütün irk kopekleri arastirdim ulkelerin yerel köpekleri de dahil.kararsiz kaldim arastirdikca barınaktan alacagim kopege yasi geçmişte olsa tuvalet egitimi verebilir miyim ya da tam olarak kac yasina kadar verilebilir ?
zeynepbilgi
25 Ekim 2015
Barınaktan köpek alabilirsiniz ve bu harika olur. Tuvalet eğitimini her yaşta verebilirsiniz. Köpeğinizi gerekli zaman aralıkları ile dışarı çıkarırsanız sorun olmayacaktır; zaten genelde yaşadıkları yeri temiz tutma eğilimindedirler.
İlk geldiğinde günde 5-6 kez dışarı çıkarmaya çalışın ve evde tuvalet yapmasını kesinlikle önleyin (gerekiyorsa böyle bir girişimi hemen durdurup dışarı çıkarın)… Hızla öğrenir 🙂
Kurtuluş Öcal
18 Ekim 2015
ben boxer cinsi bir yavru almak istiyorum. hastalıklarını görünce açıkcası biraz ürktüm ileride vicdan azabı cekmeyeyim diye. aşılarında ya a bakımında sorun olacağını düşünmüyorum çünkü gereken ne ise veteriner ile halledebilirim. fakar en iyisi köpeğimin bu hastalıklara yakalanmaması kısacası hastalıklara karşı önlem 😀 bunun için nasıl bir beslenme uygulamalıyım ya da beslenmeyle bu hastalıkları minimuma indirebilir miyim? boxerın hastalıkları malum sonuçta.
zeynepbilgi
25 Ekim 2015
Riskler illa olacak diye birşey yok. Nasıl ki bir çocuk dünyaya getirirken ilerde geçireceği hastalıkları düşünmüyorsak, köpek için de bu söz konusu.
Ancak beslenme konusundaki hassasiyetiniz çok haklı.
Ben sizin yerinizde olsam en doğal beslenme olan çiğ et beslenmesini denerdim. Önce yavaş yavaş (yani mevcut beslenmesinin bir kısmını) çiğ beslenmeye geçirebilirsiniz.
Bu konudaki yazılarımı için Başak Pirtini’nin yazılarına bakmanızı öneririm.
Başarılar ve sağlıklı günler dilerim.
Mehmet Karakaya
08 Kasım 2015
Slm benim alman kurdu babasi annesi pitbull bir köpeğim var normal iyeceklerle besliyoruz mama falan kullanmiyoruz bahcede bi yer yaptik yetistirme tarzimiz kesinlikle baglamiyoruz hep serbest dolastiriyoruz herkezin oynamasina izin veriyoruz 8 aylik kopeğim kahverengi beyaz rengi beyaz tüylerinin oralarda kahverengimsi noktalar oluşmaya başladi bu beni endiselendiriyor birde kopegimin huyu nasil olur onu oğrenmek istiyorum.
Kiş geliyor disarda bakiyorum uşümemesi icin nasıl biseler yapmam gerekir yardimci olursaniz sevinirim
ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDERİM.
zeynepbilgi
16 Kasım 2015
Mehmet Bey, kahverengi lekelenmeleri görmeden anlamak zor tabi. Pireler de nokta nokta dışkı bırakır, acaba öyle bir şey mi? Tüylerin arasında sanki koyu kahve/siyah renkte pudra dökülmüş gibi şeyler mi? Öyleyse pire olabilir. Her halükarda bir veteriner görürse iyi olur.
Siz ona nasıl davranırsanız, ondan da öyle dönüş alırsınız. Sevgi, anlayış ile yetiştiriyorsanız (şımartın demiyorum), o da size sevgi ve anlayış verecektir. Olumlu şartlamalar ile büyütüyorsanız ilerde bir sorun yaşamayacaksınız.
Kışın üşümemesi için, kulubesinin içine yatak koyabilirsiniz. İçi kalın bir minder olabilir.
Ayrıca kapısına iki kanat keçeden kapı yapabilirsiniz. Kanatları ortadan üstüste gelecek şekilde çakarsanız, bu iki kanat arasından girip çıkabilir.
Sağlıklı güzel günler dilerim.
sibelmina
16 Kasım 2015
benim pekinez cinsi bir kızım var ve aşısı için veterinere götürdüğümde muayene ettitdim diz kapağı çıkması olduğunu öğrendim ve çok moalim bozuk muhakkak ameliyat olması gerekiyormuş ve maaliyeti yüksek olduğu için ettiremiyorum bunu ilçlı tedavisi yokmu acaba yardımcı olursanız sevinirim
zeynepbilgi
16 Kasım 2015
Maalesef bir bilgim yok. Tereddüt ediyorsanız, bir başka veteriner görüşü daha alın isterseniz. Filmleri en azından gösterebilirsiniz.
Üzgünüm. Çok geçmiş olsun.
Erkan
21 Aralık 2015
Kaç senelik bir ırktir peki
zeynepbilgi
21 Aralık 2015
19. yy İskoçya kökenli olduğunu okudum.
pasa
05 Nisan 2016
merhaba 1.5 yasinda erkek bir pekinezim var 4-4.5 kilo onceki gece cok uykudayken cok tuhaf sesler cikardi kalkti yuruyemedi yalpaladi sanki icine cin girmis gibiydi tuhafti yani normalde birisi disari cikmak icin ustunu giydigi zaman yada kendi cikma saati geldiginde cildirir yerinde duramaz disardada ayni sekil kosturur her gordugu kopege kiza atlar ama dun gunduz hicbirini yapmadi ruh gibiydi veterinere goturduk bogmaca oldugunu soyledi iki igne vurundu bugunde vurunacak 5 gun devam edecekmis cok hareketsiz gece iki defa kustu ama tuhafti sanki bagirsak gibi bir sekil diger kusmigjndada beyaz kuyruk yagina benzer seyler vardi bes dakka araliklarla 10-12 defa daha kustu daha cok köpük halinde bu sabah yine ruh gibi kafasini kaldirmiyor bile sizce nedir ne yapmamiz lazim acisi agrisi var kesin dili yokki soylesin dayanamiyorum tesekkurederim
zeynepbilgi
07 Nisan 2016
Çol geçmiş olsun, üzgünüm.
Tabi veteriner olmadan, muayene etmeden yorum yapmak çok zor. Veterinerinizden açıklama isteyin ve tatmin olmuyorsanız, ikinci bir görüş için bir başka veterinere gitmenizi önererim. Maalesef başka birşey aklıma gelmiyor.
sedat
20 Mayıs 2016
Küpeğim ingiliz pointer çoban köpeğiyle çifleştti bu yavrular anneleri gibi av yaparmı yoksa normal düz bi köpekmi olurlar
zeynepbilgi
20 Mayıs 2016
Bekleyip göreceğiz… Bilirsiniz, bu işlerin bir kısmı genler, bir kısmı çevresel etkiler, bir kısmı da eğitim ile belirlenir. Ufaktan ava alıştırın, iyi bir av köpeği olabilir. Ancak çoban köpeği genleri baskın gelirse, avını kovalamaktan başka iş yapamayabilir. İyi şanslar.
sedat
20 Mayıs 2016
köpeğimin ırkı ingiliz pointerdir… . çoban köpeğiyle çifleştti bu yavrular anneleri gibi av yaparmı yoksa normal düz bi köpekmi olurlar
sedat
20 Mayıs 2016
TEŞEKKÜRLER.
eda
01 Temmuz 2016
bichon bolognese??
zeynepbilgi
01 Temmuz 2016
Yeterli bilgi bulamadım. Sağlıklı, güzel ve uzun bir ömür dilerim 🙂
Işıl Odyakmaz
28 Ekim 2016
Burada özellikle pug larda önemli bir eksik var.. pug ensefalit olarak bilinen genetik bir hastalıkları var.. lütfen bu durumu da ekleyin.. kendi savunma sistemi sağlam beyin hücrelerine saldırıyor.. hücre yıkımına bağlı epilepsi ve ayaklar da güç kaybı ile bir gün de ortaya çıkıyor .. tedavi edilemiyor kortizonlu ilaçlarla yavaşlatılıyor.. blg
zeynepbilgi
29 Ekim 2016
Bu katkı için çok teşekkür ederiz.
avatak
16 Kasım 2016
merhaba ; 5 aylık bir amerikan cocker dostum var. geniş bir bahçede yetiştiriyorum. ama yalnız kaldığında üzüldüğünü hissettiğim için ve bahçenin korunması için bir alman çoban köpeği de edinmek istiyorum. benim sorum şu ; bu iki cins birbiri ile geçinebilir mi. her ikisi de erkek olacak, birbirleri ile kavga etmelerini istemem açıkçası. bir de kış mevsimi biraz sert geçeceğinden üşümemeleri için ısı yalıtımlı tek kulübede bakmak istiyorum ikisine de.. bu durum sorun olur mu.?
çok teşekkür ederim şimdiden..
zeynepbilgi
17 Kasım 2016
Merhabalar, köpeklerin arkadaşlığı için cinsten daha önemlisi, bireylerin karakteri ve elbette birbirlerine nasıl tanıştırıldıkları. Bu konuda “eve üçüncü köpeği getirmek” isimli bir yazımızı gözden geçirmenizi tavsiye ederiz.
Uyumlu, güzel günler dileriz.
Kazım Çalışkan
18 Kasım 2016
Merhabalar benim kangal cinsi bir köpeğim var. Köpeğim uyuz oldu artı boğazının altında yumruk kadar şişme var ne yapmam gerekiyor ?
zeynepbilgi
19 Kasım 2016
Veterinere gitmeniz veya bulunuduğunuz yere veteriner çağırmanız gerekiyor. Böylece hem kaşıntı sebebini doğru analiz eder, hem de şişliği gösterebilirsiniz. Geçmiş olsun.
Faruk Altay
19 Kasım 2016
Meraba ben golden beslemek istiyorum ama nasıl egitecegimi bilmiyorum yardımcı olursanız sevinirim
zeynepbilgi
19 Kasım 2016
İki kelime ile buraya mı yazayım istiyorsunuz: Öyleyse yazayım; 1 – internette pozitif köpek eğitimi ile ilgili yazıları okuyun, videolar seyredin.
2 – kitapçılarda köpek eğitimi ile ilgili kitaplar bakın, getirtin, olmuyorsa internet kitapçılarına bakın. Özellikle Meraklısına KÖpek Eğitimi isimli kitabı tavsiye ederim.
Köpek eğitiminde temel ilke, istediğiniz davranışı ödüllendirmek ve teşvik etmektir. Ceza, azar yoktur.
Selamlar.
Faruk Altay
19 Kasım 2016
Peki teşekkür ederim.
zeynepbilgi
20 Kasım 2016
Rica ederim. Bir de, yine bu sitede “yeni köpek sahibine öneriler başlıklı” bir yazımız vardı, öneririm:
https://kopeklerveinsanlari.com/2013/05/15/yeni-kopek-sahibine-oneriler/
Deniz
28 Kasım 2016
Meraba lutfen bana yardimi olun kopeyimin irkini bilmiyorum nasil biliyormusunuz altin renginde boyu kucucuk her seyi anliyor ayaga kalkip sanki alkisliyor burnu siyah renkde pikniese benziyor ama tuyleri daha kisa burnu daha uzun INSALLAH bana soylersiniz 😧😞
zeynepbilgi
29 Kasım 2016
Umarım bir söyleyen olur sevgili Deniz; ancak karma bir ırk da olabilir tabi.
Belki bir fotoğraf ekleyebilirsin. Sevgiler.
Fatma Cileli
02 Aralık 2016
Doberman yavru 2-3 aylık diğer ırklarla anlaşabilirim
zeynepbilgi
02 Aralık 2016
Elbette anlaşır. Bütün mesele erken sosyalleştirme, yani diğer köpeklerle, hatta kedilerle veya diğer hayvanlarla en kısa zamanda bir araya getirilmesi ve alıştırılması.
Kolaylıklar dilerim.
Müge Duru
31 Aralık 2016
İyi günler, 1 yaşında setter-cooker dişi sokak köpeğini sahiplenmek istiyorum. Fakat tuvalet eğitimi yok. Hayvanlarla anlaşırım fakat daha önce tuvalet eğitimi vermedim. Bu konuda bilgi verirseniz sevinirim. Teşekkürler, iyi yıllar.
Müge Duru
03 Ocak 2017
Bilgi almak için e-posta göndermiştim henüz bir cevap alamadım. Sizinle iletişime geçebilmek için worldpress’e mı kaydolmam gerekiyor?
zeynepbilgi
03 Ocak 2017
Bu konu takdir edersiniz ki, burada iki satırla ifadeyi aşıyor. Google, köpek tuvalet eğitimi diye yazıverin, bakalım neler çıkacak.
Biz de burada, tuvalet eğitimi ile ilgili tam bir yazı hazırlamaya çalışalım.
Konuya dikkat çektiğiniz için teşekkürler.
Çiğdem tuyun
25 Ocak 2017
8 aylık ing.kukır hem çok tüy bulaştırıyo hemde her eşyayı kemirip zarar veriyo napabilirim tuvaleti ile ilgilide bilgi verirseniz iyi olur Teşekkürler. .
zeynepbilgi
30 Ocak 2017
Çiğdem, Isırmak bebek köpeklerin oyun şekli, biliyorsunuz. Anneleri ile büyüdüklerinde, anneleri onlara ısırmadan oynamayı öğretir. Nasıl mı? Isırdıklarında uzaklaşarak.
Kardeşler de rahatsız oldukları zaman oyunu bırakırlar.
Siz de bu davranışı taklit edin: Isırdığı anda sevmeyi, oyunu bırakın. Gerekiyorsa aya kalkın, arkanızı dönün.
Isırmaya ve oyuna davete devam ediyorsa, yavaşça uzaklaşın. Hatta kısa bir süre için bulunduğu yeri terk edin.
Isırdığı zaman canınızın yandığını sesinizle belli edin. Hani siz onu ısırsanız nasıl vik vik ses çıkaracaksa siz de benzer bir ses çıkarın. Ama
bağırmayın, cezalandırmayın. Eğer ısırmadan oyun oynamayı başarıyor ise, ödüllendirin (belki bir ufak mama parçası ile) ve oyuna devam edin.
Zamanla, sizin ne demek istediğinizi anlayacak ve ısırmanın iyi bir oyun şekli olmadığını kavrayacaktır.
Bunları ailenizdeki, evdeki tüm bireylere de anlatın; ve benzer şekilde tutarlı davranmalarını isteyin.
Bu arada bir not düşetim, ısırma sorunu ilerde azalacaktır, çünkü bebek oyunudur ısırma. İlerde ısıracağını düşünmeyin. Ayrıca bebek dişleri
sivridir ve zarar verebilir. İlerde dişleri yuvarlanacak ve tam tersin daha az sorun olacak. Yani endişeye gerek yok. Yine de yavaş yavaş bu
huyundan vazgeçse iyi olur tabi.
Tüy dökme zamanla azalacak. Fırçalarsan bu sorun daha hızlı çözülür… Köpeğin tüylerine uygun bir fırça ile hergün fırçalayın.
Kolaylıklar dilerim.
Burak
29 Ocak 2017
Rottweiller cinsi bir yavrum var daha 6 aylik ve on ayaklarindan biri geriye dogru basmaya yani ordek gibi basmaya basladi ne kullanmaliyim veterinerim teeth cal diye bir ilac verdi kullaniyorum faydasi olurmu lutfen cvp verin
zeynepbilgi
30 Ocak 2017
Veteriner kemiklerine kalsiyum takviyesi vermiş, anladığım kadarı ile.
Ayağındaki sorunun kaynağına bakmak gerek. Her hangi birşey söylemek imkansız. Veteriner kontrolü şart.
Bu arada beslenmesini en iyi şekilde devam ettirin. Et ağırlıklı yemesi gerekiyor. Tahılla beslerseniz kemik gelişimi bozuk olacaktır. Buna dikkat edebilirsiniz.
Çiğ et beslenmesi ile ilgili, sitemizde Başak Pirtini’nin yazılarını bulabilirsiniz.
Geçmiş olsun.
esra
24 Mart 2017
Ben yavru bi kopek aldim annesi terrier ama babasini bilmiyoruz karnesinede doktor terrier melezi yazdi benim merak ettigim boyu nasil olur arkadasim tugleri uzar ama kivircik olmaz boyunun da cok fazla buyucegini sanmiyorm annesi terrier sonucta dedi. Bilgi alabilir miyim
zeynepbilgi
10 Nisan 2017
Tahmin etmek çok zor. Yakında göreceksiniz, yaklaşık 8 aylık olduğunda iyice belli eder kendini. Öncesinde de ip uçlarını görürsünüz. Her halukarda dünyanın en güzel köpeği her zaman sizinkidir 🙂
Hande
02 Haziran 2017
Merhabalar size bir kaç sorum olacaktı , hayvanları çok seviyorum özellikle kedi ve köpekleri . 1 -2 aydır internette ve cevredeki petshopları gezerek araştırma yapmaya çalışıyorum kardeşim ve yeteri kadar cevremde yok eğer bir evcil köpek alabilirsem psikolojime çok iyi geleceğini düşünüyorum ve çok istiyorum fakat Büyük şehirde oturmadığımız için petshop hayvanı almam oldukça zor Amasyada 4 -5 adet petshop var hepsi de bana çeşitli sorunlar sebebiyle bana yardımcı olamadılar , bende netten sipariş edeyim dedim oda olmadı , bulduğum her farklı numaradan aynı adam çıktı ve bir hesap numarasına parayı yatırmamizi daha sonra hayvanı yollayacağını söyledi . Daha sonra bize en iyisi siz kendinize yakın bir yerden sipariş edin diyerek niyetini ortaya koydu . Bizde başka çare kalmadığı için Amasyadaki hayvan barınağından köpeği bulduk ve almaya karar verdik , Amasya hayvan çiftliği diye bile araştırdım yine bulamadim sadece hayvan barinagina ulasabildim , almayı çok istiyorum fakat bana hastalık geçireceginden çok korkuyorum muhtemelen aşıları yapılmıştır gidincede soracağız ve alır almaz veterinerede götüreceğim ama yinede petshop ürünü olmadığı için bana bir hastalığı bulasabilir mi herşeye rağmen . Simdiden Teşekkürler…
zeynepbilgi
09 Haziran 2017
Ah ne güzel sormuşsun, iyi ki de sormuşsun.
Lüften hiç endişelenme ve doğruca Amasya Barınağı’ndan bir can sahiplen ve ona çok iyi bak. Hem sana iyi gelsin, hem de o cana.
Sana hiç bir hastalık bulaşmaz. Onu önce bir veterinere götür ve düzenli olarak iç parazit ilacını ver. En önemlisi bu, onun dışındaki aşılar ve uygulamalar için veterinerle görüşerek karar verirsin.
Ayrıca köpek sağlığı ve bakımı ile ilgili web siteleri ve kitapları incele.
Sevgiler.
Resul
16 Eylül 2017
Köpeğimin kafası tüm vücudu titriyor sarhoş gibi yürüyor ve yere çakılıyor .Ayağı kalkmakta güçlük çekiyor geceleri biyerlere çarpıyor kör olmuş vs zehirlenmiş ola bilirmi
zeynepbilgi
17 Eylül 2017
Mümkün olan en kısa sürede veterinere götürmenizi öneriyorum. Kör olduğunu sanmıyorum, böyle bir durumda ayağa kalkmakta güçlük çekmez, sadece biraz sağa sola çarpar ama yine de enerjik görünür.
Yemek yiyor ve su içiyorsa sevinirim; hele bir de yemiyor ve içmiyorsa durum daha da acil olabilir. Lütfen en kısa sürede bir veteriner görsün.
Geçmiş olsun.
Tulay
26 Eylül 2017
Slm 1 aylıkken barinaktan ikiz köpek sahiplendim suan da 4.5 ayliklar fakat çok asi ve söz dinlemiyorlar veterinerde hâlâ cins lerini soylemedi tahminimixe göre labroder ve husky kırması egitimi için ne yapabiliriz
zeynepbilgi
26 Eylül 2017
Ama onlar daha bebek, elbette söz dinlemezler… Ancak haklısınız eğitim şart.
Bence hiç vakit kaybetmeden, köpek bakımı ve eğitimiyle ilgili kitaplar edinmeye bakın. Elbette web de işe yarar, ancak biliyorsunuz internette kaynaklar çok çelişkili ve akıl karıştırıcı olabilir. Yine de eğer internette ararken “pozitif köpek eğitimi” olarak ararsanız daha doğru, düzgün şeyler bulabilirsiniz.
“Meraklısına Köpek Eğitimi” isimli bir kitap vardı, mesela o iyidir. Kendinizi ne kadar iyi eğitirseniz, köpeğiniz de o kadar faydalanır, ve sonuçta siz rahat edersiniz.
Unutmayın ki, pozitif eğitimde ilke, doğru (istenilen) davranışı ödüllendirmekten geçer. İstenmeyen davranışı cezalandırmayız, bazen görmezden geliriz o kadar. Köpeklerin (özellikle yavru köpekler) ilgisizlikten hiç hoşlanmazlar. Eğer yanlış yaptıklarında, onlarla oynamayı bırakırsanız, bundan hoşlanmamış olduğunuzu anlarlar.
Bu arada labrador çok hareketli bir köpektir, eh Husky de aşağı kalmaz ve bu ikincisi zor eğitilir. Yani işiniz kolay değil.
Başarılar dilerim. Son olarak, bilmenizi isterim ki, 6-7 ay sonra biraz durulacaklar, ya sabır.
Sevgiler.
Fikri
31 Aralık 2017
Bende chow chow alman kurdu kirmasivar bu kopeke araba carpti simdi disari cikmiyor ne yapabilirim.
zeynepbilgi
01 Ocak 2018
Lütfen veterinere götür. Bir yeri kırılmış veya iç kanaması olabilir.
orhan
11 Mayıs 2018
maltesa terrierim var 4 yaşında bazı zamanlarda tıkanıyor ve nefes almalarda zorlanıyor titreme ve kasılmaları oluyor bilgi verirseniz sevinirim
zeynepbilgi
11 Mayıs 2018
İyi bir veteriner kontrolüne ihtiyacı var. Özellikle bu cinslerde tecrübeli olan veterinerlerden olursa daha iyi olur, ama şart değil tabi ki. Titrek beyaz köpek sendromu olabileceği gibi, hiç alakası olmayan bir sıkıntısı olabilir.
Berrin Genç
23 Mayıs 2019
Merhaba. Benim bir iskoc teriyer bi köpegim var erkek hic eşleştirmedik daha doğrusu dişi bulamadık bize yardımcı olur musunuz ankarada oturuyorum dişi arıyorum tesekkürler telim 0551 907 03 16
nehir tanrıverdi
14 Aralık 2020
zeynep abla ben samoyed ırkı bir köpek sahiplenmek istiyorum onun hastalıkları nelerdir cevap veririseniz çok mutlu olurum
Zeynep Bilgi Buluş
14 Aralık 2020
Nehir, Samoyed’lerle ilgili bildiğim bir rahatsızlık yok. Ancak yoğun tüylerinden dolayı mümkün olduğu kadar tüy bakımını ihmal etmeyin, sıklıkla tarayın. Yazın sıcak yerlerde rahatsız olabilir, serin yerleri tercih edin. Sevgiler
Semih S.
01 Temmuz 2021
ispanyol cocker spaniel ? bunu görünce yazıyı okunayı bıraktım açıkçası.
Aybuke
06 Kasım 2021
Merhaba Zeynep hanım pekinez ırkı 1,5 yaşında yavrum var ilk epilepsisini geçirdi. Merakım bütün pekinez cinslerin de veya genel olarak epilepsi problemi var mıdır? öyle bi duyum almıştım netten araştırdım ama böyle bi bilgi net olarak verilmemiş lütfen bu konudaki merakımı gidermeme yardımcı olurmusunuz? teşekkür ederim şimdiden
Zeynep Bilgi Buluş
12 Kasım 2021
Merhabalar, öncelikle çok geçmiş olsun.
Dog Breath Health (https://www.dogbreedhealth.com/pekingese/ ) Pekinezlerde sıklıkla rastlanan rahatsızlıklar arasında epilepsiyi saymıyor. Bu sitede şu rahatsızlıklar sıralanmış:
– Pekingese’nin aşırı kısa başı ve buna bağlı olarak gözlerin şekli ve konumu nedeniyle brakisefali oküler sendromu (şişkin gözler).
– Brakisefalik obstrüktif hava yolu sendromu (BOAS) (ayrıca kafa şeklinden dolayı)
– Dar burun delikleri
– Yukarıdaki ve saç bolluğu nedeniyle sıcak havalarda sıkıntı çekiyor olması.
– Ağız deformiteleri nedeniyle yemek yeme zorluğu.
– distosi (zor doğum)
– Intertrigo (yüz kıvrım deri hastalığı)
– Kıvırcık kuyruk için seçilimin neden olduğu hemivertebra (spinal anomali).
Köpeğinizin epilepsi teşhisi varsa, yaşamı boyunca muhtemel nöbet sayısını azaltmak için önlemler alabilirsiniz. Pekineziniz her ay birden fazla nöbet geçiriyorsa, veterineriniz nöbet önleyici ilaçlar reçete edebilir. Reçete edilen anti-epileptik ilaç düzenli olarak ve kilosuna uygun dozda alınmalıdır. Bazı köpek epilepsi vakalarında cerrahi bir seçenek olabilir.
Herhangi bir köpek için, önleyici tedbirlerle nöbet riskini azaltabilirsiniz. Kan şekeri seviyesindeki düşüşler nöbeti hızlandırabileceğinden köpeğinizi düzenli olarak besleyin. Köpeğinizi” yüksek yoğunlukta veya sıcak havalarda egzersiz yapmaya zorlamayın. Her gece ihtiyaç duyduğu süre boyunca uyumak için sessiz ve karanlık bir yeri olduğundan emin olun. Pekezinizin kanepeden, yataktan veya merdivenlerden aşağı atlamasını önleyin – Pekingese’nin küçük boyutu ve uzun sırtı, köpeklerin zıplamasına izin verildiğinde yaralanmaları muhtemel hale getirir. Sırt ve boyun yaralanmaları köpeklerde nöbetleri hızlandırabilir. (Kaynak: https://pets.thenest.com/seizures-pekingese-dogs-3805.html)