hangi köpek?

Posted on 27 Mayıs 2012 tarafından

11


Köpek edinirken, yaşam tarzınıza uygun bir köpek seçmek önemlidir. Köpek ırkları hakkında bilgi sahibi olmak iyi olur.

Dost’u edinirken pek de bilinçli bir karar verdiğimiz söylenemez. Arkadaşımız İbrahim’in, “Paşa’nın yavruları oldu, Alman Kurdu isterseniz, bir yavru ayırayım size” demesi ile başladı herşey. Bir ay kadar vaktimiz oldu araştırmak, düşünmek için. Şimdi geriye dönüp baktığımda halimize inanamıyorum. O zamanlar ne araştıracağımı bile tam bilmiyormuşum… Benim için birinci öncelikli konu, “kedilerle geçinebilir mi” sorusu idi. İnternette en çok bunu araştırdığımı hatırlıyorum. ABD’de Alman çoban köpeği (yada Alman kurdu) sahipleriyle yapılan bir ankette, yüzde 30’un üzerinde ailenin aynı zamanda kedi sahibi olduklarını öğrendiğimde çok rahatlamıştım. Aynı ankette, ilk köpek olarak uygun olup olmadığı sorusuna yüzde 50 evet, yüzde 50 hayır cevabı verilmişti. Şaşırmıştım: Neden ki! Nice sonra anladım Alman Kurdu yavrusunun ne demek olduğunu. Dost’la zorlanmadım desem yalan olur. Bir gün anlatırım…

Öncelikle söylemek isterim ki bu yazıda amacım cins köpek savunuculuğu yapmak değil. Secereli safkan köpeğe özendirmek hiç değil! Amacım, köpek edinmek isteyenlere çok genel olarak köpek ırkları hakkında fikir vermek, köpek seçiminde yardımcı olmak.

Hangisi sizin köpeğiniz?

Sportiflere ve açık hava etkinliğini sevenlere: Doberman, rottweiler, İrlanda ve İngiliz setteri, Weimaraner, Border collie, pointerlar, Alman kurdu, ve dalmaçyalı uygun olabilir.

Çocuklular için: küçük çocuklar için beagle ve boxerlar, daha ölçülü olabilen büyük çocuklar için dachshundlar, ve tüm yaş çocuklar için labrador retriever ve Saint Bernardlar.

Eve ve köpeğine az zamanı olanlara: Alaska malamutu (Alaska kurdu), borzoi, ve Çin shar-pei nispeten bağımsız ırklardan.

Köpeğine verecek sonsuz sevgi ve şevkati olanlara (hani köpeğini oyuncak edeceklere diyelim): pomeranian, çinli crested (veya tüysüz çin köpeği), Fransız bulldogu, veya toy kaniş. Hem sevgimle şımartayım, hem de bekçim olsun, diyorsanız da (havlamaları komşular için dert değilse): beagle, bloodhound, old english sheepdog, veya Amerikan cocker spaniel.

Evden çıkmasak olmaz mı, diyenlere: havanese (bichon havanais), affenpinscher, veya chihuahua.

Hem havlamasın, hem fazla gezdirmek gerekmesin diyenlere: İngiliz toy spaniel, Bedlington terrierleri, veya Cavalier King Charles spanial. Basinjiler sessiz ama çok enerjikler. Uzun yürüyüşe ihtiyaçları olur. Bu arada, çok küçük ırkların yürüyüş ihtiyacı az olduğu gibi, çok iri ırklar da az yürüyüşle yetinebilirler: Kangal, Bulmastif ve Saint Bernard gibi. Ancak evinizde veya bahçenizde bu iri ırklara yeterli alanın olması şart.

Alerjim var, ama yine de köpeksiz yapamam, diyenlere: bazı köpekler daha az tüy veya kepek döktüklerinden, alerjik bünyeliler için daha uygun olabilir. Örneğin, schnauzer, kaniş, bichon frise (Tenerife köpeği) ve Portekiz su köpeği.

Sosyalleşmeyi ve kalabalığı sevenlere: clumber spaniel, İngliz ve irlanda setterleri, golden retriever, flat-coated retreiver ve labrador retriever, beagle, Sibirya kurdu (husky), ve bichon frise.

Dışarı çıkmak ve yürümek için bahaneye ihtiyaç duyanlara: Akita, clumber spaniel, airdale teriyeri, Amerikan Eskimo köpeği orta karar yürüyüşe bayılırlar. Pomeranian ve toy kanişler de yürüyüşü severler ancak daha kısa yürüyüşlerle yetinebilirler.

Köpeğimi de alır tüm gün gezer tozarım diyenlere: Yorkshire teriyeri veya Malta teriyeri (Maltese), taşıması kolay, küçük, gezmeyi seven, sakin, sessiz köpeklerdendir.

En sevdiğim deniz ve sudur diyenlere ise: Portekiz su köpeği, golden retriever

Şunu belirtmeye gerek var mı, bunlar ırkla ilgili çok yuvarlak genellemeler. Irk içerisinde değişik özellikte köpekler olacağı kesin. Örneğin su severler içinde Alman kurdu yer almıyorsa, bu Alman kurtlarının su sevmediğini göstermez. Veya huskyler sosyaldir deniyorsa, yavru döneminde kapalı kalmış bir husky’nin insan canlısı olacağının garantisi olabilir mi?

Bir rottweilerı canavar yapmak da, bebek bakıcısı yapmak da sizin elinizde.

İkinci notumuz köpek edinme adresleri. Lütfen, ama lütfen petshoplar dışındaki seçenekleri iyi değerlendirin. Petshop’larda gördüğünüz sevimli yavruların geldikleri yerleri bilmiyorsunuz. Barınaklar pis ve ürkütücü gelebilir; ancak pethsopların tedarikçisi pekçok “köpek üretimhanesi” bu barınaklardan beter olabilir. Ayrıca, petshoplarda alıcı bekleyen yavrular, sosyalleşmek için en değerli dönemlerini maalesef bir kafeste geçiriyorlar.

Köpek edinmek istediğinizde, veterinerlerle görüşebilir ve ihtiyaç halinde olan (ev arayan) köpekler hakkında bilgi edinebilirsiniz. Ayrıca, sosyal medyada ve köpek sahiplendirme sitelerinde kalbinizi çalacak bir köpek bulmakta zorlanmayacak, seçmekte zorlanacaksınız.

Bu yazıda kullanılan fotoğraflar, köpek sahiplendirme sitelerinde bulunan ve yuva arayan köpeklerden seçildi. Fotoğraf üzerine tıklarsanız, ilgili sayfalara ulaşabilirsiniz. Şansları bol olsun.

Ayrıca, her ne kadar bu yazıda köpek ırkları hakkında yönlendirici fikir vermiş olsak da, melez köpeklerin daha iyi huylu ve daha sağlıklı olabileceklerini de dikkate almakta fayda var. Nasıl mı olur? Bir sonraki yazıda okuyabilirsiniz.

Zeynep Bilgi

 

Kaynak olarak WebMD sitesinin derli toplu bir belgesinden yararlandım; ancak araştıranlar bunla yetinmeyeceklerdir elbette.  “Evcil köpekler” web sitesinde ırklar hakkında bilgi bulabilirler. Kapsamlı ve oldukça da faydalı bir site.