çocuk köpek isterse

Posted on 26 Mart 2013 tarafından

74


beni sahiplen

köpek sahiplen

Arkadaşımın 11 yaşındaki kızından bir güzel email aldım. Bana bir sorusu vardı: “Beagle köpek bakmak istiyorum ama şu anda babam ve annem pek istemiyor. Ben de size sormak istedim. Bakımı zor mudur, sevecen midir, alacak olursak nereden alabiliriz yardımcı olabilir misiniz? Teşekkürler, Ece Berenis

Eğer siz de tam şu anda köpek almak için araştırma halinde iseniz, çocuğunuz köpek istiyor ve siz tam emin değilseniz, Ece’ye yazdıklarım size de yardımcı olabilir.

Sevgili Ece,

Köpekleri ve genel olarak hayvanları sevmek çok güzel. Bence annen ve baban da çok seviyorlar köpek ve diğer hayvanları. Ancak evde köpek bakmak kolay birşey değil. Belki bu yüzden istimiyor olabilirler.

Önce sana köpek sahibi olmak nasıl birşeydir ondan bahsedeyim, sonra da beagle ve diğer köpekleri nasıl bulabileceğin konusunda bilgi vereyim.

köpek bakımı

Bir köpeğin insanı olmak demek, her daim bir dostla birlikte olmaktır. Öyle bir dost ki, senin yanındayken dünyanın en mutlu olanıdır. Sen yokken de sürekli seni bekleyendir. Böyle olunca, köpeğini bırakıp bir yere gitmek çoğu zaman zor gelir. Her yere de köpekle gidemeyeceğin için bıraktığında üzülürsün.

Ailece tatile giderken ya onu da götürebileceğiniz yerleri seçmek zorunda olursunuz, ya da siz de tatile gidemezsiniz. Bir diğer ihtimal de köpeğinizi bırakabileceğiniz bir tanıdık, güvendik bir yerinizin olmasıdır. Ancak köpeğiniz en çok sizinle mutlu olduğundan tatilleriniz hep kısa sürer.

Günde 3-4 kez onu yürüyüşe, çişe çıkarmanız gerekir. Her bir yürüyüşü evde bir kişi üstlenebilir. Güzel havalarda bu çok keyifli olur. Dışarda birlikte yürür oyun oynarsınız. Ama bazen rüzgar, bazen kar, bazen de sıcaklar sizin keyfinizi alır götürür. İşini bitirse de eve dönsek diye can atarsınız.

Yavruyken eve çişini kaçırabilir. Köpeğe kızamazsın, o bir bebek. Mecbur çişi temizlersiniz her seferinde. Bazen de hasta olur tutamaz çişini, veya kusar, ishal olur. Bazen çok zor gelir temizlemek. Evdeki herkesin, başta annenin de köpeği en az senin kadar seviyor olması gerekir. Yoksa kurtulmak isteyebilirler köpekten.

Bazen havlamalar başlar ve bitmez. Komşular ve evin içindekiler rahatsız olur. Sustur şu köpeği derler. Ancak nasıl? Televizyon gibi değildir ki uzaktan kumanda ile sesini kısasın. Her bir havlama kulağında çınlar. Çaresiz kalırsın. Yine kızamasın.

Bir de yaşadığı sürece (15 yıl gibi bir süre) ondan ayrılmama sözü vermen gerek. şimdi eğer 11 yaşında isen, yaklaşık 26 yaşına kadar ondan ayrılmayacak olman demek. Üniversite döneminde ya da sonrasında insanlar şehir değiştirir, hatta ülke dışına çıkarlar. Bu durumda köpekleri arkada kalır. Şansları varsa köpeklerine bakan bir aileleri vardır.

Eğer köpeğe bir ömür boyu bakacak bir ailen varsa, ve birlikte tatillerinizden birazcık vazgeçebilecekseniz, gün içinde 3-4 kez köpekle yürüyüşü ve oyunları paylaşabilecekseniz, hastalandığında onu veterinere götürebilecekseniz, ona leziz ve dengeli yemekler sunabilecekseniz köpek dünyanın en güzel dostudur. Ancak anne-baban tüm sorumluluğu sana bırakıyor ve kendileri bir köpek istemiyorlarsa, kendi evin olduğunda köpek sahibi olmak en doğrusudur.

köpek sahiplenme

Köpek edinirken, cinsi konusunda seçim önemli. Sen bir beagle diyorsun. Beagle sevecen, hareketli, enerjik bir köpek. Buna göre günlük yürüyüşleri daha da önem kazanıyor. Tasmalı yürüyüşlerin yanında, evinizin yakınlarında tasmasız koşturabileceği mekanlar olması iyi olur.

Benim tavsiyem cins bir köpek yerine, kırma bir köpek “sahiplenmek”. “Almak” demiyorum, çünkü petshoplardan köpek almanızı hiç istemem. Petshoplara köpek satan yerler köpek ‘imalathanesi’ diyebileceğim pis, düzensiz, insafsız yerler.

Sahip bekleyen binlerce köpeği sahiplendirme sitelerinde bulabilirsiniz. Bir link vereyim:

Ayrıca ailecek barınakları ziyaret edebilir ve oradaki köpeklerden seçebilirsiniz.

yavru mu yetişkin köpek mi?

Yavru köpek henüz oyuncudur. Yeni bir bebeğiniz olmuş gibi ilgi, zaman, sabır ister. Oyunları henüz insana ayarlı değildir. Dişler elbiselerinizi yırtabilir, sizi veya misafirlerinizi ufakça yaralayabilir.

Henüz tuvalet eğitimi yoktur veya zayıftır. Evinizi biraz batırır. Dişleri çıkıyordur ve kaşınıyordur: evde dişlenmedik yer bırakmaz. Yavru sahiplerine sorarsanız, pek çoğunun bir çift ayakkabısı yenmiştir.

Sosyalleşmesi ve eğitimi için önce kendinizi eğitmeniz, sonra da yavrunuza bol bol zaman ayırmanız gerekir. Onun zihnini geliştirmek ve oyalamak azımsanacak bir iş değildir.

Yavru köpeğin ilk aşıları olacağından ilk zamanlar fazla veteriner ziyareti gerektirebilir. Ayrıca, yavru köpeğin ihtiyaçları zaman içinde hızla değişeceğinden bazı ek masrafları olabilir: büyüme evresinde üç farklı tasma gerektirebilir, kayış boyutu ve tipi de değişebilir. Yatağı, dişleme oyuncakları yavru köpeklerde sık sık yenilenme ihtiyacı gösterir.

Ama tabi yavru köpek bir bebektir ve “ağaç yaşken eğilir sözü” de doğrudur. Evinize, ailenin tüm fertlerine, diğer hayvanlara alışması daha kolaydır. Evdeki –apartmandaki- herkesin (en katıların bile) kalbini çalabilir.

melez bir beagle

melez bir beagle

Yetişkin köpek ise, daha sakin olabilir. Tuvalet eğitimi olmasa bile, en azından kasları gelişmiş olduğundan kolayca öğrenebilir. Zaten yetişkin köpekler doğaları gereği yuva bildikleri yeri kirletmeme eğilimindedirler.

Yetişkin köpekler -özellikle de daha önce evde bakılmış olanları- belli ev kurallarına kolay uyum geliştirirler. Dişleri artık kaşınmadığından, eşyalarınızı dişlemezler. Dişleri sivriliğini yitirdiğinden oyun sırasında ne size ne de kıyafetlerinize zarar vermezler. Ayrıca oyun sırasında “yumuşak ağız” dediğimiz ölçülü ısırmayı öğrenmiştir.

Ancak, geçmiş yaşamlarından bazı alışkanlık ve tedirginliklerle beraber gelirler. Kimi ürkek, antisosyal ve hatta saldırgan olabilir (saldırganlık ilk ikisi ile alakalı tabi). Yetişkin köpek edinirken çocuklarla uyumu, diğer ev hayvanları ile uyumu konusunda yeterince araştırma yapmanız iyi olur. Köpekle bir araya gelerek davranışlarından bunu siz de gözlemleyebilirsiniz.

En güzeli de barınaklardan yetişkin köpek edindiğinizde, ihtiyaç içinde olan bir cana yeni bir yaşam sunuyor olmaktır. Bazen yetişkin köpekler, tüm aşıları, parazit tedavileri, hatta mama kapları ve yatakları ile beraber gelirler (bir önceki sahibinden devir teslim)… Bu durumda masraflarınız da bu ölçüde az olacaktır.

Ayrıca, ömürlük evini bulmadan önce geçici olarak bir ev ve aileye ihtiyaç duyan köpekler oluyor. Köpekle yaşamı deneyimlemek için böyle bir köpeğe geçici ev sunabilirsiniz. (Geçici aile olmak ile ilgili yazımız için tıklayınız.)

köpek bir aile ister

Son ama çok önemli bir nokta, kesinlikle köpek edinme konusunda ailece karar vermeniz gerikir. Köpek bakımı tek bir kişinin, hele hele bir çocuğun altından kalkabileceği birşey değildir. Köpekle yaşamın sorumluluklarını aile içindeki tüm fertler paylaşmalıdır.

Eğer köpek edinmeye karar verirseniz ilk iş Cesar Millan’ın “Ailenin Bir Üyesi” kitabını ailece okumanızı önerebilirim. Sonrasında tekrar konuşuruz. Elimden gelen yardımı yaparım.

Sana, kardeşine ve anne-babana çok sevgiler

Zeynep Bilgi