eve ikinci bir köpek getirmek

Posted on 16 Ağustos 2012 tarafından

8


Evde bir köpek var, ama dışarıda da bakıma muhtaç bir çok hayvan var. İkinci bir köpek mi? Neden olmasın? Birkaç ufak ayrıntıya dikkat ederseniz, başarıyla atlatabilirsiniz tanıştırma/alıştırma sürecini.

Geçen yıl eşimin, yaşadığımız şehirdeki kedi köpek barınağının web sitesine baktığını gördüm. “Haydi, gidiyoruz” dedik. Evimizde o zaman Katie (beagle / blue tick kırması, 30 kilo ağırlığında, 8 yaşında) tek başına. Hem ona da arkadaş olur, hem de bir canı uyutulup öldürülmekten kurtarmış oluruz diye bir heyecan içinde atladık arabaya.

Uzun lafın kısası, Sasha, 2 yasında bir terrier kırması, 6 kilo ağırlığında, Katie ile karşılaştırıldığında ufacık bir köpekçik, ertesi gün ailemize katıldı. Tabii biz heyecandan fazla düşünemiyorduk ama barınaktakiler elimize bir kağıt tutuşturdu. Burada iki köpeğin tanıştırılmasında dikkat edilecek noktalar anlatılıyordu.

Öncelikli konu, futboldaki tabiriyle tarafsız sahada iki köpeği bir araya getirmek ve bunu yaparken de mutlaka her ikisinin de tasmalı olmasına dikkat etmek. Ben Sasha ile ufak bir boş arazide bekledim eşim Katie’yi getirirken. Belli bir süre her ikisine de özel ilgi göstermedik. Onları tamamen kendi hallerinde koklaşmaya bıraktık. Biri büyük diğeri çok küçük iki köpek, üstelik ikisi de dişi, dikkatle bekledik her an birinin siniri bozulup diğerine hırlamaya başlar diye. Ancak bu arada sizin sükuneti elden bırakmamanız gerek. Eğer siz gergin ve heyecanlı davranırsanız bu köpeklere aynen yansıyacaktır.

Uzmanlar genelde boy ve kilo bakımından birbirine yakın türleri beslemeyi, biri dişi diğeri erkek köpeğin, iki aynı cins köpeğe göre daha kolay anlaşacağını söylüyorlar. Bunda mutlaka doğruluk payı var ama diyelim ki seçeneğiniz yok, o zaman mecburen hakemlik görevinizi yerine getirirken daha çok sorumluluk yükleneceksiniz. Bizim durumumuzda olduğu gibi. Tarafsız saha aşaması başarıyla gerçekleştikten, Katie ve Sasha koklaşmayı bitirdikten sonra hep beraber yürüyüşe çıktık. Sonra nihayet eve geldik.

Sasha doğal olarak her köşeyi koklamaya başladı. Burada dikkat edilecek nokta, içgüdüsel olarak köpekler diğer köpeğe karşı üstünlük sağlamak ya da “burası benim alanım” demek için başka köpeklerin kokusunu aldıkları yerlere işerler. O nedenle eve sokmadan önce gezdirmek çok önemli. Ancak yine de gözünüzü ayırmamak lazım, eğer tuvalete gideceği izlenimini alırsanız hemen tekrar dışarı çıkarın. Sasha uzun uzun koklandıktan sonra (kazasız) salondaki koltuklardan birini beğendi ve dinlenmeye çekildi. O arada hem Katie’ye hem Sasha’ya (artık sakinleştikleri için) sevgi gösterisinde bulunmaya başladık.

Bu aşamadan sonra dikkat edilecek konular:

1. İkinci köpek eve girmeden önce mutlaka birinci köpeğin özel eşyaları (oyuncak, yastık gibi) ortadan kaldırılmalı, ki kavgaya sebep olmasın. Aynı şekilde mama ve su kaplarını da ilk anda ortada bulundurmayın. Daha sonra her ikisine ayrı kap ve ayrı alan yaratın. Oyuncakları da birkaç gün içinde yavaş yavaş tekrar çıkarabilirsiniz.
2. Köpekler sürekli birlikte dolaşmaya çıkarılmalı, kavga gürültü olmadan gerçekleşen bu seansların sonunda eşit derecede sevgi gösterilerek ödüllendirilmeli.
3. Köpeklerle birlikte oyun oynanmalı. Bu sırada ufak tefek hırlamalar havlamalar duyacaksınız. Bunlar genelde normaldir, çünkü köpekler eğlenceli zaman geçirdiklerinde böyle sesler çıkarırlar. Ancak şaka bir anda ciddiyete dönüşebilir, öyle durumlarda sizin ağırlığınızı koyarak ikisine de mola aldırmanız gerek. Birlikte güzel güzel oynuyorlarsa müdahale etmeyin, kendi hallerine bırakın. Yanlız dikkat edilecek konu, eğer bizdeki gibi arada boy ve kilo farkı çok ise, istenmeyen kazaların olmaması için tetikte durmanızda yarar var.
4. En zor olanı, hepimiz çalıştığımız için, köpeklerinizi ilk birkaç hafta evde yalnız bırakmayın. Mutlaka bir gözlemci evde olmalı. Dolayısıyla eğer çalışıyorsanız, belki işten izin aldığınız iki hafta içinde evinize yeni bir arkadaş getirmeniz daha uygun bir zaman olabilir.
5. Mutlaka, ama mutlaka tarafsız sahada tanıştırın köpeklerinizi ve birini kucağınızda tutup okşarken olmasın bu. Her iki köpek de tasmalı olmalı ve her ikisi de tamamen sakinleşene kadar herhangi bir özel ilgi görmemeli. Bu gerçekten çok önemli.
6. Bir köpeğin diğerine üstünlük taslamasına asla izin vermeyin. Unutmayın, ilk haftalardaki hakemlik göreviniz, gelecekte birlikte geçireceğiniz huzurlu ve eğlenceli günlerin temelini atacaktır.
7. “Köpektir, kavga ederek anlaşır”, diye birşey yoktur, asla kavga etmelerine izin vermeyin ve mutlaka ayırın. Kavgayı ayırırken de genellikle uyarı kelimelerini tercih edin “dur”, “hayır” gibi. Köpeklere isimleriyle hitap etmeyin böyle anlarda. Unutmayın, evdeki “alfa” sizsiniz.

Hande Sarıkayalı