eve üçüncü köpek getirmek

Posted on 01 Eylül 2014 tarafından

7


Yok artık diyecek bazı okuyucularımız ama, gel gelelim insanın içine köpek kurtarma aşkı düşmesin. Ashbury beni otobüs durağına yürürken buldu. Birden bire ayaklarımın dibinde bitiverdi, ben de anlayamadım nereden çıkıp geldiğini. Chihuhua pug kırması, şipşirin bir oğlan. Kucağıma aldığım gibi eve getirdim. İnternette her yere fotograflarını koydum, yerel barınağa götürdüm mikroçip taraması yaptırdım, oraya fotoğrafını bıraktım, arayan soran olursa diye. Gazeteye ilan verdim. Burada kanun böyle.

İki hafta oldu ne arayan var ne soran. Ashbury bizim kızlarla anında kaynaştı. Üç silahşörler gibiler şu anda. Ama ya tam tersi olsaydı? İki köpeğiniz varsa durum kolay, ama üçüncü köpek işin içine girince artık sürü sahibi oldunuz demektir. Bu nedenle tanıştırmak çok daha dikkatlice uygulanması gereken bir süreç. Eve ikinci köpek getirdigim yazımı arşivlerden bulabilirsiniz.

IMG_1794.JPG
Ashbury beş yaşında, kısırlaştırılmamış bir oğlan. Önce onu arka bahçeye çıkardım tek başına. Yeni evimizde arka bahçemiz göz alabildiğine geniş. Biraz keşif yaptı. Derken Katie’yi tek olarak çıkardım tanışmaları için. Katie munistir, köpeklerle iyi anlaşır. Şöyle bir baktı uzaktan, derken aldırmadan kendi çiş kaka sorunuyla meşgul oldu. Nihayet geldi bizim oğlanın yanına, başladılar birbirlerini koklamaya. Anladım ki Ashbury de munis bir çocuk. İlk karşılaşma başarıyla tamamlandı. Katie’yi içeri aldım. Sasha’yı dışarı çıkardım. Korkum Sasha, kıskanç bir kız biraz. Daha önce başka dişi köpeklerle anlaşamamışlığı var. Katie hariç. Galiba şansımız eve gelen üçüncü köpeğin oğlan olması. Sasha pek dostça davrandı. Yan yana bahçede koşturdular.

Burada en önemli olan konu, köpekleri teker teker tanıştırmak. Mümkünse evin içinde değil, dışarıda. Artık sürü sahibi olduğunuz için de alfa sizsiniz. Sizden ne enerji alırlarsa onu yansıtırlar. Bu çok önemli.

IMG_1826.JPG
Genelde iki dişi bir erkek ya da iki erkek bir dişi gruplaşması üç köpeğin de aynı cinsiyetten olmasından daha kolay. Ama yine de yüzde yüz garantisi olmayan bir durum. Eğer Ashbury biraz asi olsaydi, o zaman yapmam gereken önce bir kafes edinmek ve onu kafese koyup evdeki diğer köpeklerin teker teker koklayarak ona alışmasını sağlamak olacaktı. Biliyorum biraz zalimce gibi geliyor ama, bu hem yeni köpeği olası ani bir saldırıdan korumak, hem de üç köpekten hangisinin duruma kolay uyum sağlayamayacağını tesbit etmek açısından çok önemli. Bir hırlaşma olduğunda sizin kesin bir tonla ama korkutmadan, bunun istenmeyen bir davranış olduğunu asabi köpeğe anlatmanız gerek. Sonra yine yavaş yavaş yeni köpeği evin içinde, evet içinde, tasmayla dolaştırmak, nereye giderseniz evin içinde köpeğinizi yanınızda tasma ile gezdirmeniz gerekecek. Bu da aşamalardan biri. Üç köpek de birbirine alışana kadar bu önemli. Ne zaman ki baktınız artık birbirlerini pek takmıyorlar, yan gelip yatıyorlar, işte o zaman başarıya ulaştınız demektir.

Son bir öneri, siz yine de birkaç hafta üçünün de haleti ruhiyelerini tam izlemeden aynı odalarda bırakmayın, özellikle evden çıktığınızda. Yeni köpeği ya kafese koyun, ki benim hiç de haz etmediğim bir durum, ya da başka bir odaya koyun. Sürünüz hayırlı olsun! Bizim yatak tamamen elden gitti. Ama sağlık olsun.