Yaklaşık iki yıl önce, yetişkin olarak köpekli yaşama ilk geçtiğimde köpeğime ve kendime yardımcı olacak bilgiyi sağlamada pek de aceleci davranmadım. Sanki doğal olarak ne yapmam gerektiğini biliverecekmişim gibi gelmişti. Ne de olsa ilk gençlik dönemimde evde bir köpeğimiz vardı. Bundan farklı ne olabilirdi ki!
Ne zaman ki köpeğimiz Dost hızla büyüdü ve sorunlar da beraberinde gelmeye başladı, o zaman internetin başına geçtim.
Yavru köpeğim ısırma oyununu çok seviyordu. İlgi çekmek için sürekli üzerimize atlıyor ve kıyafetlerimizi ve ellerimizi, bileklerimizi ısırarak çekiştiriyordu. Aylarca kıyafetlerim yırtık; kollarım, bacaklarım çizik ve morluk içinde gezdim.
Dost’un gazabına misafirlerimiz de uğruyordu elbette. O dönem bizi ziyaret etmiş olanlar halen, “Dost uslandı mı”, diye sorarlar!
Ayrıca ayakkabı kaçırıyor, çiğniyordu. Kim bilir kaç çift ayakkabı heba oldu.
Evin içinde rahat durmuyor, orayı burayı kemiriyor, ne bize ne de kedimize rahat veriyordu.
Çiftlik içinde serbestçe dolaşan Dost, tavuk kovalıyordu. Yakaladığı ve öldürdüğü seferler de olmuştu (yediğini görmedim).
Yani Dost hiç de kolay bir köpek değildi. Ve sanırım biz de yalan yanlış bildiklerimizle bu kötü davranışların gelişmesine yardımcı olduk.
Şimdi bildiklerimi o zaman biliyor olmak çok şeyi değiştirebilirdi. O zamanki Ben’e, ve ihtiyacınız varsa Siz’e sesleniyorum. İşte yeni köpek sahibi olanlara benden 12 öneri:
Birinci öncelik sosyalleştirme
Bana göre, köpeğiniz eve geldiği andan itibaren ilk öncelik sosyalleştirme olmalı. Veterineriniz “aşıları bitmeden dışarıya çıkarmayın ve diğer köpeklerle temas ettirmeyin” derler; ve maalesef haklı olduğu taraf vardır. Ancak köpeğinizin sosyalleşmesinde günler altın değerindedir. 3-4 aylık olduktan sonra korkular geliştirmeye başlar. Bunlardan birinin diğer canlılar olmaması için bu zamanı iyi kullanmak gerek. Yine de siz bu kararı kendi koşullarınızı değerlendirerek verin ve en güvenli olanı yapın. Biz Dost’u 2,5 aylık olarak eve geldiği ilk günden itibaren sosyalleştirmeye başladık: önce çiftlikteki diğer hayvanlarla, kedimizle, çiftlik çalışanları ile, köydeki komşularla, misafirlerimizle. Hatta birlikte katıldığımız etkinliklerdeki tüm çocuk, kadın, erkeklerle… Çok şükür öyle yapmışız. Bir köpeğin en önemli niteliği ne olmalı, diye sorarsanız, sosyalliği –yani insanlarla, ve diğer canlılarla iyi geçinebilmesi- derim.
Köpeğinizi her fırsatta takdir edin
Sadece komutlarınızı yerine getirdiğinde değil, hoşunuza giden her davranışında, her fırsatta köpeğinizi takdir edin. Aferin deyin, sıvazlayın, ödüller verin, oynayın. Böylece yanlışı öğrenmeden doğruyu öğrenmiş olacaktır.
Sakince oturuken veya yatarken; çişini doğru yere yaptığında; yemekte sizi rahatsız etmediğinde; kemirmek için kendi oyuncaklarını tercih ettiğinde; önünüzden bir bisikletli geçerken sakince beklediğinde; dolaşırken yerde bir “pislik” görüp de siz hiçbir şey demeden, sadece koklayıp yürümeye devam ettiğinde… Yani dilinizde bir ‘aferin’ plağı takılı kalmış bir şekilde dolanın durun, en azından bir süre.
‘Aferin’ ve ‘hayır’ dengesi!
Bir saniye önce keskin ve kararlı bir ‘hayır’ savurmuşken, bir saniye sonra dünyanın en şefkatli ve tatmin edici ‘aferin’ini söyleyebilir misiniz? Söyleyebiliyorsanız harika. Değilse biraz alıştırmaya ne dersiniz?
Köpek için ‘an’ önemlidir. Yaptığı şeyi durdurmak için ‘hayır’ dersiniz, ve o durur: tam o an ‘aferin’ deme zamanıdır… Yumuşayın ve olabildiğince şefkatli bir aferini basın. Halen sesiniz sert, söylenmeye devam ediyorsanız köpeğiniz için akıl karıştırcı olursunuz. Ona göre, söz dinlemiş, hayır denilen yerde durmuş ve geri adım atmıştır. Şimdi takdir edilme zamanıdır.
En önemlisi de aferin mi hayır mı daha çok kullanıyorsunuz? Burada belirleyici olan köpeğinizin davranışları değil sizin tutumunuzdur.
Göz göze gelme fırsatlarını kaçırmayın
Dikkat edin bakalım, köpeğiniz ne zamanlar size bakıyor? Göz ucuyla bakar ve kafasını çevirir. O zamanları zihninize kaydedin ve anlamaya çalışın. Muhakkak bir anlamı var o bakışların: Birşey bekliyordur, izin istiyordur, veya bir kaçamak yapacaktır, onu görmediğinizden emin olmak için bakıyordur. Veya başka birşey… Kim bilir!
Göz temasları eşsiz bir iletişimdir. Köpeğiniz sizi izler. En ufak bir jest veya mimiğinizi değerlendirir.
Dost, tasmasız dolaşmalarımızda düzenli olarak bana bakar. Kaçırmak istemem o bakışları, karşılık vermek isterim. Mesafeyi kontrol eder, beni gözden kaçırmaz. Hareketlerime göre yönlendirme alır. Bazen yön değiştiririm; bu ‘yaklaş, uzaklaşma’ demek aramızdaki dile göre. Bazen daha ileri gitmek istediğinde göz ucuyla bakar; ben de ona bakarım ancak çağırmazsam, bu izin vermem demektir: İlerler. Irmağa geldiğimizde, bir yandan yüzerek, bir yandan bakışlarımı kontrol ederek karşı kıyıya geçebilir. Her bir bakışı: “bak geçiyorum karşıya, ona göre” demektir.
Gözlerle ve hareketlerle iletişim her köpek ve insanı için farklı olabilir. Şimdilik bilmeniz gereken, bu fırsatları ‘görmemezlikten’ gelmeyin. Farkedin, anlayın ve değerini bilin. İlerde bir göz ucuyla, bir vücut hareketi ile iletişim kurmanın keyfini süreceksiniz.
Aman dikkat, göz teması derken gözlerinizi dikip köpeğinize bakın, onun da size bakmasını bekleyin demiyorum. Köpekler kendine dikili bakan gözleri pek istemezler; kaçırırlar gözlerini, kibarlıklarından. Siz de ısrarcı ve kaba olmayın.
Bazen de görmezden gelmek en iyisidir
Bazen öyle bir şey yapar ki, o an köpeğinizi görmezden gelmek en iyisidir. Buna en iyi örnek ilgi çekmek için yaptığı yaramazlıklardır: yavruların ısırma oyunu, üstünüze atlaması, eşya kaçırması gibi. Bu yaramazlıkların karşılığında ilgiyi çekerse – ki bu ilgi bazen azar veya ceza dahi olsa- bu onun için ödül niteliğinde olur. Böyle bir anda, onu görmezden gelmek en iyisidir. Sırtınızı dönün, konuşmayın ve ilgi göstermeyin. Hatta kısa bir süre için bulunduğu yerden uzaklaşın.
Size gelişlerini coşku ile karşılayın
Parkta oynarken çağırdınız (veya çağırmadınız) ve size geldi, coşkuyla karşılayın. Hatta en sevdiği şeyi verin ona: sevgi, mama, oyun veya daha da çok ne seviyorsa. Mesela, tekrar serbestçe koşmaya yollamak da bir ödül olabilir. Size gelişleri illa da tasma takılıp oyundan alıkonacağı anlamına gelmemeli. Zamanla gel komutu, veya bir ıslık, veya bir işaret ile size koşmaya şartlanacak. Bunu isteyerek yapması için pozitif şartlanmanın koşulu daha ilk seferlerde çoşku ile ve ödül ile karşılanması.
Cezadan ve azardan kaçının
Pozitif eğitim (olumlu şartlandırma) konusunda kendinizi geliştirin. Fiziksel ceza ve azar, odaya kapama gibi uygulamalar sadece köpeğinizle aranızı açmaya ve ikili uyumunuzu zorlaştırmaya yarayacaktır. Üstelik bunları anlamayacaktır bile.
Komutlarda tutarlı ve sabırlı olun
En kaçınmanız gereken şey, itaat edilmeyen komutlar savurmaktır. Komutları tutumlu kullanmak en iyisi.
‘Hayır’, ‘gel’, ‘bekle’, ‘bırak’ komutları çok değerli iletişim sözcükleridir.
Bir iş için sadece tek bir komut kullanmanız -en azından öğrenme sürecinde- çok önemlidir: Örneğin, çağırmak için, bazen ‘gel’, bazen ‘buraya gel’, bazen de ‘koş oğlum’ kullanırsanız, köpeğinizin aklı karışır. Eninde sonunda hepsini öğrenecektir belki ancak, bu süreç bir hafta yerine beş ayınızı alabilir.
Ayrıca sizi duymazdan gelen köpeğinize bir komutu arka arkaya söylemekten kaçınmanız en iyisi. Komutu tekrarlamak ve her seferinde sesinizi yükseltmek bir işe yaramayacak, aksine köpeğiniz bu komuta duyarsızlaşacaktır.
Eğer iki sefer çağırdıktan sonra sizi dikkate almıyorsa, dikkatini çekmek için başka bir yol deneyin: Üçüncü ‘gel’den önce yer değiştirin (belki biraz yaklaşmak işe yarayabilir), biraz bekleyin ve tekrar çağırın. Veya önce yaklaşıp sonra uzaklaşır gibi yaparak çağırmanız işe yarayabilir. Denemeden bilemeyiz.
Köpek eğitim çiftliklerine gözü kapalı güvenmeyin
Hayır, bir çoğu bu işin profesyonelleri değiller. Önce siz öğrenin, köpeğinizi siz eğitin. İyice araştırdıktan sonra, pozitif eğitim verdiğine emin olduğunuz eğitmenlere güvenebilirsiniz. Ancak bence köpeğinizi bir eğitim merkezine bırakmak yerine, evde size ve köpeğinize eğitim verecek bir profesyonelden özel ders almak her zaman daha iyidir. Eğer böyle bir imkanınız yoksa, internet üzerinden size danışmanlık verebilecek profesyoneller olduğunu bilin.
Bulduğunuz eğitmenlere sertifikalarını, eğitim yöntemlerini sormaktan çekinmeyin. Bu kabalık olmaz ve emin olun iyi bir eğitmense size bunları söylemekten keyif alacaktır.
Eğitim tasması, boğma tasması, şok tasması vs. kullanan eğitimcilerden derhal kaçın. Hatta kaçarken arkanıza bile bakmayın.
Klikerle eğitim, pozitif eğitim, ödülle eğitim, olumlu şartlandırma gibi yöntemleri bildiğinden emin olduğunuz kişilere güvenebilirsiniz. Gerçek pozitif eğitimciler köpeğinizin eğitimine katılma talebinizi hoş karşılayacaktır.
Beslenme konusunda tek seçeneğiniz hazır mamalar olmasın
Bugüne kadar hep aksini duymuş olabilirsiniz, ancak hazır mamalar köpeğiniz için hiç de ideal değiller. Hazır mamalar, evde pişirilen köpek yemekleri, çiğ et beslenmesi seçenekleri konusunda bilgi edinmeye çalışın. Köpeğinizin ihtiyaçları ve kendi yaşam koşullarınıza göre farklı seçimler yapabilirsiniz, ancak beslenme konusunda kulağınız gözünüz açık olsun.
Kısırlaştırma, aşılar konusunda alternatiflerinizi iyi araştırın
‘Herkes öyle söylüyor’, diye tek bir seçime kendiniz mahkum etmeyin. Kısırlaştırma, aşılar, parazit kontrolü konusunda kendi bilginizi geliştirin ve köpeğiniz ve sizin yaşamınıza en uygun kararları yine veterinerinizle tartışarak karar verin. Bu konularda bloğumuzda da bazı alternatif yazılar bulabilirsiniz.
Bu blogu ve diğer kaynakları takip edin
Sizi burada görmekten çok memnun oluyoruz. Sağ sütunda, üstteki kutuya emailinizi bırakırsanız yazılarımız size rahatça ulaşır.
Tabi sadece bizi değil, olabildiğince diğer köpek sitelerini, blogları da takip edin ve elinize geçen tüm köpek kitaplarını okuyun. Ancak ne bize, ne başkalarına körü körüne inanın. Köpek bakımı ve yetiştirme konusunda pek çok akım olduğunu göreceksiniz. Bir süre sonra, siz de deneyimlerinizle hangilerinin işe yaradığını bulabilirsiniz.
Köpeğinizle uzun, mutlu ve sağlıklı bir ömür dilerim.
Ezgi Yılmaz
20 Mayıs 2013
Çok güzel bir yazı olmuş diğer güzel yazılar gibi bu yazıyı da beğendim. Ben barınaktan büyük bir köpek almayı düşünüyorum, yetişkin. Sizce ne gibi artılar ve eksiler olur ?
zeynepbilgi
20 Mayıs 2013
Çok teşekkürler Ezgi; memnun oldum yazıyı beğenmene.
Öncelikle barınaktan bir köpek sahiplenecek olmanıza çok sevindim.
‘Büyük bir köpek’, derken, ‘yetişin bir köpek’i mi kasdettin, yoksa ‘iri bir köpek’i mi kasdettin?
Yetişkin köpeği kasdetti isen, sanırım bir önceki yazımda (çocuk köpek isterse) değinmiştim.
İri bir köpek ise kasdettiğin, o zaman cüsseden çok cins özelliklerinin önemli olacağını söylemeliyim.
Şu yazımı görmüş müydün: Ne cins köpek
https://kopeklerveinsanlari.com/2012/05/27/ne-cins-kopek/
Tabi cins köpek olmayabilir sevip evine getireceğin köpek, ancak yine de bir veya birkaç cins özelliklerine yakındır ve yine verdiğim yazıdaki özellikler yönlendirici olabilir.
Çok sevgiler,
Bilgi
Ezgi Yılmaz
21 Mayıs 2013
Merhaba,
Bahsettiğim yetişkin bir köpekti. Cinsi de benim için sorun değil ama barınakta ki beyaz Husky’lere ayrı bir takıntım var nedense 🙂
Evet o yazınızı görmüştüm, okumuştum da ama daha çok barınaktan bir köpek alınca hayatımız nasıl değişecek. Yavru olmayacak bunun ötesinde belki eğitimsiz de olacak büyük ırk olursa yani iri cüsseli biz onu otobüsle getirtebilir miyiz ? Yani bu konularda biraz kafam karışık o kadar…
zeynepbilgi
21 Mayıs 2013
Sevgili Ezgi, yeni köpeğinizi otobüsle getirmenizi önermem.. Mümkünse kendi aracınızla, veya bir tanıdığın aracı ile, sizinle birlikte seyahat etmesini sağlayın. Otobüsle seyahat (özellikle uzun yol), zaten yerinden ayrılma stresi yaşayan bir köpek için ikinci bir stres yaratacaktır.
Barınaktan gelen köpeğin geçmişten getireceği bazı şartlanmalar olabilir. Bazı korkuları, davranış bozuklukları olabilir. Bunların bir kısmını size barınaktaki görevliler söyleyebilir, bir kısmını siz hemen gözlemleyebilirsiniz. Bir kısmı da yaşarken ortaya çıkar. Ancak hepsi zaman içinde, sizinle güven içinde yaşama alıştıkça değişebilir. Sevgi ve sabrın çözemeyeceği sorun olmayacaktır. Tüm aileye sevgiler.
Ezgi Yılmaz
22 Mayıs 2013
Merhaba, teşekkürler fikirleriniz için. Ama otobüste götürünce köpeklere uyuması yada sakin kalması için ilaç verdiklerini duymuştum. Ve hemen alıp otobüsle götürmeyeceğiz gerçi bir akrabamda kalacağız. Ona güven duygusu da vermek istiyorum.
Yusufacm
18 Ocak 2018
Benim köpeğim ben yanına gidiyorum bana havlıyor ve benden kacıyor ben gidincede ağlamaya başlıyor
zeynepbilgi
25 Ocak 2018
Acaba ilişkinizde son dönemde, onu rahatsız eden bir şey oldu mu? Onu cezalandırdın mı, bağırdın veya dövdün mü? Öyle ise senden korkuyor olabilir. Lütfen onu cezalandırma, dövme, ona bağırma. Pozitif eğitim ve sevgi yolu ile herşey düzelecektir.
Böyle bir durum yoksa, belki canını yakan bir rahatsızlığı var ve senin onun canını daha fazla yakacağından korkuyor olabilir. Böyle birşey varsa, veteriner kontrolü gerekecektir.
gizem
20 Mart 2014
Merhabalar çok güzel bir blog olmuş bunun için size teşekkür ederim.Bizimde bir tane dostumuz var 4 aylık oldu şu an tıpkı sizin Dost gibi ısırma kemirme paçalara saldırma ayakkabıları kaçırma özelliği var bu bize başlarda oyun gibi geldi daha çok küçük anlamıyor büyüyünce unutur dedik ama nafile 45 günlüktü bize geldiğinde şimdi büyüdü ve 4 aylık ama bu huylarını bırakmadı bu bazen canımızı sıkıyor siz bunlardan vazgeçirmeyi nasıl başardınız..Yazını okudum uygulamaya başlayacağım. Ve bir de çok yaramaz çok hareketli o kadar ki onunla baş etmeye kalkan nefes nefesekalıyor :)kendini zor sevdiriyor hemen ellerimize saldırıyor bu konuda daha fazla bilgi verirseniz çok iyi olur şimdiden çok teşekkürler..
zeynepbilgi
28 Mart 2014
Sevgili Gizem, en zor zamanlarındasınız dostunuzun… Tam oyuncu olduğu dönemler. Herşeyden önce, zamanla bunların azalacağına sizi inandırmak isterim. 8-10 aylık dönemde pek çok şey değişiyor.
Bu değişimi siz de teşvik etmek için bazı davranışları desteklemelisiniz. Bazılarından da kaçınmasını sağlamalısınız.
Örneğin elinizi veya eşyalarınızı (kıyafetlerinizi de) ısırmasına, çekiştirmesine izin vermeyin. Bu oyuna başladığı zaman ayağa kalkıp (tabi eğer oturuyorsanız), ondan uzaklaşın. Birşey söylemenize gerek yok, ancak “hayır” diyebilirsiniz. Sırtınızı dönün, ellerinizi önde kavuşturun ve onunla ilgilenmeyin. Konuşmayın.
Bu davranış ile onunla ilgilenmediğinizi, bu oyundan hoşlanmadığınızı belirtmiş oluyorsunuz.
Aslında doğru davranışı edinmesinde ona yardım edecek en önemli kişiler onun annesi ve kardeşleri olur. Ancak erken dönemde ayrılmış anne-kardeşlerden. Henüz öğrenememiş. Bu yüzden sizden öğrenecek. Annesi ve kardeşleri de istenmeyen davranışlarından bu şekilde vazgeçirdi onu. Yani uzaklaşarak, oynamayarak ve hatta gerekirse diş göstererek (hırlayarak yani)…
En zor zamanlarınızda şu sizi rahatlatır belki, emin olun birkaç aya çok değişecek ve uysallaşacaktır. Umutsuz olmayın.
Kolaylıklar dilerim.
gizem
10 Nisan 2014
Cevabınıza çok teşekkürler..Tatmin edici bilgiler bunlar..evet gerçekten huylarının değiştiğini yavaş yavaş gözlemliyorum daha bir sakin daha bir uslu minik kızımız..Site için tekrar teşekkürler başım sıkıştığında ziyaretçiniz olacağımdan emin olabilirsiniz :)..emeğinize sağlık iyi günler dilerim
tolga
02 Mayıs 2014
Merhabalar çok güzel blog olmuş bunun için size teşekkür ederim Bizimde bir dostumuz var 4 aylık onu sevmek istediğimizde elimizi ısırıyor ve paçalarımızı ısırıp çekiştiriyor birde geceleri çok havlıyor yardımcı olun lütfen artık iyice başa çıkılmaz hale geliyor yardımlarınız için şimdiden teşekkürler..
zeynepbilgi
06 Mayıs 2014
Merhaba Tolga, hemen yukarıda Gizem’e yazdığım gibi, 8 ay civarında biraz uslanmaya başlayacak dostunuz. Elinizi veya eşyalarınızı (kıyafetlerinizi de) ısırmasıya, çekiştirmeye başladığı zaman ayağa kalkıp (tabi eğer oturuyorsanız), ondan uzaklaşın. Birşey söylemenize gerek yok, ancak “hayır” diyebilirsiniz. Sırtınızı dönün, ellerinizi önde kavuşturun ve onunla ilgilenmeyin. Konuşmayın. Bu davranış ile onunla ilgilenmediğinizi, bu oyundan hoşlanmadığınızı belirtmiş oluyorsunuz.
Gece havlama konusunda, şu blog yazımız belki işinize yarayabilir: https://kopeklerveinsanlari.com/2012/11/04/gokgurultusunden-korkan-kopek/
Kolaylıklar dilerim.
tolga
08 Mayıs 2014
Cevabınız İçin Çok Teşekkür Ederim
Cansel Karaca
30 Ocak 2015
Merhabalar, yazınız çok güzel olmuş.. Çok açıklayıcı ve doğruya yönlendiren, bilinmesi gereken şeyleri anlatan bir yazı olmuş..
Benim Size danışmak istediğim bi Golden retriever cinsi yavru köpeğim var 60 Günlüktü aldığımızda. Dün veteriner gelip bir dahaki aşısı olduktan sonra dışarı çıkarabilirsin demişti. Bu konu da sizden istediğim ilk kez köpeğimi dışarı çıkaracağım ve ne yapmalıyım bir sürü şey okudum ve hepsi farklı farklı bende Size sormak istedim. Yardım edebilirsiniz sevinirim. Şimdiden çok teşekkürler.
zeynepbilgi
02 Şubat 2015
Cansel Hanım,
Normal siz olun, sakin olun yeter. Köpeğinizle sakince dolaşın. Gelen köpeklerle tanıştırın ve bırakın kendi ilişkisini kendi geliştirsin. Sevmek isteyenler köpeğinizi rahatsız etmeden sevsinler.
Yanınızda ödül mamaları olsun ve halini, davranışını her beğendinizde onu ödüllendirin.
Yanıtım biraz geç oldu. Dilerim ilk sokak tecrübeniz iyi geçmiştir. Varsa tecrübelerinizi paylaşırsanız memnun oluruz. Bir de çelişkili bulduğunuz ve merak ettiğiniz durumlar olursa tekrar yazın lütfen. sevgilerimizle.
ardabaytas
22 Nisan 2015
Zeynep hanım şahane bir yazı olmuş kendi yavrum da harfiyen uygulayacağım ve şimdiden teşekkür ederim.
zeynepbilgi
11 Mayıs 2015
Teşekkür ederim Arda Bey,
Köpeğinizle birlikte uzun ve güzel yıllar dilerim.
Ayşegll Çlk
09 Temmuz 2015
merhaba yazınızı okudum benim kızım şatt 45 günlüktü aldıgımda apartman dairesinde kendim baktım araştırdıgım içinde tuvalet egitimi vs herşeyi öğrendi daha 3 aylık bile değilken sağ sol pati vermeyi otur bekle gel gibi bi çok komutu öğrendi sonra evden çıktım ailemle kalmaya başladım ve işim şehir dışında oldugu için ailemin yanında bıraktım mecburen anneme alıştı seviyo bi problem yoktu şuan 6 7 aylık gibi bişey tüm aşıları tam bahçe oldugu için egleniyodu da ama annem babam yanlız oldugu için her gün dışarı çıkaramıyolar sanırım psikolojisi bozuldu bi gün oynarlarken kolunu ısırmış annemin tabi korktu ben yokken bakması için başka birine vermiş dayanamayıp aldık fakat hırlıyo ve ısırcak gibi duruyo ne yapmalıyız ne öneririsiniz düzelir mi NOT: beni en az 10 gün göremiyo we şimdilik böyle olmak zorunda bi daha ısırırsa bakması için ikna da edemem ne yapmalıyım çokta sewiyorum tabiki sıkışıp kaldım…
Ayşegll Çlk
09 Temmuz 2015
bu arada araştırmaya dewam ediyorum saldırganlık dönemi geçip düzelinceye kadar köpek agızlıkları warmış ısırmasın diye onlarda almalımıyım ne kadar faydası olur weya ne zaman takmalıyız cwp werir yardımcı olursanız minnettar olurum
zeynepbilgi
12 Temmuz 2015
Maalesef psikoloji bozulmuş, doğru.
Ancak merak ettiğim birşey var: ısırdı derken bunun tanımı nedir? Hakikaten dişleri mi geçirmiş, yoksa dişleri geçirmeden (yani kanatmadan) annenizin kolunu ağzına alıp annenizi uyarmaya mı çalışmış?
İki durum farklı, gerçi yapmanız gereken şey aynı olabilir.
Öncelikle köpeğinizi sadece onu seven ve anlayabilecek birinin yanına bırakın. Zorla bakan biri, hele hele köpekleri tanımıyorsa onu kızdırabilir. Korkan biri köpeğinizin psikolojisini bozabilir.
10 gün boyunca köpeği ağızlıkla tutmak da onun psikolojisini bozar.
Bu konuda uzaktan destek olmak çok zor.
Yakınlarda, onu severek ilgilenebilecek birileri varsa ne iyi olur. Gezdirilmesi önemli. Bu onun için bir ihtiyaç. Ayrıca insanlarla doğru iletişim kurması da gelişme çağı için çok önemli.
Sizin onun yanında olduğunuz zamanlar ilginizi doğru bir şekilde yoğunlaştırıp, onu pozitif olarak eğitmeniz de iyi olur. Eğer sizinle geçirdiği zamanlar ruh hali düzelirse, olmadığınız zamanları tolere etmesi daha kolay olabilir.
Kendinizi ve çevrenizdekileri pozitif köpek eğitimi, köpek psikolojisi konularında eğitmeye çalışın. Bu konuda bizim blogda bazı yazılar bulabileceğiniz gibi, blogumuzun sağ sütununda yer alan eğitmen ve bloglarda da iyi yazılar bulabilirsiniz.
Dilerim sorun kolaylıkla tez zamanda çözülür ve huzurlu günler geri gelir.
NAZLI
05 Ekim 2015
MERHABA BARINAKTAN 1,5 YAŞINDA İNGİLİZ COOCER SAHİPLENDİM. YEMEK KONUSUNDA ÇOK ZORLANIYORUZ. DIŞARIDA BESLENDİĞİ İÇİN BİZİM KENDİ YEDİĞİMİZ YEMEKLERDEN YEMEK İSTİYOR VE GİZLİCE AÇIKTA YEMEK VARSA YİYOR BUNU ÖNLEMEK İÇİN NE YAPABİLİRİM.
zeynepbilgi
06 Ekim 2015
Barınaktan bir köpek edindiğiniz için sizi kutlarız.
Yemekle ilgili tutumunuzda tutarlı olun.
Öncelikle açıkta yemek bırakmayın. Eğer yerken yakalarsanız, sakince yaklaşın, yemeği alın ve “hayır” diyerek tavrınızı belirtin. Bu yine gizlice yemesini önlemenin garantisi değil. En eğitimli köpek bile, önünde bir bonfile varken kendini zor tutabilir (hele hele etrafta sahibi yoksa).
Bu arada sizin yediğiniz yemeklerden istemesi de gayet doğal. Ona kendi yemeğinizden azıcık da olsa verebilirsiniz. Bunda bir sakınca yok. Ancak kuru mamaya alıştırmak istiyorsanız tabi bu disiplini bozar diye düşünebilirsiniz. Haklısınız da. Bu konuda şahsen size önerebileceğimde tarafsız olmam çok zor. Ben de olsam kuru mama yerine sizin yediklerinizden isteyebilirim.
Sevgiler
zeynepbilgi
06 Ekim 2015
En önemlisini söylemeyi unuttum; yukarıdaki notuma ek olarak:
Eğer sofrada sizden yemek dileniyorsa onu görmezden gelin. İlk zamanlar vicdanınız çok zorlanacak ama kendinizi bir şekilde telkin edin ve ona hiç bakmayın.
Bir ısrar edecek, iki ısrar edecek, hadi etsin on kere ısrar edecek sonunda bir köşede beklemeyi öğrenecek.
Gaddarlık gibi gelmesin. Görmezden gelmekle işkence etmiyorsunuz, sadece “şu anda ben yiyorum, izin ver” demek.
Ona kendi yemeğinizden vermek istiyorsanız, bunu siz sofraya oturmadan, veya sofradan kalktıktan sonra yapabilirsiniz.
Kimileri “önce siz yiyin, sonra köpeğinize verin” derler. Haklılık payları vardır; ancak ben önce köpeğime veriyorum, sonra kendim yiyorum. Hem vicdanım rahat ediyor, hem de köpeğim.
Ama bazen de tersi olabiliyor. Her halukarda köpeğim bekler. Bazen sabırsızlandığını, ön patileri önde, başı patilerinin üzerinde boylu boyunca uzanıp beklemesinden anlarım. Bu duruş yemek isteme poziyonudur. Ama bekler. Sofradan kalkıp yemek vermem, veya sofradan ona birşeyler uzatmam.
Tutarlı olmak orta vadede sizi çok rahatlatacak. Köpeğiniz sizi, siz onu öğreneceksiniz.
Kolaylıklar diliyorum.
gülnur
17 Ekim 2015
Merhaba, 7 aylık bir erkek dobermanım var. Daha önce aile içinde apartmanda bakılan bir köpekken, evde yaşanan zorluklar nedeniyle bakamadıkları için zorunlu olarak ben sahiplendim. Bir haftadır bende. Bahçede bağlı olmadan yaşıyor. İşe gittiğim için sadece akşamları ona vakit ayırabiliyorum. Ama bana karşı saldırgan, el ve ayak bileklerimi ısırmaya çalışıyor sürekli canımı yakıyor. Daha önce köpeğim olmadı bu ilk, ben de bu davranışlar nedeniyle çok tedirgin oluyorum. Temel eğitimini almıştı ancak hiçbir komutu dinlemiyor. Eğitim tasması ile almış eğitimini ve sadece o tasma takılıyken komut dinliyor. Birkaç defa o tasmayı takıp gezdirdiğimde sorun yaşamadım, evin bahçesine girip tasmayı çıkardığımda daha da saldırganlaşarak üzerime atlayıp ayak ve el bileklerimi ısırmaya çalışıyor ki oldukça da can yakıcı oluyor. Başka bir tasma ile denediğimde yürüyüşü resmen beni sürüklüyor, sahip olamıyorum. Bir de ona klübe yaptırdım ama girmiyor bile içerisine. Daha öncesinden evde, koltukta yatmaya alışık olduğundan yadırgıyor sanırım ama soğuk havalar başladığında da girmeyecek olması endişelendiriyor beni. Onun psikolojisi bozuk sanırım ama inanın benimki de artık bozuk ve yaklaşmaktan tedirgin oluyorum. Son iki gündür iletişimimiz sadece yemek ve suyunu vermek üzerine. iletişim kurmak istediğimde başaramıyoruz:( Önerilerinizi duymak isterim. Teşekkürler…
zeynepbilgi
25 Ekim 2015
Sabır ve sevgi. Mucizenin tek formülü. Ona ve alanına saygı duyun. Onun yavaş yavaş size yaklaşmasına izin verin. Sesinizi yükseltmeyin, cezalandırmayın. Olumlu davranışlarını ödüllendirin. Dediğim gibi, sabır ve sevgi ile tüm sorunlar geçecektir.
Yusuf
20 Ekim 2015
Merhaba kopegımı alalı 2 gun oldu ve akşamları sık sık bagırıyor ve fazla yemek yemıyor su ıçıyor ne yapa bılırım önçe şu havlama konusunu cözecek bır sey önerırsenız cok mutlu olurum eger havlamaya devam ederse gıdmek zorunda kalacak
zeynepbilgi
25 Ekim 2015
Sabır ve sevgiden başka yol yok. Köpeğinizin sabır ve sevginize olumlu karşılk vereceğine inanın.
Sesinizi yükseltmeyin, cezalandırmayın. Aksina olumlu gördüğünüz davranışlarını ödüllendirin.
Sezer
08 Kasım 2015
Merhaba iki gun once kucuk uc aylik bir pekines aldim onu ilk eve tasima cantasiyla getirdim yolda kusmus kafasine eve geldigi ilk gunde gayet sakindi fakat ikinci gununds ne bulduysa parcalar oldu elimi ayagimi isiriyor hep sevmeme izin vermiyor kopegimin bir kosesi var salonda yuvasi yatakli cok sirin ama bazen giriyor bazen girmiyor sadece kizdigimda giriyor onun icin tuvaletini yapmasi icin bir kucuk kopek icin tuvalet aldim icine daha once isedigi gazeteyi koydum kokudan gelir die ama nafile girior kokluyor cikiyor ve cok erken uyaniyor uyutmuyor havliyor ben bagirinca bir arkadasim mama olarak kuru mamadan vazgecme dedi bir su baradigini uce boluyorum gunde uc ogun veriyorum aksam da suyu cok vermiyorum isemesin lutfen bana yardim edin
Sesa
16 Aralık 2015
Su bardağını üçe bölme? Bence yetersiz bir beslenme 3 aylık bir köpek için suyu da bana kalırsa az vermeyin şöyle bir durum var öğretene kadar tuvalet problemini çekeceksiniz tavsiyem yemek öğünlerinden sonra yürüyüşe çıkarmanız böylece tuvaleti için dışarı çıkması gerektiğini bilecektir eve tuvaleti yaptığında bi cezalandırma yöntemi bulun yanlış oldugunu anlasın ısırma parçalama aynı problem benim köpeğimde de vardı önüne geçmeniz gerek çünkü ilerki dönemde çok sıkıntı olacak ben şuan aynı problemi yaşıyorum önüne geçemedim büyüdükçe elbette azalıyor ama bi yöntem bularak bu huyundan vazgeçirin nasıl bi yöntem bilemiyorum bilsem bende uyulardım malesef 😑
merve
14 Kasım 2015
Teşekkürler😊
Seda
16 Aralık 2015
Merhabalar benimde 7 aylık bir dobermanım var bana 40 günlükken geldi ve küçüklükten beri ısırma problememiz var sürekli yazılar okudum ona engel olmaya çalışıo hayırın ne demek oldugunu öğretmeye çalıştım ama nafile artık büyükde gerçekden canımı yakıyor ona kızdığımda tekrar ısırmaya yelteniyor vurmak dövmek istemiyorum hiç de yapmadım ama artık başa çıkamıyorum çokda seviyorum ama canımı acıttıgını anlaya anlaya neden yapıyor? Anlayamıyorum daha 3 4 aylıkken kulağımı ısırmıştı düşünün dişlerini geçirerek sanıyorum ki kardeşlerinin yanından erken ayrıldığı için eğitim düzeyi – lerde geldi yanıma. Benimde ilk tecrübem oldugu için bende başarısız oldum şöle de bi durum var ev bahçeli evede alıyorum bahçe de de takılıyor dışarı da gezdiriyorum ama tasmadan kurtulduğu an kaçıyor 1 saatte zor buluyorum ben ne yapacağımı şaşırdım kesinlikle onu sahiplendirmek falan ya da ondan ayrılmak istemiyorum ama böle bi durumda da beni yapabileceğimden fazla zorluyor herkese havlıyor kimseyi sevemiyor benim yanımda baskası arabaya binsin saldırıyor önerebileceğiniz bişi var mı ? Yada benzer sorunlar yaşayanlar? Eğitim aldırmaya karar verdim etkili olur mu bilemiyorum??
zeynepbilgi
16 Aralık 2015
Sevgili Seda, durum vahimce görünüyor. İlk köpeğin olduğu için işler zorlaşıyor.
Halen yavru sayılır ve eğitim için geç değil. Ama belki bir destek almanız iyi olur. Ama güvenilir pozitif eğitim uzmanı birinden tabi. Öneri isterseniz sayfamızın sağ tarafındaki sütunda az da olsa bir iki yönlendirme bulabilirsiniz.
Bizim önerebileceğimiz en kısa zamanda bir kaç tane köpek eğitim kitabı edinmeniz. Doğan kitaplarından “Meraklısına Köpek Eğitimi” açıklamaları güzel olan iyi bir kitap.
Bu arada, evet haklısınız, anne ve kardeşlerinden erken ayrılmış olduğu için henüz ısırmamayı öğrenememiş. Size geldiğinde siz de ilk zamanlar müsamaa göstermişsiniz. Olanlar olmuş.
Şu andan itibaren yapmanız şart olanlar: ısırma oyununa izin vermeyin. Isırmaya başladığında derhal sırtınızı dönün, gerekiyorsa ayağa kalkın, uzaklaşın. Her yanınıza gelişinde uzaklaşın.
Canınızı yakıyorsa, köpek yavrularının canı acıdığında çıkardığı sese benzer bir vikaklama sesi çıkarın. Daha olmuyorsa anne köpeğin yapacağı gibi ona hırlayın. Elinize itmeniz işe yaramaz; hatta tersine oyuna katıldığınıza ikna olur.
Dövmek de işe yaramaz. “Oyun oynuyorduk, ne oldu ki” diye düşünür. Dayak ve ceza sadece sorunu daha da içinden çıkılmaz bir hale getirir.
Bu arada tasma olmadığında uzaklaşması ve kendini yakalatmamasını çözmek de uzun bir süreç. Yanınızda iken dikkatini çekecek birşeyler bulun. Sevdiği bir yiyecek olabilir. Tasmalı iken sakinken verin. Tasmayı çözdüğünüzde de yanınızda iken verin, yanınıza geldiğinde verin. Yani yanınıza gelişlerini ödüllendirin. Bu olumlu şartlanma ile yavaş yavaş size gelişlerinin kötü değil, iyi sonuçlanacağını öğrensin. Her yanınıza gelişte tekrar bağlanacağını düşünürse gelmez. Bazı gelişlerinde sevip, mama verip serbest bırakın.
Böyle böyle alışacak. Ama sabır, zaman.
Başarılar ve kolaylıklar dilerim.
Seda
17 Aralık 2015
Teşekkür ederim kitabı edineceğim bi eğitmenle konuştum bulunduğum şehir dolayısıyla eğitim merkezi yok jandarma köpeklerini eğiten eğitmen vahçemde eğitecek umarım olumlu sonuçlanır tekrar teşekkür ederim…
zeynepbilgi
17 Aralık 2015
Ne olur, şevkatli, sevgiyle yaklaşımından emin olun eğitmenin. Pozitif eğitim tekniklerini kullanın ve işi sadece ona bırakmayın, yanlarında olun. Hem siz de öğrenin, hem de ceza ve zor kullanmadığından emin olun. Başarılar dilerim. Sevgiler
canan
25 Aralık 2015
merhaba..
böyle bir güzel blog olusturdugunuza tessekür ediyorum.- yardimci oluo..
Ben bi Pappilio/bordercollie melez köpegim benimsedim
daha önce hic köpegim yoktu..Kedilerle Büyüdüm– Kayro benim hayatima 6 ayliken girdi.. cok cana yakin– herkesi sever köpek olsun insan olsun. önceden bir baska sahibi vardi– malesef güzel bakamadi .. ilgisizdi köpekle– hic birsey ögrenmemis halde bana geldi..
bem ona otur, yat, bekle ögretebildim simdiye kadar.. cok seviyorum– ve annem cok yüz verdigimi söyledi.. bizim burda yesil alanlar var.. cogu zaman onunla disarda tasmasiz braktim– oynadik baska köpeklerle ve benimle yerlere yattik falan 🙂 yavas yavay.. gel diyince gelmeye basladi iste.. ilgisini cekmek icin mama da yanimda ii.. bunu bir ay yaptim– yavas yavas iligisini cekimistim.– ozamanlar disarda görüstügüm köpek sahiplerinden onu bunu yapcaksinla.. kafami da karistirdilar–keske önceden hemen internette bunu da arastirsaydim 😦
.
gecen ay.. yahni 8 aylik iken doktorlar onda dogum kusuru tesvik ettiler–Kalca Dysplasisi–inanin cok üzüldüm– cok aratirmaya basladim .. en iyi yöntem ne-. hangi operasyon.. denetimler internette 3 hafta arastirdim- ve para topladim– neyse.. o arada doktorlar .. cok feci mis diye hap yazdilar.. ondan beri oda deyismege basladi.. belkide benim üzüntüme.. ve arastirma esnasinda tabii saatlerce internet karsinda her yere mail göndermekle vakit gecirdim- artik yedgigi mamayida yememeye basladi- sanirim haplarin bir yan etkisiydi. bu bi gün yemeyince panik oldum.. gittim tavuk aldim suda pisirip verdim ve yedi.. ondan beri tavuktan ve kuzu etinden baska birsey yemez oldu.. ne ödülmomasi ne birsey..
tamam bu sorun degil.. su an.. cünki hasta iyilesene kadar ona sevdigini pisiririm.- gercekten cok sey denedim ..
biz bi apartmanda yasioruz balkonumuz var.. tani dan sonra hepte balkona cikmak istedi.. onada disarda bir yer yaptim– kocaman bir yatma yeri var.. yahni sicacik dursun diye ..
ve temiz hava belki iyi gelio.. artik yanima eskisi gibi yanasmio.. belki de erkeklik dönemine gecti diye??
beni sevmiomu artik diye aklimdan gecio.. belki de cok üstünemi düsüom.. icerde gözü hep bende.. ne yaparsam arkamdan bakio.. uyanio.. disarda daha rahat uyudumu uyuyo..
bugün physiotherapie je basladik. ve utandim cünkü veteriner bi tarafini masaj yapti ama öbür tarafini yaptirmak istemedi köpegim– isirmaya kalkti ilk defa.. bende sok oldum– biz evde sadecene oynarken öyle isirmaklar yapio.. ama isirmio.. belki bunun yüzündenmi? sükür hic birsey kirmadi hic birsey.. yirtmadi.. –
cok uzun oldu yazim kusura bakmayin-. su yemek isini pisirmis halinden yavas yavas cig duruma düsürcegim.- ama böyle gücsüzken bir ay veya iki ay devam.- bi 9 aylik köpek neyleri bilmesi lazim– ? evde antraman yapioz ismini daha cikartmadi.. gel diyince kafasina göre daha– ama disarda ne yaparsam yapiim– hersey benden daha cok ilgisini cekio..:( sabir ediom..- ama sadececene onun dedigi yerlere gidemem yahni.. 😦 cok saldim onu .. pek tasmada yürüsü ögretmedim– cünki cok cekiodu.. ne yapsam yapiim :(( cocuk onu hep cekerek sag dan sola savrulmus köpegim 😦
disarda yatmak isteyisi.. beni sevmiomu artik anlamina gelio?? ameliyatan önce hep beraber yatardik– haplari ve agrilari olduktan beri sanki sogudu.. cok mu abartiom acaba??
saygilar ve sevgiler
zeynepbilgi
25 Aralık 2015
Sevgili Canan, öncelikle geçmiş olsun. En kısa zamanda sağlığına kavuşur umarım.
Soruyu eğer doğru anladı isem; “dokuz aylık bir köpek neler bilmeli” diye soruyorsun.
Bu sorunun cevabı değişir. Bence, sen neleri bilmesine ihtiyaç duyuyorsan onları bilebilir: mesela, yürüyüşlerde tasmalı ise seninle uyumlu yürüyebilmeli; tasmasız ise çağırdığında gelmeli; otur, bırak, gel, dur gibi komutları anlamalı.
Bunlara her zaman karşılık vermese bile büyük oranda doğru karşılığı verebilmeli. En azından bunları öğreniyor olmalı. Neden? Çünkü bunlar sizin birlikte yaşamınızı kolaylaştıracak komutlar.
Kolaylıklar dilerim. Sevgiler.
Serpil
07 Ocak 2016
Merhabalar,bizim 7 yaşında yorkshier terierimiz var.Aşamadığımız problemler var.Köpek psikoloğu programlarını seyredince problemin onda değil ,bizde olabileceğini düşündüm,sizinde yazınızı okuyunca emin oldum diyebilirim.Onun için size danışmak istedim,bilgi verirseniz sevinirim.EVE geldiğinden beri hasta bezine tuvaletini yapar.Ancak yıllar geçtikçe huyu değişti.Örn.o aşağıdayken biz yukarı çıkalım,anında yastıklara çiş.Balkonda kedi görsün eşyaların köşesine (sanki burası benim der gibi)diğer büyük sorunumuzda evimize gelenlere hemen koşuyor,kokluyor yalıyor,ancak gelenler kımıldamadan durmaz,sevmek isterse,hareket ederse korkuyor mu bilmiyorum,hemen ısırıyor.Gelenlere veya ev halkına hoşgeldin deyip asla öpemiyoruz.Birbirimize yaklaşamıyoruz.Resmen özgürlüğümüz kısıtlandı.En kısa zamanda önerilerinizi bekliyorum. Not.Son gelişme yeni bir terier 1yaşında oda erkek alma durumumuz var,sizce doğru karar mı?
zeynepbilgi
11 Ocak 2016
Sahibini sahiplenme ve kimseyi yaklaştırmama, hırlama (Nedense) teriyer cinslerde çok sık duydumuz şikayetler bunlar.
Bu sanıyorum yeni bir davranış değil. 7 yaşında olduğuna göre hep böyleydi diye düşünüyorum. Bu sorunla yaşayama hem o hem siz alışmışsınız gibi anlıyorum. Bu noktada ne yapılabilir diye sorarsanız, zor olmakla birlikte davranışını biraz değiştirmeye çalışabilirsiniz. Bunun için tutarlı bir şekilde çalışmanız gerek. Burada iki satırda anlatması elbette zor şeyler. Köpek psikoloğu programları izlediğinizi söylüyorsunuz. Bu güzel. Belki köpek eğitim kitapları alarak, pozitif şartlanma yöntemi ile davranışlarını olumlu yöndende destekleyebilirsiniz. Burada temel prensip istemediğiniz davranışı gösterdiğinde ondan uzaklaşmak, ve istediğiniz davranışları sergilediğinde ise ödüllendirmektir (yiyecek ve sevgi ile).
Çiş yapma konusuna gelince, sonradan başlayan bu hareketin iki sebebi olabilir: psikolojik veya fizyolojik. Fizyolojik olması, bir hastalık sonucu olabilir. Bunun için bir veteriner muayenesi iyi olur.
Psikolojik ise bunun sebeplerini araştırmak iyi olur. Bir de tabi kısırlaştırılmadı ise belki kısırlaştırma da iyi bir sonuç verebilir, ancak garanti değil tabi.
Böyle bir durum içinde, ben olsam ikinci bir köpeğe cesaret edemeyebilirdim.
Tabi karar sizin. Başarılar ve kolaylıklar dilerim.
bedirhan
17 Ocak 2016
köpeğim yavru. bahceye alıstı gıbı ama kapı aralık kalınca dırek dısarıya kacıyor baskalarının pesıne takılıyor. zıncırle evın etrafında dolanmasını saglayan bişi yaptım, bu seferde korkmaya ve bagırmaya basladı ne yapmam gerekir? yani köpeğimin dışarıya ilgisini nasıl kesebilirim . lütfen yardımcı olurmusunuz.
zeynepbilgi
18 Ocak 2016
Köpeğinizin ilgisini üzerinize çekmek için ödüller kullanın. Yanınızda sevdiği mamalar, oyuncaklar olsun. Yanınıza her geldiğinde mama parçası verin; sevin veya bir oyun başlatın. Böylece sizin yanınızda kalmayı tercih etsin; çağırdığınızda gelsin.
Bunun dışından yapmanız gereken en iyi şey, kontrolsüz olarak kapıyı açmamak olabilir.
Kadir Demirci
30 Ocak 2016
Çok güzel bir yazı, emeğinize sağlık
zeynepbilgi
31 Ocak 2016
Teşekkür ederim; beğenmenize çok memnun oldum.
Şengül
03 Şubat 2016
Merhaba, benim 8,5 aylık bir kızım var, Golden… en temel sorunumuz ellerimi, bileklerimi kemirme.. sürekli çekiştirmesi :(( otur, yat, bekle gibi temel komutları öğrendi. Hayır komutunu da ancak ellerimi ısırmaya ya da kemirmeye diyeyim başladığında dinlemiyor. Kemireceği şeyleri veriyorum beni kemirmeyi tercih ediyor 😦 Eh artık büyüyor ve acıtıyor da 😦 bileklerim süt dişleriyken çizik çizikti şimdi mos mor.. ne yapmalıyım sizce ?
Şengül
04 Şubat 2016
Ayrıca belirtmek istediğim bir konu var belki bana yardımcı olmanıza faydası olur. Yazılarınızı okudum, daha önceki benzer sorunlara önerilerinizi denedim. Örneğin arkamı dönüp, ilgisiz bırakmayı denediğimde daha da hırçınlaşıp üstüme atlıyor, kıyafetlerimi parçalayanaya kadar çekiştiriyor ve tam olarak ısırmasa da acıtacak kadar kemiriyor ulaşabildiği yerlerimi… sevgiden mahrum bırakıp odayı terk ediyorum ya da onu dışarı çıkarıyorum anlık olarak vazgeçip tekrar deniyor. Ya da yere yatırıp sakinleştirmeye çalışıyorum… bugüne kadar değişik şeyler denedim ama hiçbiri sorunu çözümlemedi 😦 veteriner enerjisini attırın diye telkin de bulunuyor.Kızımıza en az 1 saat yürüyüşünü yaptırıyoruz günlük olarak ama yürüyüşten eve gelince bile devam ediyor :((( bir şeyleri yanlış yapıyorum ama neyi 😦 bu durum gerçekten bizi zorluyor… dilerim bana yardımcı olabilirsiniz…şimdiden teşekkürler..
zeynepbilgi
04 Şubat 2016
Bunu oyun olsun diye yapıyor ve sizin oynamamaniza kızıyor.
Tek çözüm ona başka oyunlar öğretmeniz gibi görünüyor.
Ne tür oyun seviyor bulmak gerek. Bu köpekten köpeğe değişir.
Kimi çekiştirmeli oyunları sever. Kimi at-yakala-getir oyunlarından hoşlanır. Kimi kovalamaca, güreş sever. Kimi saklama-bulma oyunu sever.
Kopeginizde bunları deneyerek bulabilirsiniz.
Köpek oyunları ile ilgili kitaplar, web siteleri kesfetmelisiniz. Hakikaten önü başka oyunlara yönlendirerek bu sorunu aşmamız mümkün olacak.
Ayrica, otur, bırak gibi komutları öğretin. Bunlar için de pozitif eğitim yöntemleri konusunda egitmenizi öneririm. Yine kitaplar, web sitelerinden destek almalısınız.
Kolaylıklsr dilerim.
Şengül
05 Şubat 2016
Önerileriniz için teşekkürler, araştırma ve denemelere başlıyorum 😉 dilerim olumlu gelişmeleri de paylaşırım en kısa zamanda… sevgiyle…
basak
14 Şubat 2016
Emeğinize sağlık çok güzel bilgilendiriyosuniz umarım banada yardımcı olursunuz benim 5 aylık jack russell trier kopegim var bizimde iki sıkıntımız var alıştırmaya çalışıyorum başaramıyorum en büyük sıkıntı cis sorunu evde 2 ped kullanıyorum canı istediği zaman o pedlere yapıyor ama sık sık hali üstlerine dışarı şık şık dışarı çıkartıyorum ama dışarı yapmıyor geliyor eve yapıyor 2ci sorunumda ellerimize saldırması ve paçalarımiza:)ve bu arada dislerimiz dökülmeye başladı şimdiden teşekkür ederim
zeynepbilgi
17 Şubat 2016
Sevgili Başak, Jack Russell’ların ne kadar akıllı olduğunu bilirsiniz. Bir şeyi yanlış yapıyorlarsa bilin ki, sadece henüz öğrenmediği içindir; veya yanlış öğrendiği için.
İhtmal ki, çişini evde yapmayı öğrenmiş, ve bunun doğrusu olduğunu zannediyor. Şimdi işin tersini öğretmeniz gerek.
Nasıl? valla ilkini öğrettiğiniiz gibi. Öncelikle yavaş yavaş evdeki pedleri azaltın, ve yok edin.
Dışarıya çıkarken yanınıza bu pedlerden alabilirsiniz ve üstüne çiş yapmasını sağlarsınız. Eğer yaparsa bingo, hemen ödüllendirin. Sevindiğinizi anlasın.
Daha sonra evde hiç ped yokken, dışarda pede yapmaya alıştığında, yavaş yavaş dışarda da pedsiz yapmasına yardım edin.
Tek önemli konu, evde kaza olmasına izin vermeyin. Ola ki ped olmadan bir yerlere çiş yapmaya kalkarsa, hemen engelleyin ve doğru dışarıya.
Gelelim ellerinizie saldırıp ısırması sorununa. Isırma bebek köpeklerin oyun şeklidir. Büyüdükçe anneleri onlara ısırmadan oynamayı öğretir. Nasıl mı? Isırdıklarında uzaklaşarak. Kardeşler de rahatsız oldukları zaman oyunu bırakırlar.
Isırdığı anda sevmeyi, oyunu bırakın. Gerekiyorsa aya kalkın, arkanızı dönün. Isırmaya ve oyuna davete devam ediyorsa, yavaşça uzaklaşın. Hatta kısa bir süre için bulunduğu yeri terk edin. Isırdığı zaman canınızın yandığını sesinizle belli edin. Hani siz onu ısırsanız nasıl vik vik ses çıkaracaksa siz de benzer bir ses çıkarın. Ama bağırmayın, cezalandırmayın.
Eğer ısırmadan oyun oynamayı başarıyor ise, ödüllendirin (belki bir ufak mama parçası ile) ve oyuna devam edin.
Zamanla, sizin ne demek istediğinizi anlayacak ve ısırmanın iyi bir oyun şekli olmadığını kavrayacaktır.
Bunları ailenizdeki, evdeki tüm bireylere de anlatın; ve benzer şekilde tutarlı davranmalarını isteyin.
Bu arada bir not düşetim, ısırma sorunu ilerde azalacaktır, çünkü bebek oyunudur ısırma. İlerde ısıracağını düşünmeyin. Ayrıca bebek dişleri sivridir ve zarar verebilir. İlerde dişleri yuvarlanacak ve tam tersin daha az sorun olacak. Yani endişeye gerek yok. Yine de yavaş yavaş bu huyundan vazgeçse iyi olur tabi.
Kolaylıklar dilerim.
basak
18 Şubat 2016
Çok tşk ederim verdiğiniz bilgiler icin uygulamaya başladık ailece:)size çok dua edeceğiz tek bişey daha sormak istiyorum kızım yemek konusunda hiç bişeye hayır demiyor kuru mama fazla tüketmiyor hep ev yemekleri yiyor iştahla daha çok seviyor:)veterinerimiz mama yesin diyor bide size sormak istedim dedikleri gibi sakıncalı mi mama yediği zaman sanki fazla doymuyor gibi geliyor aciyoruz:( bizle beraber yemek yiyor şuanda bile leblebi yiyor:) bilginize güveniyoruz bu arada ailemize hoşgeldiniz sizi seviyoruz
zeynepbilgi
19 Şubat 2016
Çok teşekkür ederim, mutlu oldum.
Büyüme döneminde yemeğini bolca yiyebilir; fazla sınırlamayın. Aç kalmasın çocuk.
Yemek konusunda, ev yemekleri hazır mamalara göre daha iyi olabilir. Ancak protein ağırlıklı olmak koşulu ile. Tavuklu, kırmızı etli sebzeler verebilirsiniz. Domates, patlıcan, soğan zararlı olabilir, fazla yememesinde fayda var.
Etlerde yürek, işkembe gibi nispeten ucuz, ancak çok faydalı olanlarını seçebilirsiniz.
Haftada bir ciğer, böbrek yerse iyi olur.
Eti çiğ yerse daha da iyi olur 🙂 Bu konuda bir yazımız vardı; görmediyseniz link vereyim: https://kopeklerveinsanlari.com/2013/03/13/cig-beslenme-icin-temel-bilgiler/
basak
21 Şubat 2016
Çok teşekkür ederim bilgilerinize merak ettiğim ciğeri tavuk ciğerimi yoksa dana ciğerimi versem iyi olur haşlayıp ta mi verim bu konuda bilgilendirirmisiniz?şimdiden teşekkürler
zeynepbilgi
21 Şubat 2016
Tavuk ciğer de olur, dana ciğer de. Hangisini sevip yiyorsa. Dönüşümlü olarak verirseniz daha çok faydalanır.
Çiğ verirseniz daha çok besin alır. Ancak az pişmiş olarak da verebilirsiniz. Yağsız tavada iki kere çevirseniz yeter.
basak
21 Şubat 2016
Çok çok teşekkür ederim 😘😘
Elif
24 Şubat 2016
Merhaba çok güzel bir blok paylaşımlarınız için teşekkürler…
Yazınızı ve tüm yorumları okudum bir hafta önce 40 ı çıkmamış bir sokak köpeğini ewlat edindim😊 Ve bu ilk deneyimim olucak Ewe alışmaya başladı yanımdan ayrılmak istemiyor oldukça şımarık ve bolca oynamak istiyor tuvalet konusunda ufak sorunlarımız var gazete ile aşmaya çalışıyoruz zamanla başarılı olucak sanırım yetiştirmeye çalışıyor 😂😂
İki gün önce ellerimize ve paçalarımızı ısırmaya başladı yorumlarda bahsettiğiniz gibi ısırma oyunundan vazgeçirmeyi denemeyi düşünüyorum umarım başarılı olabilirim …
Sıkça ziyaretçiniz olacağa benziyorum…
Şimdiden yardım ve desteğiniz için teşekkürler
zeynepbilgi
26 Şubat 2016
Sevgili Elif, henüz çok küçük. Sizinle kardeşleriyle, annesiyle oynadığı gibi oynuyor; yani ısırarak ve çekiştirerek. Buna alıştırmamakta fayda var, sonra sorun olabiliyor. Onunla farklı şekillerde oyanaya çalışın. Bir veya iki oyuncak alın ve ısırmak istediğinde onu uzatın ve karşılıklı hafif hafif çekiştirin. Bu ilk aşamada onu tatmin edecek bir oyun olur. Büyüdükçe farklı oyunlara yönlendirirsiniz.
Sevgiler
maaarjSinan
24 Şubat 2016
Çok etkili bir yazı oldu, köpeğim beni dişleri kaşındığı için sürekli ısırıyordu, hazır mamada yemiyordu, Sadece bu yazıyı ele alarak ona yaklaşma tarzımı değiştirdim. dk1 gol 1 oldu, hem hazır mama yiyor hemde düne göre daha ılımlı komutlarıma… Facebook’ta bir sayfanız varmı güncel paylaşımlarınızı takip etmek istiyorum. Yazı için Teşekkürler. Sayfanızı sık kullanılanlara ekliyorum.
zeynepbilgi
26 Şubat 2016
Facebook’ta yine aynı isimle bir sayfamız var: Köpekler ve İnsanları. Çok memnun olduk, yazıyı ve siteyi etkili bulmanıza. Tekrar tekrar buluşmak dileğiyle.
Esra
27 Şubat 2016
Benim 2 aylık bir köpeğim var ve erkek onun bazı davranışları çok utanç verici… İki ayağını bacağıma atıp bacağımla çiftleşmeye çalışıyor. Oyalamaya çalışsamda vazgeçmiyor ve istediği şeyi yapmasına izin vermediğim sürece ısırmaya çalışıyor sizce ne yapmalıyım ?
zeynepbilgi
27 Şubat 2016
Hahaha! Daha 2 aylıkken başladı mı muzur hareketlere… Bunlar aslında oyun tabi, ancak yine de hormonları çalışıyor demek. Şu an erken olmakla birlikte, ilerde kısırlaştırırsanız bu davranışından vazgeçebilir.
O zamana kadar, bacağınıza yapıştığında veya ısırmaya başladığında sessizce oyunu bırakın, sırtınızı dönün veya kalkın ve uzaklaşın. Kısa bir süre uzak durun. Sonra tekrar oyuna başlayın. Bu hareketleri yapmadığı oyunlarla onu oyalayın ve uyumlu bir şekilde oynadığına muhakkak ödüllendirin. Kısa bir süre içinde ne tür oyunlardan hoşlandığınızı anlayacaktır.
Kolaylıklar dilerim.
Erik
30 Mart 2016
Merhaba bundan 15 gün önce sahipsiz bir golden retriever buldum ve sahiplendim birbirimize alışmamız bikac gün sürdü veteriner gelip tüm aşılarını yaptı 1-2 yaş arasında dişi ve sağlıklı olduğunu söyledi.Erik eğitimli bir köpek ve ilk geldiği günden beri ewe hiç tualetini yapmadı.Veteriner önerisiyle kuzu etli kuru mama aldım severek yiyiyordu.Ben bahçeli bir sitede oturuyorum günlük en az üç saat dışarıda oynamasına izin veriyorum 4 gün önce komsularimindan biri bir kutu fındık ezmesi yedirmis o gece ishal oldu ve ben uyurken halıya kakasini ve cisini yapmış kızdım dün gecede yine halıya cisini yapmış ve ogunden beride kesinlikle kuru mama yemiyor bütün gün aç kalsa bile.Bende tavuk suyuna ekmek doğrayıp veriyorum istahla yiyiyor az öncede corbanin içine kuru mamasindan attim biraz mamayi aralarından seçti diğerlerini yedi onu yemedi ve pek fazla suda icmemeye basladi veterineriyle konustum ama gecistirdi düzelir diye napcagimi şaşırdım yardimizini rica ederim
zeynepbilgi
30 Mart 2016
çok geçmiş olsun. Öncelikle dilerim eve tuvaletini yapma bir adet haline gelmeden bu sorunu halledersiniz.
Yemek düzeninin bozulmasına üzüldüm. Tekrar kuru mamaya geçirmek istiyorsanız ısrarcı olmanız gerekiyor, ancak ev yemeklerine de geçebilirsiniz.
Ekmek iyi bir gıda değil, tavsiye etmem. Onun yerine tavuk ve diğer et ağırlıklı bir beslenmeyi tercih etmenizi öneririm. İlla biraz tahıl olsun diyorsanız, et suyuna bulgur, karabuğday en iyi tercih olabilir.
Ev yemekleri sizi uğraştıracaktır. Ancak zamanla kendi yaşamınıza uygun bir yol bulacağınıza eminim. Çiğ et beslenmesine geçmek isterseniz, bununla ilgili de blog içinde Başak Pirtini yazılarından bulabilirsiniz.
Kolaylıklar dilerim.
Erik
31 Mart 2016
Öncelikle çok teşekkür ederim uyandım şimdide koltuğa yapmış çişini aglicam artık 😦 napmaliyim nasıl bir yol izlemeliyim normal ev köpeklerinden daha fazla dışarda kalmasına izin veriyorum hatta bazen gece bile cikartiyorum yapmasin ewe tualetini diye.balkondami dursun öyle mi bakayım önüne gecemiyorum lütfen bi yol gösterin bana
zeynepbilgi
31 Mart 2016
üzüldüm. zor bir durum. İnternette köpek tuvalet eğitimi hakkkında bolca yönlendirici yazı bulabilirsiniz. Bunları inceleyin.
Ancak ben yapmamanız gerekenleri söyleyeyim: iş işten geçtikten sonra kızıp, cevalandırmayın. Örneğin sabah kalktınız ve baktınız gece çiş yapmış. Artık ona bağırmanın, cezalandırmanız için çok geç. Gece bir ara yapmış olduğu çiş ile, sabah sizin bağırmanız arasında bir ilişki kuramaz ve dolayısı ile sonuçsuz kalır.
Ayrıca, bolca önerildiği şekilde, çişinin veya kakasına doğru burnunu sokup, arkasına gazete veya başka birşeyler vurmayın. Bu çok yanlış; sadece ilişkinizi bozmanıza yarar.
Ancak çiş yapma anında yakalarsanız, derhal dikkatini üzerinize çekerek bu işi bırakmasını sağlayın ve doğruca işini tamamlaması için onu dışarı çıkarın. Tuvaletini dışarda yaptığı zaman da ödüllendirin (yani sevin, seviyorsa bir mama verin falan).
Bunun dışında çiş kokusunu giderme özellikli spreyler vardır, veterinerlerde, bazı petshoplarda satılır. Bunlarla çiş yaptığı yerleri temizlemenizde fayda var. Bildiğimiz deterjanlar çiş kokusunu gidermede yetersiz kalıyor. Bizim burnumuz açısından değil, onun burnu açısından söylüyorum.
Kolaylıklar dilierim.
Erik
31 Mart 2016
Çok teşekkür ederim dediklerinizi yapicam insallahh bir sonuca ulaşırım 🙂
Arzu Soyöz
15 Haziran 2016
Merhaba.Öncelikle bloğunuzu çok çok beğendim teşekkür ederim. Benimde gerçekten çok ciddi bir sorunum var. Evde 14 yaşında kızımla birlikte yaşıyoruz.Kızımda bende hayvanları çok seviyoruz.İki yaşında barınaktan sahiplendiğimiz bir terier kırması köpeğimiz var ve çok seviyoruz.yavruyken almıştık,ailemizin üyesi gibi,çok sosyal ve sevgi doludur.Evde yanlız kalamadığı için ikinci bir can sahiplenmek istedik.Bir arkadaşımızın Lala adında pitbul ve dogo kırması bir kızı vardı.Arkadaşımızın bebeği ile büyümüş ve çok sosyal çok tatlı bir hayvan.Arkadaşımız ikinci çocuğa hamile kaldığında Lalayı vermeye karar vermişler.Lala eve çişini yapmaya alışmışve çok fazla ilgilenememişler.aldığımızda on gündür dışarı çıkmamıştı,tırnakları çok uzundu..ilk zamanlar çok sorun yaşadık.ufak ufak bu problemi çözmeye başladık.Asitle (terierimiz) arası gayet iyiydi.biz Lalayı çok sevdik.yanımızda yatmaya başladı.uzun yürüyüşler yapıyoruz, gayet mutlu görünüyordu.Derken iki gün önce Lalanın eski sahibi ile ortak bir arkadaşımız ziyarete geldi.Lalanın bebekliğini bilir.Lala çok sevindi çıldırdı.o gittikten sonra ,iki gündür bize hırlıyor ve çok havlıyor.beni korkutuyor.asite kötü davranmaya başladı.ya bizi sahiplendi asiti kıskanıyor, çünkü ne zaman asiti sevsek yada asit kanepeye yatağa gelse havlıyor yada sahibinin arkadaşını gördüğü için böyle davranıyor. bilemiyorum.ne yapmam gerektiğini bilmiyorum.durum daha vahimleşirmi kızıma yada asite zarar verirmi? sahibi asla saldırma huyu yok diyor.bende saldıracağını sanmıyorum çünkü bizi çok seviyor.sanki bize bir şey anlatmak ister gibi yüzümüze bakıp yüksek sesle havlıyor.sizce nedeni ne olabilir ve eve tuvaletini yapmaması için ne yapabilirim? lütfen bana yardımcı olurmusunuz.
zeynepbilgi
15 Haziran 2016
Arzu Hanım, sorununuz oldukça ilginç. Köpeğiniz arkadaşınız gelince ne hissetti, ne düşündü, nasıl bir çıkarsama yaptıysa davranışları değişmiş. Bunu anlamadan sanırım birşey önermek çok zor.
Aklıma bilgisayarda sorun olunca yaptığımız çözüm geliyor: kapatıp-açmak gibi; arkadaşınız bir daha gelse nasıl olur diye düşünüyorum. Bu sefer beraberken yaşananları daha iyi gözlemleyebilirsiniz belki. Arkadaşınız varken Lala değişmeye başlamış mıydı? Giderken Lala ne yaptı? Onunla gitmek istedi mi? vs. Belki tekrar geldiğinde bunlar tekrarlanır ve siz de daha iyi gözlemleyebilir ve bir sorun tespit ederseniz çözümleyebilirsiniz.
Tabi olayın arkadaşınızla ilgili olmama ihtimali de var; sizin de vurguladığınız gibi belki sizinle ilişkisinde bir fark oldu.
Şu soru üzerinde de düşünmek gerek: arkadaşınız geldiğinde, onun teriyeriniz Asit ile ilişkisi nasıldı? Arkadaşınız, Asit ve Lala arasında birşey oldu mu?
Keşke ilaç gibi gelecek birşey önerebilsem ancak, affedin, sadece bu kadarla kalacağım. Çünkü yanlış yorum, eksik yorumdan daha kötü sonuç doğurabilir.
Sadece geriye dönük düşünmenizi, olayları tekrar görüzünüzün önüne getirip olasılıkları birer birer değerlendirmenizi önerebiliyorum.
Bir de hırlamasını sakın cezalandırmayın. Hırlaması bir uyarı, hırlamaktan vazgeçirirseniz sorunu değil sonucu giderirsiniz ve hırlama sebebi devam ettiği için bir sonraki aşamaya geçerek belki de hırlaması gerekirken saldırmayı deneyebilir… Bilmiyorum açık olabiliyor muyum?
Dilerim sonuç alırsınız ve bir an önce eski huzurunuza kavuşursunuz.
Sevgiler.
Özlem peker biber
31 Temmuz 2016
Öncelikle merhabalar der paylaşmış olduğunuz yazıyı çok beyendim.. Benim oğlum 3 ay önce dışarda bi köpek bulup eve getirdi. Sibirya kurdu dişi kırmaymış fakat ben evde bakamıyorum rahatsızlığımın yüzünden şimdilik evin altında kalıyor 3 aydır hatta 3 ayıda geçmiş olabilir diyebilirim bizimle ve çok alıştı bize bizde ona tabiki zannedersem bunuda atmışlar sokağa tabiki yinede bilemeyiz biz öyle düşündük. Bulduğumuzda çok mutsuzdu şimdi mutlu fakat keyifsiz sanki bi öyle bi böyle bilemedim. Aşılarını yaptırıyorum elimden geldiğince he buarada adını kasi koydu oğlum ismini seslenince geliyo bakıyor kasidede sevilirken ısırma çekiştirme var kızıyorum bazen hayır diyorum o zaman bi an duruyor sonra yine aynı şekilde devam ediyor. Bide hep yatıyor elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyorum ona yemeğini çok seçiyor bide bunda zorlanıyorum anliycanız kolay olmuyor ne yapıcam bilmiyorum aslinda iyi bir bakıcı bulsam verirdim. Çünki dışarda ne kadarda evin altından ayrılmasada üzülüyor ve endişe ediyorum sonucta oda bi can lütfen bana yardımcı olun çok teşekkür ediyorum saygılarımla. 😔
zeynepbilgi
01 Ağustos 2016
Merhabalar Özlem hanım,
Isırmaya bebek köpeklerin oyun şeklidir. Büyüdükçe anneleri onlara
ısırmadan oynamayı öğretir. Nasıl mı? Isırdıklarında uzaklaşarak.
Kardeşler de rahatsız oldukları zaman oyunu bırakırlar.
Isırdığı veya çekiştirdiği anda sevmeyi, oyunu bırakın. Gerekiyorsa aya kalkın, arkanızı
dönün.
Isırmaya ve oyuna davete devam ediyorsa, yavaşça uzaklaşın. Hatta kısa bir
süre için bulunduğu yeri terk edin.
Isırdığı zaman canınızın yandığını sesinizle belli edin. Hani siz onu
ısırsanız nasıl vik vik ses çıkaracaksa siz de benzer bir ses çıkarın. Ama
bağırmayın, cezalandırmayın.
Eğer ısırmadan oyun oynamayı başarıyor ise, ödüllendirin (belki bir ufak
mama parçası ile) ve oyuna devam edin.
Zamanla, sizin ne demek istediğinizi anlayacak ve ısırmanın iyi bir oyun
şekli olmadığını kavrayacaktır.
Bunları ailenizdeki, evdeki tüm bireylere de anlatın; ve benzer şekilde
tutarlı davranmalarını isteyin.
Bu arada bir not düşetim, ısırma sorunu ilerde azalacaktır, çünkü bebek
oyunudur ısırma. İlerde ısıracağını düşünmeyin. Ayrıca bebek dişleri
sivridir ve zarar verebilir. İlerde dişleri yuvarlanacak ve tam tersin
daha az sorun olacak. Yani endişeye gerek yok. Yine de yavaş yavaş bu
huyundan vazgeçse iyi olur tabi.
Yemek seçmesi ile ilgili olarak, bu normaldir. Köpekler etoburdur ve ağırlıklı olarak et veya etli yemekler yemek isterler. Dana sakatat veya ucuz tavuklar bulabilirsiniz.
Kolaylıklar dilerim
Yaz
16 Ağustos 2016
Merhaba
Çok bilgilendirici bir yazı olmuş
Ben bahçeli evime köpek sahiplenmek istiyorum Köpeğin bahçede belli bir yere tuvaletini yapması için ne yapabilirim?Temizlenmesi daha kolay olsun istiyorum.Birde köpek tuvaletleri satılıyor sizce bahçeye bu tuvaleti koymak uygun olurmu?
zeynepbilgi
16 Ağustos 2016
Merhabalar, aslında her halukarda bahçe de olsa, tuvaletini (özellikle kakayı) dışarda yapması daha sağlıklı. Üstelik her gün en az 1 kez uzun bir yürüyüş gerekir. Bu uzunluk köpeğin enerji seviyesine ve yaşına göre belirlenir, ancak ortalama 40 dk – 1 saat olacaktır.
Benim fikrime göre bahçe içinde sabit bir yere tuvalet yaptırmaya çalışmak, köpeğe gereksiz bir stres vermektir. Köpek zaten yaşadığı, yattığı alana mümkün olan en uzak yere ihtiyacını yapacaktır. Bırakın, kendi güdüleri ile ihtiyacını gidersin. Siz gördüğünüz kakaları temizleyin olsun bitsin.
Ve dediğim gibi kakayı dışarıda yapsa daha iyi.
Köpek tuvaletlerini bilmiyorum, sanırım daha çok ev içi kullanımda, zorunlu durumlar için olabilir.
Mustafa
19 Eylül 2016
Merhaba Köpek eğitimi,davranış biçimi,bizim ona karşı olan tutumumuş vs genel köpek tanımı ve kültürü için önerebileceğinz bi kitap veya daha fazlası varsa ulasirsaniz cok sevinirim yavru golden köpeğim var ve ilk deneyimim o yuzden sadece arastirdiklarim ile bi yol ciziyorum belki kitap daha yardimci olur iyi günler
zeynepbilgi
19 Eylül 2016
Merhabalar;
Pek çok kitap var; ancak başlangıç için “Meraklısına Köpek Eğitimi” kitabını öneririm. Doğan Yayınlarından:
http://www.dogankitap.com.tr/kitap/K%C3%B6pek+E%C4%9Fitimi+for+Dummies+Merakl%C4%B1s%C4%B1na-1241
Semra
19 Ekim 2016
Oncelikle selamlar. Azerbaycandan yaziyorum, konu chok ilgimi chekti, 2aylik husky yavrum var ve bilirsiniz o onlari egitmek diger kopeklere ragmen chok zordur, melumatlariniz ichin chok teshekkur ederim!) Bir de tualet egitimi konusunda yazi olsaydo chok sevinirdim. Chok teshekkurler.
-Semra Abdullayeva
zeynepbilgi
20 Ekim 2016
Teşekkürler Semra Hanım, memnun olduk beğenmenize. Evet tuvalet eğitimi yazısı iyi olur; notlarımıza alalım. Sevgiler.
Sıdıka Gürsoy
25 Ekim 2016
Merhabalar.oncelikle bize yardimi olacak bu bilgileri paylastiginiz icin tesekkur ederim.benim alti aylik bernese cinsi kopegim var. Evde bakiyorum.calisiyorum ve ben evde yokken kendi alanini belirledim ve oraya kapatiyorum(mecburen).tuvalet egitimi konusunda sıkıntılarımız var malesef.ben yanindayken tuvaletini tutuyo fakat odadan ciktigim anda yada ben uyurken (bunu cok sık yapmaya basladi)yere cisini yapiyo.iki hafta oncesine kadar kuru mamayla besliyordum ama doymadigi icin tavuk makarna ekmek gibi yiyeceklerle beslemeye basladim.sormak istedigim gazeteye alisti fakat temizlik acisindan sorun oluyor.hasta pedimi yada kedi kumu dusundum ama siz ne onerirsiniz?acaba ac kaliyo diye fazlami yemek veriyorum bir ogunde nekadar yemek vermeliyim?bide cisini yaptigi yerleri deterjanli suyla temizliyorum sirkeli suda denedim ama kokuyu gideremedim bunun icinde onerilerinizi alabilirmiyim.
zeynepbilgi
25 Ekim 2016
Yediği şeylerin miktarından çok kalitesi önemli. Makarnayı bol da yese, besin olmadığı için acıkıyor olabilir. Yani makarna iyi bir enerji vermiyordur.
Hazır mamaların üzerinde, köpeğin kilosu ve enerjisine göre bir kullanım miktarı öneriyordur.
Ev yemeği yediği durumda, deneme yanılma ile en doğru miktarı bulacaksınız; uzaktan birşey önermek zor.
Biz çiğ et veriyoruz; o da köpeğin kilosunun yüzde 2 ila 3’ü kadar bir ağırlıkta oluyor.
Deterjanlı su veya sirke mi sorusunda, bilenler sirke diyorlar. Ancak şahsen deneyimlemedim. Yine de yetersiz kalıyor gibi görünüyor.
Köpeğinizin ihtiyacını dışarda görmesi için onu teşvik etmelisiniz. Dışarıda tuvaletini yaptığı zaman ödüllendirin. Belki sevdiği bir yiyecek (bir kaşar parçası mesala) iş görebilir.
Evde ise, siz varken yapmayıp, uyuduğunuzda veya etrafta olmadığınızda yapması dikkate değer. Acaba çişini yaparken gördüğünüzde ne yapıyorsunuz? Önerimiz, bağırma veya dövme yerine; doğrudan dışarı çişe çıkarma. Eğer ceza veriyor veya dövüyorsanız, korktuğu için çişini tutuyor ve siz uyuduğunuzda rahatça bırakıyordur.
Olumlu telkinlerle, yapmasını istediğiniz davranışa yönlendirmek doğru olur.
Dilerim yardımcı olur.
aysee...
20 Aralık 2016
merhaba 2 tane erkek köpegimiz vardı 6 ay beraber yasadılar daha sonra birini verdik diger köpegim yanlız kaldı …onla oynuyordu …onu unuturmu zamanla yoksa ilerde sıkıntımı olur lütfen acil cevap içim hiç rahat degil 7aylıklardı.. lütfen cok acil cevap… .
zeynepbilgi
21 Aralık 2016
Ne zaman verdiniz ve sonrasında kalan köpeğinizin durumu nasıl oldu? Neşesi, sağlığı iyi mi? Yemesi, içmesi iyi mi? Oyunculuğu devam ediyor mu? Bu şu anki haline göre ileriyi biraz tahmin edebiliriz.
Büyük bir depresyonda değilse (yani yeme içme, oyun devam ediyorsa) ileride de iyi olacak demektir.
Eğer şu an sıkıntı çekiyorsa, zamanla atlatabilir, ancak bazı sıkıntıları hoş karşılamalı ve ona yardımcı olmalısınız.
Örneğin belki dışarıda, başka köpek arkadaşlar edinmesi iyi olabilir.
Verdiğiniz köpekle arada bir araya gelmesi de onlar için iyi olabilir.
Dilerim herşey yolunda gider.
Sevgiyle.
aysee...
21 Aralık 2016
kısa süre önce verdik yeme içme suanlık sıkıntı yok alan büyük koşu falan serbes baglı degil.. biraz durgun gibi yeni oldugu için galiba onu zamanla unuturmu… belli bir dönemde yanlızdı.. merak ettigim zamanla onu unuturmu..
Hülya
01 Ocak 2017
Biraz önce oturup agladim yaa bitürlü tuvaletini istediğim yere yapmıyor şaşırdım :((((
zeynepbilgi
03 Ocak 2017
İstediğiniz yere yapması için ne yapıyorsunuz?
Herşeyden önce şunu kabul edelim, eğer köpeğiniz çok küçükse, yani 6 aydan ufaksa henüz kasları gelişmemiştir ve çişini uzun süre tutamayabilir. Sık sık dışarı çıkarmak gerekir ve gelişigüzel çiş yapmasını mazur görmek gerekir.
Ne kadar küçükse, alanını o kadar daraltın ve tüm alanı gazete kağıtları ile kaplayın. Büyüdükçe alan genişleyebilir, buna karşın gazete ile kaplı alan daralabilir. En sonunda 1 metre kare bir alan gazete ile kalır ve orası tuvalet yeridir.
Bu alan daha sonra evin dışına taşınır ve en son sadece dışarıya çıktığında çiş yapması sağlanır.
Kazalara sebep vermemek için çok sık dışarı çıkması gerekir.
Çişi engellemek için susuz bırakmayın; bu haksızlık olur.
Bir de çiş yaptığında azarlamak, ceza sadece ilişkinizi bozmaya ve tuvalet eğitimini geciktirmeye yarar. Bunu yapmayın.
Bunun yerine olumlu davranışı ödüllendirin. Yani yapması uygun yere çiş yaptığında sevecen sözler sarfedin, sonunda ödüllendirin, sevin.
Kolay gelsin.
Gülçin A.
19 Ocak 2017
merhabalar, yazınızı çok beğendim ve suçluluk hissiyle ağlamak üzereyim inanın…Daha bu sabah kızıma çiş yüzünden bağırdım 😦
2 hafta önce dogo arjantin cinsi bir köpek sahiplendik. cinsine istinaden sanki kedi yavrusu gibi ağzı var dili yok o kadar sakin ki anlatamam… sokakta kalsa kendini çaldırtır inanın… tek saldırganlığı kedilere… sokakta gezdirirken 2. günümüzde tasmasını kopartıp bir sokak kedisini öldürdü 😦 çok kızdım ne yalan söyliyim o gün bu tür bir köpek sahiplendiğim için pişman oldum. Emma 2 yaşında iri bir köpek… vahim olaydan sonra daha kalın bir zincir ve tasma aldık ve vazgeçmeme kararı aldık eşimle..Herşey çok güzel gidiyor ama beni biraz kıskanıyor eşimden 🙂 saldırganlık yok ama tam tersi küsüp mama yememe huyu var ve tuvalet eğitimi olmasına rağmen bana inadına halıya işiyor!!! Bununla ilgili ne yapacağımı bilmiyorum… yardımcı olur musunuz acaba?
zeynepbilgi
19 Ocak 2017
Gülçin Hanım, kedi için üzüldüm. Evet sanırım en iyisi daha iyi bir kontrol.
Evde ise, işeme ve mama konularında iyi bir gözlem yapmak gerek.
Mesele kıskanma ve inat olmayabilir.
Ne olduğunu anlamak önemli. Mama yemediğinde ne yapıyorsunuz? Ben olsam, mamayı kaldırırım. İsterse (mama kabı önünde oturur veya yatarsa mesela) tekrar çıkarırım, yerse tamam. Yoksa yine kaldırırım. Yani söylenmeye, bağırmaya gerek yok. Yapıyor musunuz bilmem; ama işe yaramaz zaten. Yemiyorsa yemesin, önemli olan neden yemediğibi anlamak. Görmeden, veya sizden farklı bilgiler almadan yorum yapamıyorum.
İşeme konusu da aynı şekilde. İşediği zaman ona bağırmayın, cezalandırmayın. Bazen telaşlanıdığı için de çişini tutamayabilir. Bir de, hep anı yere işiyorsa, mesele bir yanlış algı meselesi de olabilir: Burası işemeye uygun, gibi.
İşeme halinde görürseniz, hatta işeyeceğini anladığınız anda, onu durdurun. Bunu sakince yapın, mümkünse sesle değil, onun yanına giderek yapın. Hemen tasmayı takıp dışarı çıkarın ve dışarıda işini yaptığında onu ödüllendirin.
Yani iyi davranışı ödüllendirin, kötüyü durdurun ve tepkisiz kalın. Ceza yerine, tepkisizlik daha doğru. Tepkisizlikten kastımm bağırıp söylennmeyin mesela, cezalandırmayın. Ama durdurun tabi.
Dilerim, kurallarınızı tez anlar ve uygular.
Kolaylılar ve başarılar dilerim.
Gülçin
19 Ocak 2017
Cevabınız için teşekkürler. Mama konusunda sizin dediğiniz gibi yapıyorum kaldırıyorum önünden. Yarım saatte bir deniyorum. Yerse önünde kalıyor.
Çiş konusunda halılarımı kaldırdım komple Yen’i halı serdim bu sabah ben işe giderken çıkmak istedi o da benimle, giyineceğim için kısa süreliğine salonun kapısını kapattım ki üstüne atlamasın diye; 5 dakika oldu olmadı odaya döndüğümde Yen’i halımın ortasına salıvermiştir çişli:) gülsem mi ağlasam mı sabah sabah bilemedim:))) kızdım biraz çok bağırmadan sonra balkona kapattım ceza olarak:( eşim yarım saat sonra almış balkondan. ama yanlış yaptığımı sizin yazınızı okuyunca farkettim.
zeynepbilgi
19 Ocak 2017
Yanlışı görmenize çok sevindim. Balkon cezası ve çiş arasındaki bağı anlamayacaktır.
Yeni halı için üzüldüm. Muhtemelen halının altında da eski çiş kokusu mevcuttur, ve hep aynı bölgeye yapıyordur. Doğru mu? Öyle ise, size inat olsun diye değil, orayı tuvalet bildiği için yapıyor. Öncelikle kokudan kurtulmanız lazım ve bu da bildiğiniz deterjanlarla olacak şey değil. Sirke işe yarar, ancak emin değilim. Amerikada çiş kokusunu çıkaran özel deterjanlar var; türkiye’de olup olmadığını bilmiyorum. Sİz her halukarda, siz olmadığınızda salona girmesine izin vermeyin ve kazaları önleyin. Eğer yanınızda yapmaya kalkarsa, dediğim gibi, hemen durdurun (mümkün olduğu kadar sessiz) ve hemen dışarı çıkarın.
Unutmayın eğitimin ilkesi, doğruyu destekle, yanlışı unuttur.
Gülçin
20 Ocak 2017
Sirkeyi deniycem kesinlikle. Doğru aynı yere yapıyor. İlginiz için çok teşekkür ediyorum tekrardan. Sizi takipte kalacağım 🙂
ÜMİT URUN
20 Ocak 2017
hocam merhabalar.. benimde 4 aylık bir kangal oglumvar ismi.. YOLDAS.. bu paçaları ısırma özelligimiz devam ediyor kesinlikle çan yakma huyu yok bazen ölçüyü kaçırıor tabi.. ama bir sürü esofmanımı ve ayakkabımı montumu yırttı 🙂 belki bir kaç ay sonra düzelecektir.. ama sizden de tekrar bilgi almak istedim.. 4 aylık yeni doluyor.. ve sevgimizi fazlasıyla gösteriyoruz..
zeynepbilgi
20 Ocak 2017
Ümit bey, merhabalar.
Isırmak bebek köpeklerin oyun şekli, biliyorsunuz. Anneleri ile büyüdüklerinde, anneleri onlara ısırmadan oynamayı öğretir. Nasıl mı? Isırdıklarında uzaklaşarak.
Kardeşler de rahatsız oldukları zaman oyunu bırakırlar.
Siz de bu davranışı taklit edin: Isırdığı anda sevmeyi, oyunu bırakın. Gerekiyorsa aya kalkın, arkanızı dönün.
Isırmaya ve oyuna davete devam ediyorsa, yavaşça uzaklaşın. Hatta kısa bir süre için bulunduğu yeri terk edin.
Isırdığı zaman canınızın yandığını sesinizle belli edin. Hani siz onu ısırsanız nasıl vik vik ses çıkaracaksa siz de benzer bir ses çıkarın. Ama
bağırmayın, cezalandırmayın. Eğer ısırmadan oyun oynamayı başarıyor ise, ödüllendirin (belki bir ufak mama parçası ile) ve oyuna devam edin.
Zamanla, sizin ne demek istediğinizi anlayacak ve ısırmanın iyi bir oyun şekli olmadığını kavrayacaktır.
Bunları ailenizdeki, evdeki tüm bireylere de anlatın; ve benzer şekilde tutarlı davranmalarını isteyin.
Bu arada bir not düşetim, ısırma sorunu ilerde azalacaktır, çünkü bebek oyunudur ısırma. İlerde ısıracağını düşünmeyin. Ayrıca bebek dişleri
sivridir ve zarar verebilir. İlerde dişleri yuvarlanacak ve tam tersin daha az sorun olacak. Yani endişeye gerek yok. Yine de yavaş yavaş bu
huyundan vazgeçse iyi olur tabi.
Kolaylıklar dilerim.
Sehnaz
08 Şubat 2017
Merhaba öncelikle verdiğini bilgilerden çok faydalanıyorum teşekkürler bizim 5aylık labradorumuz var gün içinde evde geceleri evimizin önündeki camlı bölmede yatıyo sabahları 4te uyanıyor içeri alıyoruz ama yok uyutmuyor ben 6 ya razıyım zaten erken kalkarım ama 4te zorlanıyorum bu konuda yardımcı olursanız cook sevinirim teşekkürler
zeynepbilgi
08 Şubat 2017
Uyutmuyor da ne yapıyor mesela? havlıyor, üzerinize atlıyor, yatağa geliyor gibi şeyler mi?
Tepkisiz kalın. Kesinlikle tepkisiz kalın.
Eğer ihtiyaç için yapıyorsa bunu, örneğin çişi vardır; geceleri daha geç çişe çıkarmaya gayret edin ki sabah daha fazla vaktiniz olsun.
Gece yemeği en son ne zaman yiyor? Yavru köpekler sık yemek isterler. 6 aylıkken günde üç öğüne düşebilirsiniz, 1 yaşındayken 2 öğüne düşeceksiniz ve daha sonra isterseniz tek öğüne de düşebilirsiniz. Ancak şu aşamada dört öğün, hatta beş öğün yiyebilir. Günlük yemesi gerekeni böleceksiniz tabi.. Biraz fazlası da olabilir, iştahlı ise. Bu durumda sorum şu: bir gün önce en son ne zaman yemek yiyor. Eğer erken yiyorsa (misal akşam beşte, veya altıda) sabah 4’de çok acıkıyordur. Gece yatmadan önce ufak bir öğün verebilirsiniz. Sabah saat 4’te de verebilir, ve zamanla bu saati daha makul bir saate doğru ilerletebilirsiniz.
Sizi uyutmamamsı ihtiyaç değil, oyun içinse, bunun da geçici olduğu müjdesini vereyim… Ancak önünüzde yine de 1 yıla yakın zaman var. 1 yaş civarında oyun ihtiyacı biraz azalacak. Ancak unutmayın ki, labradorlar çok hareketli köpeklerdir.
Gelelim tepkisiz kalmaya.
Eğer ihtitaçları karşılandı (ne aç, ne de çisi var).. Oyun istiyor, ama hiç haliniz yok (eh normal, saat 4).. Tepkisiz kalın. Ancak bunu çok tutarlı olarak yapın. Hiç bir zaman, ve ailedeki hiç kimse sabahın 4’Ünde onunla oyuna girişmesin. O saatin sizin uyku saatiniz olduğunu birkaç gün, bilemediniz 1 hafta içinde öğrenmesi gerek. Tepkisiz kalmak, hareketsiz ve sessiz kalmayı içerir. Laf anlatmaya çalışmayın. Elinizi, ayağınızı hareket ettirmeyin. Vurun kafayı uyuyun, veya uyuma numarası yapın.
Başarılar, ve iyi uykulu günler dilerim.
Bücür Cadı
14 Mayıs 2017
Merhaba; verdiğiniz bilgileri keyifle okudum gerçekten çok aydınlatıcı oldu:) ancak eşim ve benim kafamızı karıştıran rehperliğinize ihtiyaç duyduğumuz bir durumumuz var. Bizim üç yaşında cincihila cinsi kedimiz var (maya) ..doğum yaptı ve yavrular haziran sonunda iyi bakacağına inandığımız arkadaşlarımıza gidecek..haziran sonunda annelerini 2 ay emmiş olacaklar..Bu arada biz malta terieri cinsi 1,5 aylık dişi yavru bir köpeği sahiplendik. 23 mayıs gibi alıp , evimize getirmek zorundayız çünki köpeğin annesi yavruların dişleri çıkmaya başladı için artık yavrularını sağlıklı emzirmemeye başlamış..
Birçok yerde farklı bilgiler okuduk , iyice kafamız karıştı sizin de tecrübelerinize güvendik ve size sormak istedik.
1-Köpeği evimize getirdiğimizde sadece parazit aşıları olacak.Maya ile temas etmesi yanlış olur mu?
Çünki 1,5 aylık 0 numara yavru şu an 650 gr olan malta terierimiz evimizi ve bizi ilk defa görecek, tuvalet eğitimi için çit aldık , evimiz genişlik konusunda müsait ona uygun ayrı bir oda vereceğiz ancak tek korkumuz kedimiz Maya’nın göstereceği tepki..kendi yavrusu da sanabilir eğer direk kabul edip kendi yavrusu sanarsa gençlik aşıları olmadığı için maya ile temas etmesi sakıncalı mı?
2- Maya ile Şeker’i (köpeğimiz) nasıl karşılaştırmalıyız? evde mayanın da yavruları olacağından en doğru hamleyi yapmak istiyoruz ilk karşılaşma önemli gibi geliyor ..ilk dakikadan birbirinden nefret etmelerini istemeyiz:) nasıl yol almalıyız..?
3- Köpeğimiz ilk seferde 5’li karma aşısını kaldırabilir mi bilmiyoruz kimi veterinerler olur diyor kimisi 650 gr küçük kaldırmaz diyor .. eve ilk geldiğinde sadece iç-dış parazit aşısı olmuş olacak..evde maya da olacağından köpeğin kanlı ishal olmasını istemiyoruz bu yüzden tavsiyenize ihtiyacımız var..okadar farklı kaynak takip ettik ki beynimiz bulandı:):
not: Mayanın bütün aşıları tam..Maya’nın yavruları da 15 günlük oldu..
cevaplarınızı merakla bekliyor olacağız..:)
zeynepbilgi
14 Mayıs 2017
Merhaba “Bücür Cadı”,
Bu aralar evde yoğun olduğunuz ve bunun devam edeceği açık. Kolaylıklar dileyerek başlayayım.
Sorularınıza yine aynı numaralarla cevap vereyim:
1-Köpeğinizin Maya ile temas etmesinin yanlış olacağını düşünmüyorum. Aşıların tamamlanmasını beklemek zorunda değilsiniz. Maya’dan köpeğe geçebilecek bir hastalık olacağını sanmıyorum.
2. – Şeker’in Maya ile ilk karşılaşmasını, yavruların olmadığı bir odada yapmalısınız. Kedinizin tepkisini tahmin etmek çok zor. Bu kediden kediye değişir. Köpeğin yavru olması çok büyük avantaj. Onları izleyin ancak kolayca paniğe kapılmayın. Kediniz köpeğin (yavru dahi olsa) zararsız olduğunu anlayana kadar biraz gövde gösterisi yapmak isteyecektir. Pati atıp, hafiften dersini vermek de isteyebilir. Bu durum fiziksel bir tehdit oluşturmadığı sürece bırakın kendi dillerini geliştirsinler. Yavru köpeğiniz evde kedinize saygı duymalı ve bunu da en iyi kediniz öğretebilir. Yani kendisine saygı duyması gerektiğini köpeğinize öğretecektir. Ortalıkta yavrular yokken birbirlerine alışsınlar ve ondan sonra yavrularla bir araya getirmeyi düşünün. Ve iyice emin olana kadar Şeker ve Maya’yı, ve Şeker ve kedi yavrularını yanlız bırakmayın. Ne olur, ne olmaz.
3 -Evet, kesinlikle karma aşı fazla gelecektir. Aşıların köpeğiniz üzerine kalıcı etkisi olacağını unutmayın; hem iyi, hem kötü. Pek çok araştırma aşıların köpeklerin bünyesi üzerinde geriye dönüşü olmayan hasarlar bıraktığını doğruluyor. Bu konuda temkinli olun ve gerekmeyen aşılardan kaçının; mümkün olduğu kadar gerekli gördüğünüz aşıları uzun zamana yayın ve yine mümkün olduğunca bünyesi güçlendikten sonra yaptırın. Merak etmeyin yüksek risk altında değil, abartıldığı kadar değil.
Her şeyin yolunda gitmesi dileklerimizle…
Bücür Cadı
14 Mayıs 2017
açıklamalarınız için çok teşekkür ederiz..harfiyen uygulayacağız..açıkcası maya ile aynı ortamda olmasının şeker’e sağlık açısından abartıldığı kadar zarar vermeyeceğini bilmek çok güzel…
sevgiyle kalın..
Özden
30 Haziran 2017
merhabalar, 3.5 aylık erkek bir labradorumuz var,veterinerimiz sabah ve akşam olmak üzere 2 öğün kuru mama vermemizi önerdi,öyle de yapıyoruz. ama her daim aç ve her an yemek istiyor. Doğru mu yapıyoruz tam emni değilim.bloğunuzdaki bilgilerden çok yararlandığımı belirtmek isterim.Sevgilerimle
zeynepbilgi
30 Haziran 2017
Ah ne yanlış ve yazık. O bir bebek ve çok sık aralıklarla yemesi gerek. Şimdiden açlık psikolojisine girerse ilerde dengeli beslenmesini sağlamak zor olur.
Bir yaşından sonra günde iki sefer beslemek uygun olur, ancak o zamana kadar günde 6 seferle başlamak üzere, yavaş yavaş azaltarak en son 2 sefere kadar beslemeniz doğru olacaktır. Buna göre 4 aya kadar 6 sefer; 6 aya kadar 5 sefer, 8 aya kadar 3 veya 4 sefer beslemenizi öneririm.
Bir de arada, kalorisi az bazı atıştırmalıklar verebilirsiniz. Neyi sevdiğini keşfetmeye çalışın. Kimi salatalık, kimi elma, kimi havuç yer. Bunları atıştırmalık olarak günde 1-2 taneye kadar verebilirsiniz.
Sevgiler.
batuhan
11 Ağustos 2017
merhabalar zeynep hanım çok aydınlatıcı bilgiler aktarmışsınız , ilk köpek bakışım ve 2 aylık yavru pitbullum var ilk başlarda çok sessiz sakindi fakat yukarda belirttiğiniz gibi paçalarımızı ısırmaya ve ellerimizi ısırmaya çalışıyor , hayır komutunu daha çok ufak olduğu içinde anlamıyor , ileride saldırgan olmasından çok korkuyorum , saldırgan ve ısırgan olmaması için ne önerebilirsiniz 🙂
zeynepbilgi
16 Ağustos 2017
Bir süre sözle değil vücut dili ile anlaşmaya çalışın. Ellerinizi ısırdıkça, sessizce uzaklaşın. Bağırmak, ceza vermek, hatta
hayır demek işe yaramayacaktır. Doğru davranışlarını (her seferinde) sevgiyle karşılayın, ödüller,
iltifatlar verin. Eğitim videolarını internetten bulup izleyebilirsiniz. Ancak bunlar
arasında bazıları aklınızı karıştıracak kadar çelişkili yöntemler öneriyor olabilirler. Sağduyunuzu kullanın. Köpeğinizin de duyguları, düşünceleri
olduğunu unutmayın ve ona saygı duyun. Sevginiz ve sabrınızla bugünleri atlatacağınızı düşünüyorum.
Eyüp
19 Ekim 2017
Emeğinize sağlık bu yazınızı okuduktan sonra doğru olduğunu düşündüğüm bazı şeylerin yanlış olduğunu fark ettim. Ilk kez köpek sahibi oldum çok farklı yorumlar okudum ve uyguladım köpeğim henüz üç aylık sizin karşılaştığınız sorunları yaşıyoruz. Sosyal anlamda insanlarla sorun yasamıyoruz fakat hayvanlara karşı henüz iyi ya da kötü bir tecrübemiz olmadi. Başkalarına yapmasa da benimle oynarken her fırsatta ısirmaya calisiyor hatta bazı zamanlar kudurmuscasina sert davranıyor. Bu ısırması büyüdüğünde geçer mi, ya da yapmam gereken ekstra seyler var mi? cinsi kangal olduğu için endişeleniyorum. Büyüdüğünde hiç baş edememekten korkuyorum. Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
zeynepbilgi
20 Ekim 2017
Teşekkürler, faydalı bulmanıza çok sevindik.
Isırmak bebek köpeklerin oyun şeklidir. Büyüdükçe anneleri onlara ısırmadan oynamayı öğretir. Nasıl mı? Isırdıklarında uzaklaşarak. Kardeşler de rahatsız oldukları zaman oyunu bırakırlar.
Isırdığı anda sevmeyi, oyunu bırakın. Gerekiyorsa ayağa kalkın, arkanızı dönün.
Isırmaya ve oyuna davete devam ediyorsa, yavaşça uzaklaşın. Hatta kısa bir süre için bulunduğu yeri terk edin.
Isırdığı zaman canınızın yandığını sesinizle belli edin. Hani siz onu ısırsanız nasıl vik vik ses çıkaracaksa siz de benzer bir ses çıkarın. Ama bağırmayın, cezalandırmayın.
Eğer ısırmadan oyun oynamayı başarıyor ise, ödüllendirin (belki bir ufak mama parçası ile) ve oyuna devam edin.
Zamanla, sizin ne demek istediğinizi anlayacak ve ısırmanın iyi bir oyun şekli olmadığını kavrayacaktır.
Bunları ailenizdeki, evdeki tüm bireylere de anlatın; ve benzer şekilde tutarlı davranmalarını isteyin.
Bu arada bir not düşetim, ısırma sorunu ilerde azalacaktır, çünkü bebek oyunudur ısırma. İlerde ısıracağını düşünmeyin. Ayrıca bebek dişleri sivridir ve zarar verebilir. İlerde dişleri yuvarlanacak ve tam tersin daha az sorun olacak. Yani endişeye gerek yok. Yine de yavaş yavaş bu huyundan vazgeçse iyi olur tabi.
Kolaylıklar dilerim,
Eyüp
21 Ekim 2017
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Bu aksam önerilerinizi uygulamaya çalıştım işe yarıyor fakat çabuk unutuyor söylediğiniz gibi alismasi zaman alacak. Isırmak bebek oyunu demişsiniz, malesef bizim oyun seçeneğimiz sadece iki tane, birisi isirmaca diğeri kovalamaca. Isırmaca için ona lastik terlik almıştım Şimal terligi ısırıp boguyor bende terligi ondan kurtarmaya çalışıyorum. Kovalamaca oyununu hep o başlatıyor o kaçmak için bazı hamleler yapıyor anlıyorum başlıyorum kovalamaya bi süre sonra duruyo yine anlıyorum bu sefer kaçan ben kovalamak isteyen Şimal oluyo, işte burada da şöyle bir sıkıntımız oluyo o kaçarken ben onu sadece oksuyor ve elimden son anda kaçırmış gibi yapıyorum Şimal ise hirlayarak bacağımi kapiveriyo. Bunları zamanla çözeceğiz, sanirim oyun seçeneğimizi arttirmamiz gerekiyor ben onun ısıramayacak kadar büyük bir top almayı düşündüm onla da top kovalamaca oynaya biliriz. Şimdi benim merak ettiğim bu bahsettigim oyunlar oynamak doğru olur mu? Ve sizin önermek istediğiniz başka oyunlar var mı? Sizi yormus olmam inşallah, ilginize tekrar teşekkür ediyorum.
zeynepbilgi
22 Ekim 2017
Köpeğinizle oyun güzeldir. Her zaman başlatan o olmasın, siz de başlatın. Ayağınızı, bileğinizi ısırmasına izin vermeyin. Eğer oyuna bunu katıyorsa bırakın oyunu. Bu davranış koyunları güderken yaptığı şey ve bunu insanlara yapmaması gerektiğini bilmesi gerek. Yoksa ilerde hep sorun olarak kalır. İnsanları bileğinden yakalamaya çalışır.
Bu arada verdiğiniz terlik dışında diğer terlik, ayakkabıları rahat bırakıyordur umarım. Sadece sizin onun ısırması için ayırdığınız şeyleri ısırmasına göz yumun. Diğer şeylerin ısırılmayacağını bilsin.
Nilgün Alkan
31 Ekim 2017
merhaba ben nilgün çocukluğumdan beri hayalim olan bir köpeği şuan almak üzereyim.Hem heyecenlı hem de biraz korkuyorum, bir kızım var 7 yaşında inanılmaz bir köpek sevgisine sahip ve çok narin biri.Şivava cinsi bir köpek sahiplenicez 2 gün içinde.Umarım doğru karar veriyorumdur.Küçük cins olmasını istememdeki sebep kızımla uyum içinde olması.Üstüne bir pekines atladığında bile düşüyor.Bu sebepten dolayı şivava da karar aldım.Şivavaların kısa tüylü cinsi.Tüy dökmediği ve derisinin çok kokmadığı söylendi diğer cinslere göre.Biraz titiz bir aileyiz.Olumsuz bir özelliği de ısırması dendi açıkçası bu biraz düşündürdü beni.Kızımın ondan korkmasını istemiyorum.Ayrıca özgüven eksiliği olduğu için kızımda köpeğiyle bunu aşabileceğini düşünüyorum.Sonrasında onu sahiplenip bırakmak asla istemiyorum.8 aylık şuan da tuvalet eğitimide var.Bu akşam tanışacaklar sanırım mutluluktan uçuçaz ikimizde.Umarım herşey güzel olur.Beslenme temizlik konusunda biraz bilgi verirmisiniz fazlasıyla araştırdım ama sizin yorumlarınız değerli
zeynepbilgi
31 Ekim 2017
Nilgün Hanım, öncelikle hayırlı olsun ailenizin yeni ferdi.. Dilerim birlikte uzun ve güzel bir yaşamınız olur.
Beslenme ve bakım konusunda söyleyebileceğim çok özel birşey yok gerçekten. Okuduğunuz genel bilgiler doğrultusunda, kendi özel deneyiminizi yaratacaksınız, çünkü her köpeğin kendine özel gerekleri olabiliyor. Kimi köpek günde 1 öğün yerken, kimi gün boyunca ufak ufak atırştırmayı tercih edebiliyor. Ben yine de, yetişkin köpekler için günde iki kere beslenmenin iyi olacağını düşünüyorum. Tercihen tahıl içermeyen beslenmeyi öneririm.
Bakım konusunda, Şivavaların özel bir gereksinmesi var mı bilemiyorum. Hiç bir köpeğin çok sık yıkanmaması gerektiğini düşünüyorum. Sanıyorum düzenli tırnak kesimi önemli olacaktır. Bunlar dışında, aklınıza gelen daha özel sorular olursa, lütfen tekrar yazmaktan çekinmeyin. Çok sevgiler.
Nilgün Alkan
01 Kasım 2017
Çok teşekkür ederim bilgilendirme için.İkinci sorum için bekletmiyorum sizi, hemen yazıyorum dün aldık.İlk gecemiz çok zor geçti.Önceki sahibiyle aynı yatakta uyuyorlarmış o yüzden ayrı kalamadı bizden, kapıyı kapattığımda ağlamaya başladı sanki.İçimi acıtan sesler çıkarmaya başladı.Öyle olunca açtım kapıyı tabi bütün gece üstümüzde yattı diyebilirim.İlk gece için yalnız kalmasını istemediğimden buna izin verdim ama bu akşam aynı şeyin olmasını istemiyorum.Yalnız uyumasını nasıl sağlayabilirim tavsiyelerinizi bekliyorum
zeynepbilgi
01 Kasım 2017
Yeni geldiği evde teselli arıyorken onu yalnız uyumaya zorlamak ceza gibi olacak.
Yatakta değil de, yatağın yanında uyumasını sağlayabilirsiniz belki. Onun sevdiği, seveceği bir yatak yeri hazırlamanızı öneririm. Hemen yatağın yanına koyabilirsiniz ve üzerinize çıktıkça yerine bırakırsınız. Bu yöntemin işe yaramısını umuyorum. Tutarlı olursanız sanıyorum anlayacaktır. Yine de ilk günler için anlayış ve sabırlı olmak gerekebilir. Nasıl alışırsa öyle gider demeyin ve ilk günler biraz anlayışlı olun. Daha sonra, ev içinde rahat ve güvenli olduğunda ona bir yer hazırlarsınız…
Nilgün Alkan
01 Kasım 2017
Evet tam olarak onu yaptım zaten yatağımın yanına yer hazırladım ama hiç memnun olmadı o zaman dediğiniz gibi ısrarla denemelere devam umarım uzun sürmez 🙂
Cengiz Alasonyalılar
16 Aralık 2017
Tesekkurler.isirma nedeniyle sizleri okudum.Çok yararlı bilgiler aldım.
zeynepbilgi
20 Aralık 2017
Teşekkür ederiz, çok memnun olduk.
Furkan
19 Aralık 2017
merhaba ben furkan 6 aylıkken çoban kopegi almıstık tanıdık birinden bahçemizdeki tavukları tilki vb.canlılardan korumak için ama 1,5-2 ay sonra tasmalardan kurtulup sürekli başka köpeklerin yanına gidiyor her türlü tasmayı denediğimiz halde kaçmasına cozüm bulamadık şuan 1 yaşında nasıl çözüm bulabiliriz yardım ederseniz çok sevinirim. Bu arada etraf tellerle kaplı ama toprağı kazıp kaçıyor.
zeynepbilgi
20 Aralık 2017
Lütfen onu bağlamayın. O bir köpek, demeyin ve kendinizi onun yerine koyun. Kaçabilmek için ne çok çaba sarfediyor. Mutlu olsa bunu yapmazdı.
Kaçması kendi veya başkaları için tehlike arz ediyorsa onu evin yanında tutmak için başka teşvikler düşününün.
Ayrıca bağlı bir köpek nasıl koruma yapabilir ki, değil mi?
furkan
20 Aralık 2017
biz bahceye sabah gidip aksam 21:30 22:00 gibi dönüyoruz sabah geldiğimizde sanayide başka köpeklerle yatıyor o yuzden
zeynepbilgi
20 Aralık 2017
Bırakın istediği yerde yatsın.
furkan
20 Aralık 2017
o zaman bahceyi kim koruyacak biz olmadığımız zaman zaten korusun diye yetiştiriyoruz
zeynepbilgi
20 Aralık 2017
Bağlı bir köpekten kimse korkmaz, o yüzden de bekçilik özelliği yoktur zaten.
Ayrıca, köpek sosyal bir hayvandır, boş bahçeyi beklemez. Genelde ev icinde veya yanlarinda insanlariyla olmak isterler.
eddagny
30 Ocak 2018
Merhaba;
sokağa terk edilmiş barınak tarafından kulağına küpe takılmış güzelller güzeli golden retweriwr kapımıza geldi doyurduk akıllılı ve güzellği karşısında bu soğuk havada onu sokakta bi başına bırakmaya yüreğimizl vermedi ki, 😦 karı koca hayvanları çok seviyoruz. bahçeli evimiz ancak annem biraz titiz düzene fazla önem verrdiği için onu hemen bahçe kapısının ön kısmında bulnan saplam yapılı klübeye bağlamak istedik ancak bağladız ipi dişleri ile kopardı. 🙂 sonra baktık ki kendisi kulubeye girmiş yatmış bile. 🙂 ister istemez sokaklar onu özgür ruhuna alıştırmış gibi
durum şu ki akşamdan sabah da kadar yatıyor. sonra kayboluyor 1-2 saat sonra tekrar geliyor. biz onun sürekli orda kalması istiyruz.
bi an olsun ayrılmasını istiyoruz. bi süre süreli olarak zincirle tasmasına bağlasak diyporuz nasıl olur.
.bebek yüzlü küt burunlu MAX ( koyduk adını ) hep bizimle olsun bizim olsun. en kısa zamanda aşı vs işlemini yapacağız. ancak yatıp kalkacağı yer klubue.
evimiz olduğu yer çayır çimen şehir gürültüsü yok. (katepe-kocaeli ) oda bizimle çok mutlu olucaktır. ne yapmalıyız sizce?
zeynepbilgi
30 Ocak 2018
Bence durumu kabullenmek en iyisi. Lütfen zincirlemeyin. Çok mutsuz olacak ve ilk fırsatta kaçacaktır.
Onu kurtarmakla ne iyi etmişsiniz.
Funda
30 Ocak 2018
Benim köpeğim 2 yaşında İngiliz golden ve alfa bi köpek 38 kilo evde çok uysal herkesle iyi anlaşıyor fakat biz dışarı çıktığımızda aynı kiloda olduğumuzdan çok zorlanıyorum çekiştirmesi ve beni sürüklemesi kaçınılmaz ayrıca evde eşofman veya kıyafetlerimden tutup çekiştirmeyi çok seviyor veterineri diş çıkardığı zamanlarda normal dedi fakat bunu oyuna çevirdi ne yaparsam yapayım vazgeçmiyor
zeynepbilgi
01 Şubat 2018
Öncelikle pozitif köpek eğitimi konusunda bilgilenmenizi öneriyorum. Bu konuda kitaplar, web sitelerini iinceleyebilirsiniz.
Isırarak oynamak bebeklikten kalma bir alışkanlık. Normal süreçte anne köpekler yavrularını bundan vazgeçirir. Yavru büyüdükçe anneleri onlara ısırmadan oynamayı öğretir. Nasıl mı? Isırdıklarında uzaklaşarak. Kardeşler de rahatsız oldukları zaman oyunu bırakırlar.
Siz ne yapabilirsiniz? Isırdığı anda sevmeyi, oyunu bırakın. Gerekiyorsa aya kalkın, arkanızı dönün. Isırmaya ve oyuna davete devam ediyorsa, yavaşça uzaklaşın. Hatta kısa bir süre için bulunduğu yeri terk edin. Isırdığı zaman canınızın yandığını sesinizle belli edin. Hani siz onu
ısırsanız nasıl vik vik ses çıkaracaksa siz de benzer bir ses çıkarın. Ama bağırmayın, cezalandırmayın. Eğer ısırmadan oyun oynamayı başarıyor ise, ödüllendirin (belki bir ufak mama parçası ile) ve oyuna devam edin. Zamanla, sizin ne demek istediğinizi anlayacak ve ısırmanın iyi bir oyun
şekli olmadığını kavrayacaktır. Bunları ailenizdeki, evdeki tüm bireylere de anlatın; ve benzer şekilde
tutarlı davranmalarını isteyin.
duru
28 Şubat 2018
Merhaba;Yazınızı ve tüm yorumları okudum teşekkür ederim faydalı bilgiler için.Benim 4 aylık bir yorkshire terrier köpeğim var bize geleli 15 gün felan oldu. tuvalet konusunda sıkıntı yaşıyorum, evin içine ped koyduk 2 defa çişini pede yapıyosa 2-3 defada parkelere yapıyor ,bu sorunu nasıl aşacağımı bilemiyorum .son bir kaç gündür kakasınıda ped dışına yapmaya başladı kızmadan anlamasını bekliyorum sizinde önerdiğiniz gibi ama ben evimden tiksinmeye başladım, acaba nerelere yaptı diye elimde havlularla geziyorum.Petshoptaki elemanın dediği gibi 10-15 gün kapatma yöntemini uygulamaya çalıştım fakat çok ağlıyo kıyamadım yapmalımıyım ,öğrenmesi açısından sizce doğrumu ?
zeynepbilgi
28 Şubat 2018
Merhaba Duru, petshop’tan gelen köpeklerde tuvalet eğitimi daha zordur; çünkü günlerce, bazen haftalarca yaşadıkları o küçücük yerde tüm ihtiyaçlarını gidermeye alışmışlardır. Bu alışkanlığı değiştirmek gerekiyor.
Petshop’taki elemanın ne önerdiğini anlamadım, ama boşver. Zaten petshoplara da, oradaki elemanlara da güvenmemek en iyisi.
Henüz yavru olduğu için sık tuvalet ihtiyacı normal. Onunla sürekli ilgilenebilecek vaktiniz varsa, onu sıklıkla dışarı çıkarmanız sorunu azaltacaktır. Dışarıda çişini yaptığında onu ödüllendirin. Evde istemediğiniz yerde çiş veya kaka yapmaya hazır, veya yaparken gördüğünüz anda onu sakince durdurun ve yapması gereken yere taşıyın.
Eğer evde sürekli bulunmuyorsanız, onun gezebildiği her yere çiş/kaka yapabileceğini unutmayın. Bunu ilk sınırlamak istiyorsanız, evdeki mümkün olan en ufak yeri ona ayırın. Tabi bu 2 m2’lik ufak tuvalet olmasın. En az 15-20 m2’lik, içinde onu oyalayabilecek şeylerin (kemirme oyuncakları vs) suyunun olduğu bir yer olmalı. Burayı tamamen pet kaplamanız gerekebilir. Bu alan geniş ise, barikat/ çit ile daraltabilirsiniz.
Sizin eğitim ve bakım konusunda bilgilenmeniz çok önemli. Pozitif eğitim prensiplerini çok iyi benimsemeniz şart: temel olarak, doğru davranışı ödüllendirmek diyoruz buna. Yanlış davranışı ise cezalandırmadan, bazen görmezden gelerek, bazen aniden durdurarak vazgeçirmek.
Bu konuda kitaplar, web sayfaları bulacaksınız.
Öncelikle emin olun çözülecektir. Sabır gösterin.
duru
09 Mart 2018
Çok teşekkür ederim ilginiz için .Annesinin yanından geldi aslında bize petshoptan almadık ,ben sadece çiş spreyi almak için gittiğim petshoptaki eleman bana anlatmıştı kafes gibi birşey vardı tuvalet eğitimi içinmiş buraya kapatırsanız 15-20 gün sonra çıkardığınızdada hep gidip oraya yapar demişti..
Çağla
20 Mayıs 2018
Merhaba, bugun 45-50 gunluk bir golden yavrusu sahiplenecegiz, ilk deneyimimiz olacak. Onlarca bakim yazisi okudum. Kendimi hala eksik ve yetersiz hissediyorum. Disari tuvalet egitimine kadar yani asilari bitene kadar balkonu pedlerle kaplicaz. Orda tuvaletini yapacak. Yalniz balkonda mi yatirmaliyum? Yoksa benim odamda yerde mi yatirmaliyim onu bilemiyoruz. Ilk gece veya sonrasi icin hangisini onerirsiniz? Bir de onerebileceginiz bir mama markasi var midir? Tesekkur ederim simdiden.
zeynepbilgi
20 Mayıs 2018
Gündüz balkonda mı kalacak? yoksa sık sık çıkarıp pede çişini yaptırmayı mı düşünüyorsunuz? Bulunduğu ortamda pedler olması uygun olur; ama gece gündüz balkonda durması da iyi bir yöntem değil. Hem sizin yanınızda durmak isteyecek, hem de gündüz sıcak olabilecektir.
Bu konuda tecrübeli değilim, ancak ev içinde bir odada ped uygulaması daha iyi olabilir, en azından evin içinde, göz altında iken çişini yapmasını teşvik edeceğiniz bir yer mi olsa?
Psikolojisi açısından, sizin yanınızda bol zaman geçirmesi daha iyi olur.
Çagla
07 Haziran 2018
Gunduzleri sadece uyudugunda ve tuvaleti oldugunda balkonda kaliyor. Geri kalaninda zaten kendiside bize seslenerek orda kalmak istemedigini belirtiyor :). Ve geceleri de orda uyuyor. Alisti artik bize minigim. Geceleri de hic aglamiyor. Bu yuzden biz de bizimle yatirmiyoruz alismamasi icin. Eger bizi isterse resmen sesleniyor bu inanilmaz sadece. Tesekkur ederim cevap verdiginiz icin 🙂
Yunus
06 Haziran 2018
Merhabalar 1 yaşında bir golden sahiplenmek istiyorum ancak bazı korkularım var bana alışır mı tramva gibi bişey yaşar mı evinden ayrıldı diye beni yeni sahibi belleyip bağlanır mı bu sorularımı yanıtlayabilirseniz çok sevinirim şimdiden teşekkürler.
zeynepbilgi
06 Haziran 2018
Köpekler genel olarak, sevildikleri her ortama alışırlar. Daha önce çok bağlı olduğu biri varsa, ondan ayrılma süreci travmatik olabilir; bunu öngörerek belki bu süreci kolaylaştırıcı önlemler alınabilir. Örneğin bu insanın yanında iken size alışması; birlikte zaman geçirmeniz. Sonra size geçmesi ve ilk insanının size ziyareti gibi. Ancak bu olmuyorsa, köpeğe karşı açık olun. Ona sevginizi, sürekli bağlılığınızı anlatın. Birlikte uzun ve güzel bir zaman geçireceğinizi söyleyin ve güvenini isteyin. Size karşılık verecektir, göreceksiniz. Eski insanını özlese de sizi de en az onu sevdiği kadar sevecektir.
Önemli olan, ona sağlayacağınız güvenli ortam, sevgi ve karşılıklı anlayış kuralları.
Güzel günlerde birlikte uzun bir ömür dilerim.
Abdullah
21 Kasım 2019
Köpeğim Bulut (golden-labrador kırması) yaklaşık 2,5 aylık ve sizin de dediğiniz gibi sürekli elimizi, paçamızı, ayakkabıları vb. ısırma halinde. Ben biraz korkuttuğum için beni ısırmıyor veya sertçe hayır dediğimde ağzında ayakkabı olsa bile bırakıyor. Ama arkadaşım evde tek kaldığında ben olmadığımda hiçbir şekilde söz dinlemiyor hatta arkadaşımı ağlama durumuna getiriyor. Veterinerimize söylediğimizde diş kaşıntısındandır denildi biz de yenilebilir kemik satın aldık. Ama ne çare evet bi nebze onu oyalıyor ama tekrardan ayakkabılara geri dönüyor. Sosyalleşme konusunda çok fazla insanla beraber arabaya biniyor, caddede geziyoruz, kafeye gidiyoruz, çimlerde oynuyoruz, kedi köpek hepsiyle iç içe ama hiçbir türlü ısırmasına çözüm bulamadık. Dışarda insanlar çok beğenerek ne kadar tatlı diyerek seviyorlar ama bi zaman sonra onları da dişlemeye başlıyor aynı şekilde köpeklerle oyun havasında değil de kavga havasında yanışıyor. İçinden golden değil pitbull çıktı. Biz oyun oynamayı o şekilde anladığını düşündük en son yani ısırmayı oyun oynamak sanıyor diye ama şu an vazgeçiremedik. Ne gibi çözümler üretebiliriz. Yardımcı olursanız çok sevinirim. 🙂
Zeynep Bilgi Buluş
21 Kasım 2019
Abdullah merhaba,
Sanırım en iyisi, onun sıkılmasına fırsat vermemek ve daha iyi oyuncaklar bulmak. Her yavru köpek parçalanan şeylerle oynamayı, ısırmayı çok sever. Ayakkabılar da favori olur. Ağzına alıp sallayabileceği oyuncaklar bulabilir misiniz? Ama kesinlikle eski bir ayakkabı falan olmasın; eski ile yeniyi ayırt etmesini ondan beklemeyin. Ne zaman bir ayakkabı ısırmaya kalksa derhal bunu, oyuncaklarla değiş tokuş yapın. Daha da iyisi ortalıkta ayakkabı bırkamayın uzunca bir süre.
Onunla uzun uzun oyunlar oynamanız gerekecek, dışarıda da uzun vakit geçirmek enerjisini atmasına yardımcı olur. İlk bir yıl köpek büyütmek çok zordur. Sonra enerjisi azalacak, ve ayrıca birbirinizi de daha iyi anlayacaksınız.
Isırma konusu daha ciddi tabi. Buna izin vermeyin. Ne mi yapın? Bağırmayın, cezalandırmayın; ancak hemen oyunu ve ilgiyi bırakın. Ceza değil, ancak net bir ifade ile HAYIR diyin. Hayır kelimesini öğrensin, ve manasını da tabi. Oyunu bırakmak zaten bir ceza aslında. Isırdığı zaman hemen oyunu kesin, gerekirse onun olduğu odadan uzaklaşın. Bunu her seferinde yapın.
Sadece otorite değil, aynı zamanda dost olun, arkadaş olun, ebeveyn olun. Aynı çocuklarda olduğu gibi, sınırlarını öğretin ama ihtiyacı olan sevgiyi de esirgemeyin.
Kitaplar yardımcı olun, kitapçınızdan isteyin veya internette arayın. Bizim sitede köpek kitaplarıyla ilgili bir yazı vardı; lütfen onu bulun. Önereceğim kitaplardan biri de, “Meraklısına Köpek Eğitimi” kitabı. Bunu, veya buna benzer bir kitabı edinin ve okuyun. Dilerim herşey yolunda gider.. 1 yaş civarına geldiğinde yaramazlıklar azalacak. Sabır ve başarılar diliyorum
Aynur
29 Kasım 2019
Mükemmel bir yazıydı Zeynep hanım teşekkür ediyoruz
Zeynep Bilgi Buluş
30 Kasım 2019
Bu not için ben teşekkür ederim. Sevgiler
Seyhan dogruer
05 Aralık 2019
Iyi gunler bnim yorkshier terrier bir köpeğim var yanlz evdeki bakiciyi sevmedi sürekli ona havlıyor saldırıyor isir mak istiyor ne yapmam. Gerek yardimci olursanız sevinirim. Bu arada yazınız çok gzl.
Zeynep Bilgi Buluş
05 Aralık 2019
Bakıcıyı yabancı olarak algılıyor. Bunu değiştirmek için sabırla uğraşmak gerek. Özellikle de, bakıcının işbirliği yapması gerekiyor. Bakıcı, düzenli olarak ona sevdiği şeyler verebilir; mama gibi, oyuncak gibi. Arada sevdiği oyunlar oynayabilir. Belki yürüyüşe çıkarabilir. Öncelikle bakıcının köpeğinizi seviyor ve kabul ediyor olması işi kolaylaştırır.
Şermin ayhan
06 Ocak 2020
Yazınızı okurken çok mutlu oldum. Herşeyi çok güzel dile getirmişsiniz. Teşekkürler
Zeynep Bilgi Buluş
07 Ocak 2020
Ben de bu yorumunuzu görmekten çok mutlu oldum. Teşekkür ediyorum. Sevgiler
Esma
17 Haziran 2020
Merhaba,
45 günlük Golden Retreiver köpeğim var. Ona bir odada koliler ve kendi yatağı ile bir alan böldüm ve yatağının yanında tuvaleti var (hasta bezi serili). Tuvalet önü açık olan kolide ve açık tarafı yatağı ile bitişik. Köpeğim geleli 4.gün bugün ve başta tuvaletinin olduğu bölgeye yatmıyordu, yatağında yatardı çoğunlukla (veya hasta bezinde tuvaletine denk gelmeyen bir noktada). Fakat bugün tuvaletine tuvaletini yapsa da yatağında yatmayıp yine hasta bezine yatıyor ve bazen de tuvaletinin olduğu alana uzanıyor (çişinin veya kakasının lekesinin olduğu bölgeye). Ne yapabilirim acaba?
selcenmocha
17 Haziran 2020
Merhabalar.
Yavru köpekte tuvalet eğitimi önemli bir konu, bu konuda biraz onun içgüdülerine güvenmek gerek. Yavru köpeğiniz içgüdüsel olarak tuvaletini yaptığı yerde yatmak istemeyecektir. Size tavsiyem o odayı tamamen pedle ve ya gazeteyle kaplayıp onun daha geniş alanda gezmesine izin vermeniz. Mama yedikten, su içtikten hemen sonra o odaya götürüp çişini yapana kadar bekleyip sonra da ödüllendirirseniz tuvaletini sadece oraya yapması gerektiğini öğrencektir. Ancak dediğim gibi, içgüdüsel olarak tuvaletini yaptığı yerden kaçma isteyeceği için aynı odada kapalı tutmanız tuvalet eğitimini daha da zora sokacaktır. Tuvalet alanıyla yatak alanını ayırmanız büyük oranda çözüm olacaktır. Ancak ne olursa olsun onun bir bebek olduğunu kabul etmeliyiz, ne kadar öğrense de bir takım kazalar olabilir. Ona hoşgörüyle ve sevgiyle yaklaşıp sabır gösterirsek mükemmel bir köpeğiniz olacak. Ayrıca bu konuda biz uzman görüşüne ihtiyaç duyarsanız bulunduğunuz şehirde hizmet veren bir pozitif köpek eğitmenine ulaşmanızı da öneririm.
Güle güle büyütmeni dileğiyle… selcen&mocha
Esma
18 Haziran 2020
Anladım, detaylı anlatımınız için çok teşekkür ederim sevgili selcenmocha ve damlamaya. Sayfadan yanıt beklerken biraz çözüm denemesi yaptım, yatak alanını büyütüp tuvaleti sabit tuttum ve sanki daha bi iyi oldu. Tuvaletini gece boyu tuvalet kısmına yaptı ve yatmadı üzerine (sadece 1 çiş firesi vardı yatağında ki o da tuvaletinde 2 tane kaka olduğu için yer tespit edemedi değmemek için diye düşünüyorum). Ayrıca bu arada kakası biraz ishale dönmüştü ve bu yüzden veteriner muayenemiz oldu ve biraz bit/piresi varmış ve azcık da kansızlığı varmış. Tedavisini oluşturup iç parazit aşısını yaptık. Sanki daha bi huzurlu gibi, kan ilacını öğünlerinde karıştırıp veriyoruz, çabuk fayda gördü belki de. Bu bit/pire durumu sorun teşkil eder mi bu süreçte bizlere (bağışıklığı biraz düşük insanlar için vs..) acaba? Veteriner; “Bit/piresi insanlara değil varsa başka köpeğe veya kediye geçer, parazit durumu da aşılarını olduğu sürece sıkıntı olmaz sizler için de onun için de” dedi ama yine de sizlere de sormak istedim.
damlamaya
17 Haziran 2020
Selcen’in dedigi gibi yatak ile tuvaletin bir arada olmasi pek iyi bir fikir degil. Bunun yani sira 1-1.5 yasina kadar kaslari gelismedigi icin ozellikle cisini tutmakta zorlanacaktir. Tek yol yavru ile bol bol yuruyus yapmak!
Burak
19 Temmuz 2020
Köpeğim henüz 50 günlük, ona tuvalet eğitimi vermek ve kendine özel bir alan oluşturmak için çitler ile bir alan oluşturduk ama o alanda durmak istemiyor. Sürekli ağlıyor.
Ayriyeten benim odam dışında diğer odalarda gezmesini ailem istemiyor ama köpeğimiz her seferinde odadan dışarı çıkmak için kapıları tırmalıyor.
Bunları nasıl çözebilirim ?
Zeynep Bilgi Buluş
19 Temmuz 2020
Sevgili Burak, köpeğiniz, sizlerle birlikte olmak ister ve bunda haklıdır.
Dolayısı ile, ona tuvalet eğitimini verirken, sizinle olmasına da izin vermek gerek.
Yukarıda, tuvalet eğitime dair yorumları gördünüz mü bilmiyorum. Ancak bunlar size yardımcı olabilir. Örneğin hemen yukarıda Selcen&Mocha’nın yoruma dikkatinizi çekerim. Selcen’in yazdıklarından da alıntılayarak şunu önereceğim: Sizin ve onun arasına çit koymayın. Çiş yapabileceği bir oda seçin ve kapısı açık olsun ve orayı pedle veya gazete ile kaplayın. Ancak daha geniş alanda gezmesine izin verin. Mama yedikten, su içtikten hemen sonra o odaya götürüp çişini yapana kadar bekleyip sonra da ödüllendirin. Tuvaletini sadece oraya yapması gerektiğini öğrencektir. İçgüdüsel olarak tuvaletini yaptığı yerden kaçma isteyeceği için o odada kapalı tutmanız tuvalet eğitimini daha da zora sokacaktır. Ona hoşgörüyle ve sevgiyle yaklaşın. Ayrıca imkanınız ölçüsünde ve aşıları tamamlandıktan sonra, mama ve su içtikten sonra dışarı çıkarıp dolaştırın. Aynı şekilde, orada da çişini kakasını yaptıkça ödüllendirin. Böylece yavaş yavaş dışarıda çiş ve kaka yapmaya alışacaktır.
Tuna
22 Nisan 2021
Öncelikle bu yazınız için çok teşekkür ederim bana çok yardımcı oldu. Köpeğim bize geleli iki ay oldu ve her gün ellerimiz kan içinde kollarımız mor bir şekilde geziyorduk tüm gün onu odaya kapatmayı bir çözüm olarak görüyorduk maalesef ama sizin verdiğiniz bilgiler sayesinde ısırmıyor artık. Teşekkürler 🤩