yerlerde sürünüyor – köpek kitapları

Posted on 13 Nisan 2012 tarafından

5


Tüm kitapçılarda, köpek ve kedilerle ilgili kitaplar yerlerde sürünüyor. Nasıl mı? Kitapçının diplerinde ve şaşmaz bir şekilde en alt rafta oluyorlar. Bu kitapların, “geçiyordum-gördüm-alıverdim” şansları yok. İlla eğileceksiniz, dizleriniz yeri görecek, başınız en alt rafa sokulacak. Bu durumda da maalesef, örgü, dikiş-nakış, yelkencilik, ahşap boyamacılığı kitapları (ki bu kitapları da küçümsemiyorum, sadece “ne alaka” diyorum) arasına sıkışmış iki-üç kitaptan daha fazlasını bulamayacasınız!

Durum buyken, internetten ısmarlamak en iyisi. Türkçe kaynaklar için yapacağınız şey, pandora, idefix gibi bir sitede, hobi>hayvanlar kategorisinde arama yapmak ve çıkan kitapları incelemek. Türkçe kitap nitelik ve nicelik olarak sınırlı, ancak durum felaket değil. Şükür diyelim. Listem az sonra.

Ingilizce okuyabiliyorsanız, ne ala. O zaman sınırsız sayıda kitaba ulaşabilirsiniz. Aramalarınız ve siparişleriniz için iki site önerebilirim. Eh tabiki Amazon, bir de Dogwise. Dogwise, ise adı üstünde sadece köpeklerle ilgili kitap, e-kitap ve ürün satan bir site. Özellikle ‘elektronik kitap da okurum’ diyorsanız harika. Dogwise’da dolanıp kitap indirmemek için zor tutacaksınız kendinizi.

Amazon’da kullanılmış kitap seçeneğini de çekinmeden denemenizi öneririm. Birkaç dolara -hiç de eski yüzlü olmayan, hatta yepyeni- kitapları edinebiliyorsunuz. Ancak, posta masrafına dikkat edin. Amazon’un kendi depolarından çıkan kitapların posta masrafı, diğer kitapçılardan yönlendirilen kitaplara göre çok daha düşük.

kitap listem:

Köpek kitaplarım içinde ilk 12’yi paylaşmaya değer buldum.

Sıralama mutlak değil. Bazı konularda, en alttaki en üste çıkabilir. Ayrıca İngilizce ve Türkçe kitapları karışık veriyorum:

1. Patricia B. McConnell Ph.D, “The Other End of the Leash”, Ballantine Books 2002

Bir kitap okudum, hayatım değişti diyeceksem eğer, işte bu o kitap.

2. Konrad Lorenz, “Ve İnsan Köpekle Tanıştı”, Cumhuriyet Kitapları 2007 (orijinal yayım 1949)

3. Leslie Irvine, “Biz ve Onlar – Hayvanlarla Bağımızı Anlamak”, İletişim Yayınları, 2011 (orijinal yayım 2004)

Kitabın orijinal ismi “If You Tame Me” – Eğer Beni Evcilleştirirsen. Küçük Prens’in (St. Exupery) çok sevilen tilki karşılaşmasından alıyor ismini. Tilki, Küçük Prens’e şöyle der: “Sana ihtiyacım yok. Aynı şekilde, ben de senin için dünyadaki yüz binlerce tilkiden biriyim sadece. Bana ihtiyaç duymuyorsun. Ama beni evcilleştirirsen eğer…” Hatırladınız mı? Kabul ediyorum ki, zor bir başlık olurdu. “Biz ve Onlar” yakışmış ve uygun olmuş. Bilimsel göndermeleri bol olan derin bir kitap, bir çırpıda bitiremeyeceksiniz belki, ama hep hatırlacaksınız. Serpil Çağlayan’ın akıcı tercümesi işinizi çok kolaylaştıracak.

4. Cesar Millan & Melissa Jo Peltier, “Ailenin Bir Üyesi – Köpeğinizle Birlikte Mutlu Yaşam Rehberi”, Epsilon Yayınları 2011 (orijinal yayın 2008)

5. Cesar Millan & Melissa Jo Peltier, “Cesar’ın Yöntemi – Köpeğinizi Daha İyi Tanımak İçin”, Epsilon Yayınları 2013 (orjinal yayın 2011)

Kitabın ismine, Sokrates’in Savunması’na gönderme yaparak, “Cesar’ın Savunması” ismi de yakışırdı. Cesar, kendine cephe almış köpek eğitmenleri ve uzmanlarına tek tek cevap veriyor ve hatta onların görüşlerine kitapta yer veriyor. Ayrıca, kitabın bir özelliği de, Cesar’ın köpek davranışları yanında, köpek eğitim tekniklerine de yer verdiği ilk ve tek kitabı. Bence raflarda olmalı.

6. Turid Rugaas, “Köpeklerle Konuşma Yolu: Yatıştıran Beden Dili”, Stardogs Yayınları 2004 (orijinal yayım 1997)

7. Jeffrey Moussaieff Masson, “Köpekler Aşk Hakkında Asla Yalan Söylemez”, Kitap Yayınevi 2003 (orijinal yayım 1998)

Duygusal ve bilimsel yaklaşımı harmanlamış, kalbimdeki yerini almış bir kitap. Şu cümlesi unutulmaz: “Bizler şimdiye kadar pekçok hayvanı evcilleştirdik, oysa bizi bir tek köpekler evcilleştirdi”.

8. The Monks of New Skete, “How To Be Your Dog’s Best Friend”, Little Brown 2002 – yenilenmiş baskı (ilk basım 1978)

New York eyaletinde Alman Çoban Köpeği üreten ve yetiştiren bir manastırdaki kesişlerin kaleme aldığı birkaç kitaptan biri. Gelenekselci bir yaklaşımla kaleme alındığı için, kitap günümüz pozitif köpek eğitimcileri tarafından sert bulunuyor.

9. Dr. Bruce Fogle, The Dog’s Mind – Understanding Your Dog’s Behaviour, Howell BookHouse 1990

Cesar Millan’ın kitap listesinden. Bilimsel ama popüler bir dille köpeğin zihin yapısını analiz ediyor.  Klasiklerden hiç eskimeyecek bir kitap.

10. Patricia B. McConnell Ph.D & Aimee M. Moore, “Family Friendly Dog Training”, PMcC 2006

Pek çok eğitim kitabındaki mekaniklik, donukluk bu kitapta yok. Fotoğraf yok, ama aramayacaksınız.

11. Patricia McConnell & Karen B. London, “Love Has no Age Limit – Welcoming an Adopted Dog into Your Home”, McConnell Publishing 2006

Yetişkin bir köpeği sahiplenmenin rehberi: hazırlık, evdeki ilk gün, birbirini tanıma, veteriner bakımı, eğitim, davranış sorunlarına öneriler.

12. Desmond Morris, “Köpeğinizi Nasıl Bilirsiniz”, Dost Yayınevi 2011 (orijinal yayım 1986)

Rahat okumalık, biraz spekülatif bilgiler içeren, ancak yine de okumaya değer bir kitap. “Kedinizi Nasıl Bilirsiniz”, Morris’in aynı seriden bir diğer kitabı.

Keyifli okumalar…

Zeynep Bilgi

***

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Merdivenden korkan köpek – Tamer Dodurka

Cesar Millan ve Eckhart Tolle Söyleşisi

Bir köpek filmi – Köpeğim Tulip