köpek eğitimi

Posted on 21 Ekim 2011 tarafından

0


Dr. Roger Abrantes bir evrim biyologu, blog yazarı ve ‘pozitif köpek eğitim‘ uzmanı. Dr. Abrantes köpeklerle iletişimde kullanılan askeri kökenli terimleri sorguluyor ve yenilerini öneriyor: ‘komut’, ‘itaat’, ‘ceza’ yerine; ‘işaret’, ‘izleme/yerine getirme’ ve ‘davranışı caydırmayı’ öneriyor.

“Bir komut, komut olmadan önce bir işarettir. Köpek anlamadığı bir komuta karşılık veremez.”
Abrantes köpeklerimizle iletişimi arkadaşlarımızla kurduğumuz iletişimle karşılaştırıyor. “Arkadaşlar arasında komutlar vermeyiz, karşılıklı işaretlerişiriz”, diyor.

“Köpek kötü değildir, bir davranış kötüdür.”

Abrantes, “ceza sanatı sanıldığından zordur. Köpeği değil, davranışı cezalandırmak etkili olur. Eğer sinirliyseniz, kendinizi gergin hissediyorsanız, eğitimi bırakın ve gidin biraz sakinleşin. Tekrar sakin ve dengeli olduğunuzda tekrar köpeğinize dönün. Ceza bir öç alma gibi kullanılıyor. Köpeği cezalandırdığınızda kötü davranışı yok etmezsiniz, aksine ilişkinizi bozarsınız.” diyor.

Köpeğe güç kullanarak liderlik yapılamayacağını söyleyen Abrantes,  “İyi bir lider herşeyden önce ‘iyi’ olmalıdır. Köpeğimizle ilişkimizde iyi ve güvenilir olmamız güçlü olmamızdan çok daha önemli. Ancak o zaman köpeğimiz ‘insanını’ izleyecektir” diyor.

Kelly Gorman Dunbar ile Dr. Roger Abrantes’in 27 dakikalık radyo söyleşisini dinlemek için (dili ingilizce -üzgünüm) önce buraya, sonra açılan sayfanın en sonundaki kayda tıklayın…

Roger Abrantes’in blog sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

Zeynep Bilgi