köpeğini deli etme

Posted on 24 Ekim 2011 tarafından

6


Dost aramıza yeni katılmıştı… Birkaç kişi üst üste “Köpeklere fısıldayan adamı izliyor musunuz” diye sorunca merak eder olduk: Kim bu köpeğe fısıldayan adam?

Köpeklere fısıldayan adam, Meksika göçmeni Amerikalı, Cesar Millan Dünya’nın en meşhur köpek davranış uzmanı ve yazar. National Geographic TV kanalında da bir programı var. Bir köpeğiniz var ve Cesar Millan’ı tanımıyorsanız, siz de bizim gibi televizyonsuz yaşıyor olmalısınız. Ancak internette de programın kayıtları bulunabiliyor. En ünlü sözü: “Köpekleri rehabilite eder, insanları eğitirim”. Hakikaten değişik bir cins adam Cesar; içinde bir köpek ruhu olmalı. Çünkü fısıldamasına bile gerek kalmıyor köpeklere. Köpekler dünyasındaki karizması yanında milyonlarca da insan hayranı var. 

Hayranları kadar bir grup karşıtı olduğunu da söylemek gerek: pozitif köpek eğitimi yanlıları. Pozitif eğitimcilere göre Cesar Millan’ın yöntemi eskide kalmış ve baskıcı. Cesar’ı pozitifcilerden ayıran temel unsur, Cesar’ın köpeği sürü hayvanı olarak görmesi ve iyi bir sürü lideri olunduğunda her türlü sorunun önüne geçilebileceğine inanması. Cesar’ın çokça dayandığı bu liderlik kuralına dair bir yazımız için tıklayabilirsiniz.

Cesar’a göre köpeğin istenmeyen davranışlarının cezalandırılmasında bir sakınca yok (köpeği caydırmak için özel tasma, ses veya dürtme ile uyarma). Pozitif eğitimciler ise köpek eğitiminin temelini istenilen davranışı ödüllendirmeye (özellikle mamalar ve oyun ile) ve bu yolla köpeği şartlandırmaya dayandırıyorlar.

Cesar’ın hakkını Cesar’a, pozitif eğitimcilerin hakkını da pozitifcilere vermeyi uygun buluyorum. Her iki taraftan da alabileceklerimiz var, bu notumda Cesar Millan’dan aktarıyorum:

Köpeğini deli mi ediyorsun? Şu 5 şeyi yapmayı bırak:

1 – Köpeğe çocuğun gibi davranıyorsun

Köpek, köpek gibi davranmak ister, bu onun DNA’sında vardır. Koşmak ister, hareketli nesneleri kovalar, ve burnunu yerlere sürterek takip yapar. Aynı zamanda bir sürü hayvanıdır; nizam ve disiplin arar. Köpeğine sevgini göstermende hiçbir sakınca yok, ancak hatırlaman gereken: önce egzersiz, sonra disiplin ve en son şevkat.

2- Köpeğinin oyalanacak bir işi yok ve canı sıkılıyor

Köpeğin belki halıyı çiğniyor, veya evde koşarak daireler çiziyor, veya şaşılacak derecede saldırganlık gösteriyor. Çoğu zaman bunların hepsinin altında yatan sebep aynıdır: Köpeğinin canı sıkılıyor ve yapacak birşey arıyor. Köpeğine yapacak bir iş ver. Yürüyüşe çıktığınızda sırtına bir çanta koy (Cesar’ın köpeklere özel sırt çantaları var), yoluna engeller çıkar (ki koku alma kabiliyetini kullanabilsin). Bunların onu nasıl hemen mutlu edeceğini göreceksin.

3- Köpeğinin lideri değil, oyun arkadaşı gibi davranıyorsun

‘Köpeklere Fısıldayan Adamı’ı seyrediyorsan ve Cesar Millan kitaplarını okuyorsan, en başından itibaren sürü lideri rolünü üstlenmenin ne kadar önemli olduğunu vurguladığını biliyorsun. Güzel bir yaz akşamı eve geliyorsun ve yavru köpeğin seni oyuna davet ediyor. Ve sen de arka bahçede onunla koşturuyorsun. Oyunun sadece köpek sakin ve uyumlu iken başlatılabileceği kuralına ne oldu? Şimdi kimin patron olduğuna dair köpeğinin kafası karıştı. Unutma ki sürü liderliği tam zamanlı bir iştir. Köpeğin tutarlılık ve nizam arar.

4- Köpeğinle kelimelerle anlaşmaya çalışıyorsun

Barınaktan bir köpek edindin ve önceki sahiplerinin verdiği ismi değiştirmek istiyorsun. Ancak bu acaba onun aklını karıştırır mı? Aslında hayır, köpekler onlarla İspanyolca, veya İngilizce veya Çince konuşmana pek aldırmazlar. Çünkü kelimeleri duymazlar. Kelimelerden daha derin bir şeyi algılarlar: vücut dili. Bu yüzden bir köpeğe yalan söyleyemezsin. Köpeğinle derinden, zihinden, kalbinden konuşmalı ve beden dilini kullanmalısın.

5- Köpeğinin yanında gergin ve sinirlisin

Köpek sürü liderinin gergin ve sinirli olduğunu anlar, ve o da gergin ve sinirli olur. Köpeğimiz inanılmaz derecede bize ayarlıdır. Bu yüzden sakin, güvenli bir enerjiye ihtiyaç duyarlar. Unutma ki köpeklerde sinir hali saldırganlık olarak ortaya çıkar.

Cesar Millan’ın resmi web sayfasından özet olarak aktardığım yazının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.  Cesar’s Way ismiyle yayınlanan sitede düzenli olarak köpek davranışları, bakımı ve eğitimine ilişkin yazılar, videolar, fotoğraflar, hikayeler paylaşılıyor. Ayrıca eposta adresinize haftalık bülten yollanabiliyor. Ayrıca, Cesar’ın Türkçe’de yayınlanan ilk kitabı, Ailenin bir Üyesi hakkındaki notuma da buradan ulaşabilirsiniz.

Bitirmeden önce biraz da mizah. Hayranları yanında karşıtları da var demiştik. Amerika’da bir güldürü animasyon dizisi olan South Park Cesar Millan’ı konu almış (2006). Bana göre oldukça eleştirel bir bölüm, ancak Cesar Millan bu animasyonu kendi sitesinde yayınladığına göre eleştirilerle arası iyi demektir. Bu bile yeter!.. Tıklayın ve izleyin.

Zeynep Bilgi