köpeğim yaralanırsa!

Posted on 14 Kasım 2012 tarafından

12


Eyvah köpeğim yaralandı! Ne yapacağım şimdi?

Günlerden bir gün ve gecenin körlerinden biri daha. Gece çişi bahanesiyle gezmelerdeyiz. Gecenin bir körü olduğu ve etrafta kimse olmadığı için Mayacık tasmasız geziyor. Ooohh ne ala! Sağa koşmalar, sola koşmalar. Hayat Maya’ya hayat. Hop! Bir kedi gördüm sanki!

Günlerdir balkondan kestiği, lakin kovalamak için bir türlü denk getiremediği tekir. “Hep aynı bahçede takılıyor hınzır! Aynı çalının altında. Madem kayış da yok neden kovalamak için bir fırsat yaratmayayım ki?” soru cümlesini gözlerinden okuyorum bizim dananın! Kayış olmadığından müdahale etme şansım az. Malum! Söz konusu olan eğlence, kim tutar ki Maya’yı? Belki Gökçe.

Velhasıl kelam bizimki zıpladı demir bir kapının üzerinden. Yandaki apartmanın bahçesine daldı. Hırlamalar gürlemeler ve sonunda demir kapının üzerinden zıplamak suretiyle geri dönüş. Bu sefer gözlerde “aney, kovaladım! Huzura erdim! Hadi gidelim mi?” cümlesi okunuyor. Fakat ters giden bir şeyler var. Maya’nın her bastığı yer kan oluyor. Adrenalinden midir nedir Maya farkında bile değil.  Anası olarak hemen panik olmam ve duruma ne yapacağımı bilemez bir halde müdahale edememem gerekiyordu normalde. Biyolog olmanın verdiği huzur mudur yoksa soğuk kanlılık mıdır bilinmez “ge bakem buraya, aman da patideki parmağının ucu kopmuş kızımııınnn!!!” garip cümlesi ile evin yolunu tutuyoruz. Hemen baticon yardımı, temiz bir pamuk ve sargı bezi. Şu hastanelerde kullanılan, yapıştı mı çıkmaz bant ise vazgeçilmezimiz.

Önceleri Maya’nın yaralandığını bazı zamanlar anlamadım. Hatta bir keresinde yarasını birkaç gün sonra fark etmişim.

Köpeğinizin kendisini yalaması yarasının olduğunu anlamanız için en önemli işaret. Kendisini yalarken sizin baktığınızı ya da onula ilgilendiğinizi anladığında muhtemelen yalamayı durduracaktır. Mümkünse uzaktan izleyip neresini yaladığını iyice anlayın. Sonra o bölgeyi kontrol edin. Kontrolünüz sonrasında yaranın derin olup olmadığına karar vereceksinizdir. Eğer karar veremiyorsanız muhakkak veterinerinize danışın.

Normal yaralanmalardan farklı olarak başka köpekler tarafından ısırılma vakaları çok daha farklı vakalardır ve muhakkak veterinere danışılması gereken vakalardır.

Maya ilk yarasını bir kangalın haşin dişlerinden aldı. Henüz altı aylıkken ve gezerim coşarım modunda dolaşırken asabi bir kangalın önüne düştü. Ciyak vıyak derken hayvanın ağzından aldım Maya’yı. Şoku atlattıktan sonra güzel güzel evimize gitmek üzere parktan yola çıkmışken şapur şupur kendisini yalamasını duyunca ayıktım bir an. Kısa bir kontrolden sonra soluğumuzu veterinerde aldık. Pansuman ardından antibiyotik yapıldı. Köpek ısırıklarında antibiyotik yapılması şart. Dişlerden bulaşan bakteriler olduğu için enfeksiyona karşı önlem olarak yapılıyor. Isırık yarasının iyileşmesi yaklaşık iki hafta sürdü. Bu arada yaranın açık olarak tedavi edilmesi ve Maya’nın yalamaması için tepesinde Nazi subayı şeklinde dikildim. Gece ve ben evde yokken yalama ihtimalini sıfıra indirmek için ise abajur yerine yarı açık yarı kapalı bir bandaj yaptım. Abajurdan nefret ettiği için bu yöntem hayatımızı kurtardı.

Son ısırılma vukuatımızda ise yeni bir keşfimiz oldu. Normal antibiyotiğimizi olduk her zamanki gibi. Yaranın iyileşmesi için iki hafta bekleyecek vakit yoktu. Seyahate gideceğim için Maya’yı çiftliğe bırakacaktım ve orada mikrop kapma olasılığı çok yüksekti. Çiftliğin sahibi veteriner bey biz ısırıklarda ozon aktif kullanıyoruz. Sen git gel hiçbir şeyi kalmayacak bak gör dedi. Üç gün sonra döndüğümde ısırık yarası tamamen kapanmış ve neredeyse iyileşmişti. Reklam kokan cümleler gibi gelecek bunlar ama ozon aktif artık bizim ayrılmaz bir parçamız.

Çiftlik sahibi veterinerimizden aldığımız tavsiyeyi kendi veterinerimize satmayı bir görev bilerek ozon aktifi tavsiye ettim Nil Ablalara. “Bir bakalım bakalım” dedi şüpheci bir edayla. Bir zaman sonra aklıma geldi ve sordum “ne yaptınız kullandınız mı ozon aktifi diye?”. “Ne diyorsun sen? Ozon aktifli yara terapilerine bile başladık!” dedi.

Isırık yaralarının tedavisinde sizin dikkatiniz kadar veterinerinizin de dikkati çok önemli. Isırık yaraları kolayca enfeksiyon kapabilen (mikrop kapabilen) yaralar olduğu için tedavi sürecinin hemen başlaması ve uzman ellerce yapılması çok önemli. Isırık yaralarında genellikle üç derece var; deri delinmesi, kas delinmesi ya da yazarken bile içim bir garip oluyor parçalanma. Veterinerinizin ehil olması ve ısırık yarası için doğru tedaviyi uygulaması çok önemli. Eğer ısırık yarası bir ya da iki hafta içerisinde iyileşme göstermiyor ise başka bir veteriner hekime danışmaktan çekinmeyin.

Maya bu! Ne zaman yaralanacağı ya da bir kavga çıkartıp ısırılacağı belli olmuyor. Maya’nın ısırılma vukuatları da başka bir yazının konusu olabilir. Ben de onun sayesinde yara temizleme, bakım ve iyileştirme uzmanı oldum. Umarım siz olmazsınız…

DamlaMaya

***

Blogda bunlar da ilginizi çekebilir

Köpek pansiyonları macerası

Köpeklerde panik atak

Pire damlaları ne kadar zehirli

Muhzun abi, Empatik Bey

Köpeğimi gezdirmek ya da gezdirmemek