köpek istiyorum

Posted on 21 Ocak 2012 tarafından

4


Köpeksiz bir yaşamda birşeyler sanki eksik kalıyor. Ancak yine de çevremdekileri uyarmadan edemiyorum; bizim yaptığımız gibi cahil cesareti ile bir köpek edinmeyin. Biz şanslıydık: köpeğimizin mayası iyi, kalbi temiz çıktı. Ayrıca çiftlikte yaşadığımız için yerimiz ve zamanımız müsaitti. Bu şansı olmayanlar (hatta olanlar da tabi), ilk köpeklerini edinmeden önce muhakkak iyi düşünmeli ve iyi hazırlanmalılar. Aksi durumda pek çok yavru, daha erişkin olmadan sokaklara, barınaklara terkedilebiliyor veya en iyi ihtimalle yeni evlere yollanabiliyor. Yavru köpek göründüğü gibi kolay değil-miş!…

Barınak ve sokaklardaki köpek sorunu ile başa çıkmanın en iyi yolunun, henüz onlar evlerdeyken ve aileleriyleyken, yani zorlukları henüz “sorun” olmadan ÖNCE çözmek olduğuna inanan Dr. Ian Dunbar, iki kitaplık bir set hazırlamış: “Yavru Köpek edinmeden ÖNCE” ve “Yavru Köpek edindikten SONRA“. Bunları bedava olarak sitesinde paylaşıyor (link en aşağıda).

 

“Yavru köpek edinmeden ÖNCE” kitabının arka sayfasındaki özeti, Türkçeleştirerek paylaşmak isterim:

1inci gelişim evresi sonu

Henüz bir yavru köpek aramadan ÖNCE, yavru köpek eğitimi üzerine kendi eğitiminizi tamamlamış olmalısınız. İyi bir yavru nasıl seçilir ve yavrular nasıl davranır bilmeniz gerekir. Yavru seçimi bir araba almaya benzer. Fazlasıyla araştırın ve değişik türlerle “test sürüşü” yapın. Herşeyden önce, araba kullanmayı bilmeniz gerek.

2nci gelişim evresi sonu

Yavru köpeğinizi seçmeden önce, gelecekteki köpeğinizin sosyalleşmesi ve eğitimini nasıl ele alacağınızı bilmelisiniz. Cinsi ve üretimi ne olursa olsun, sekiz haftalık olmadan sosyalleşme, tuvalet eğitimi, ve temel davranışlar yoluna girmemiş ise, yavru köpek gelişiminde geri kalmış demektir.

3üncü gelişim evresi sonu

Yavru köpeğinizin eve geldiği ilk günden itibaren kazasız bir tuvalet eğitimi ve oyuncak çiğneme eğitimi programını kesinlikle başlatın.

4üncü gelişim evresi sonu

Oniki haftalık (üç aylık) olmadan yavru köpeğiniz insanlarla sosyalleşmeli; evdeki ilk ayında, yaklaşık yüz kişi ile tanışmış olmalı.

5inci gelişim evresi sonu

Isırma huyundan vazgeçme bir yavru köpeğin öğrenmesi gereken en önemli tek niteliktir. “Yumuşak ağız” gelişiminin kısa zaman aralığı 4,5 aylık olduğunda artık kapanmaya başlar. (Yani 5 aylık çok geç!)

6ncı gelişme evresi sonu

İyi bir öğrenci olan yavru köpeğinizin sosyal ve insanlarla dost kalmasının devamlılığı için, köpeğiniz gençlik ve erişkinlik dönemlerinde de hergün yeni insanlarla (özellikle de çocuklarla) tanışmaya ihtiyaç duyar.

İki kitabı da elektronik olarak indirebileceğiniz sayfaya ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz. Amacı mümkün olduğu kadar bu fikirleri yaymak olan Dr. Dunbar, 40 yıllık tecrübe ile derlediği bu kitapları parasız paylaşıyor. Bunun için ona şükran duyuyorum. Dilerim, hiç bir yavru köpek ailesinden ayrılmak zorunda kalmasın.