köpeklerde idrar kaçırma problemleri

Posted on 04 Aralık 2012 tarafından

13


kopeklerde idrar kacirmaEvimizdeki köpek dostlarımız konuşamasalar bile davranışlarıyla bize çeşitli mesajlar verirler. Bunları doğru okumak bizim sorumluluğumuz. Kızmak ya da umutsuzluğa kapılıp eğitim almıyor bu köpek diye kesip atmak yerine, “bana ne demek istiyor acaba” diye bir durup düşünmemiz gerekiyor. İşte idrar kaçırma, ya da sürekli bir yerlere işeme, bu sorunlardan biri. “Yahu daha yeni dışarı çıkardım, sanki bana inat durmadan oraya buraya çişini yapıyor” diye hayıflanmayın. Bunun altında yatan bir sorun olup olmadığını anlamak için veterinerinize başvurun.

Köpeklerde idrar kaçırma probleminin iki ana nedeni var. Bunlardan birincisi davranış bozukluğu. Onu bir sonraki yazımda okuyabilirsiniz. İkinci nedeni ise (ki bu çok daha önemli) bunun altında yatan daha ciddi bir sağlık problemi. Biz insanlar hemen tuvalete koştururuz, ama köpekler için aynı şans ne yazık ki yok. Bir baktınız yattığı yerde ıslaklık, ya da durup dururken aniden çömelip işemeye kalkmak… Bunlar, idrar kesesini oluşturan kasların yeterince güçlü olmadığı anlamına gelebileceği gibi bir enfeksiyonun da habercisi olabilirler. Dişi ve erkek köpeklerde sorunun nedenleri farklı olabilir.

Öncelikle, eğer dişi köpeğiniz varsa, bir ayrıntıyı mutlaka anımsayın: İki yaşını bitirene dek, dişi köpeklerin idrar kesesi kasları tam olarak gelişimini tamamlamaz. Bu nedenle heyecandan çişini tutamamak (özellikle küçük köpek cinslerinde) sık rastlanılan bir durumdur. O nedenle iki yaşına gelene kadar, dişi köpeklerinizin sık sık dışarı çıkmasını sağlayın. Eğer evde bir köşe ayarlayabiliyorsanız, siz evde değilken başka yerlere işemesini önlemek açısından böyle bir köşeye gazete kağıdı koyarak alıştırmak en iyi çözüm. Ama bunun dışında, çişini tutamama probleminin en çok rastlanan nedenlerinden biri hormon dengesizliğinden kaynaklanmaktadır. Erkek köpeklerde testasteron, dişi köpeklerde ise estrojen seviyesinin normalin altında olmasından kaynaklanıyor. Veterinerlerimiz, ileride ortaya çıkabilecek kanser problemlerini önlemek ve istenmeyen gebekliklere yol açmamak için bizlere köpeklerimizi kısırlaştırmayı öneriyorlar. Bunun ne yazık bazı kötü yan etkileri çıkıyor yaşla beraber. O da işte az önce sözünü ettiğim hormon dengesizliği. Eğer neden buysa, hormon takviyesi ile sorunu gidermek mümkün. Ancak doğal olarak hormon takviyesi de bazı yan etkilerle birlikte geliyor, buna da ilerideki bir yazıda ayrıca değineceğim.

İdrar kaçırmanın bir diğer nedeni de (ki bu en çok rastlanılanı) enfeksiyon. Biz insanlar nasıl idrar yolu enfeksiyonuna maruz kalabiliyorsak, köpekler de aynı şekilde bu dertten muzdarip olabilirler. Bunun için, köpeğinizi dışarı çıkardığınızda 10 santimetre uzunluğunda, 2 santimetre derinliğinde (bunlar yaklaşık ölçüler, fikir vermek açısından) bir kap bulundurun yanınızda. Köpeğiniz çömeldiğinde ya da bacağını kaldırdığında hemencecik altına tutuverin bu kabı ve daha sonra elinizdeki numuneyi ufak bir kavanoza aktararak veterinerin yolunu tutun. Veteriner idrar tahlili yanında kan tahlili de yapmak isteyecektir, çünkü enfeksiyona yol açan bakterilerin %20’si idrar tahlilinde tesbit edilememekte ne yazık ki. Ancak, bu sorunun tedavisi çok kolay. Hemen antibiyotiğe başlamanızı isteyecektir veterineriniz. Genellikle bir hafta ya da en fazla 10 gün süren bir tedavi süreci bu, ama işin güzel yanı, hemen iki üç gün içinde köpeğiniz kendini iyi hissedecektir.

Kötü haber veren kişi olmayı kimse istemez ama, diyelim ki bütün kan ve idrar testlerini yaptırdınız, hormonlar normal, enfeksiyon yok… ama neden hala bu problem devam ediyor? Ne yazık ki böyle bir durumda nörolojik bazı testler yapmak gerekiyor. Omurilik ve çevresinde bulunan tümörler, ne yazık ki idrar kaçırma probleminin üzücü sebeplerinden biri olabilir. Ya da omurilikteki bir enfeksiyon. Bu durum söz konusuysa doğal olarak veterineriniz size en etkili tedavi yöntemini önerecektir.

İdrar kaçırmanın bir diğer nedeni böbrek yetmezliğine bağlı olabilir. Eğer köpeğiniz normalin üzerinde bir miktarda şu içmeye başladıysa yakın zamanlarda, böbreklerle ilgili test yaptırmanızda fayda var. Erkek köpeklerde, prostat ile ilgili sorunlar olabilir tıpkı insanlarda olduğu gibi. Bunun için de veterineriniz size yol gösterecektir.

Yani uzun lafın kısası, evinizdeki köpek dostunuza kızmadan önce, size vermeye çalıştığı mesajı anlamaya odaklanın. Bu yazdığım sebeplerin bir kısmı her ne kadar kulağa ürkütücü gelse de, köpeklerde de ne yazık ki insanlarda olduğu gibi her geçen gün sağlık problemleri artmakta. Bu yüzden bizim de onları daha yakından gözlemlememiz, her hareketlerini dikkatle incelememiz gerekiyor. Eğer bu yazıyı okurken, şu anda bu sorunlardan biriyle mücadele ediyorsanız, sevgili köpek dostunuza buradan geçmiş olsun diyorum ve öpücüklerimi gönderiyorum!

Hande Burdg

*** 

Blog içinde bunlar da ilginizi çekebilir

Köpeklerde teslimiyetçi idrar kaçırma problemi

Eve ikinci köpek getirme

Köpeklerde yüz felci

Köpeklerde kanser ile savaşmak